Urșii continuă să producă pagube în gospodării din judeţ, Argeşul fiind unul dintre cele mai afectate judeţe din ţară când vorbim despre atacurile acestor sălbăticiuni. Cele mai noi au avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, când urşi în căutare de hrană au pătruns în două gospodării şi au dat iama la animele.
Au plecat cu un porc, respectiv cu o oaie
Primul atac a avut loc în comuna Lereşti, satul Pojorâta, unde ursul a intrat în curte, a înhăţat un porc și a plecat cu el spre pădure. Din primele informații se pare că animalul nu ar fi produs şi alte stricăciuni comparativ cu alte ocazii când în urmă rămâneau garduri distruse, grajduri sparte, animale ucise şi mâncate parţial ori doar mursecate şi lăsate să agonizeze etc.
Cel de al doilea incident de acest gen s-a produs la Budeasa, comună aflată la vreo 10 km de Piteşti. În noaptea de vineri spre sâmbătă, un alt urs a fost filmat în timp ce a dat atacul în gospodăria unui localnic. Pe imaginile postate pe reţelele de socializare de către proprietarul casei se poate vedea cum animalul s-a dus ţintă la ţarcul oilor. Fără să se sinchisească de cei doi – trei câine care se dădea la el, ursul a înşfăcat cu colţii o mioară cu care a plecat cât se poate de liniştit spre pădure, iar restul oilor scăpate din ţarc s-au împrăştiat care încotro.
Păgubiţii vor măsuri urgente
Episodul vine după ce zeci de avertizări RO-ALERT au fost emise pentru diverse localităţi din zona montană a județului, dar și pentru Transfăgărășan, oamenii fiind atenţionaţi asupra prezenţei urşilor în zonă şi să-şi ia măsuri de siguranţă. Aşa cum am mai relatat în alte ediţii ale ziarului, turiștii par încântați de întâlnirea cu ursul. Dând dovadă de inconştienţă, unii coboară din maşini, filmează, fac poze şi le oferă mâncare apropiindu-se periculos de mult de sălbăticiunile care în orice clipă pot declanşa atacuri fulgerătoare, al căror deznodământ este imposibil de prevăzut. Localnicii însă sunt disperați și cer măsuri urgente din partea autorităţilor centrale, întrucât vieţile lor şi ale copiilor, precum şi bunurile le sunt puse în pericol.
Speranţe puse în ordonanţă
De peste cinci ani, de când Guvernul Cioloș a decis ca angajaţii ocoalelor silvice să nu mai ducă în pădure hrană pentru urși şi alte animale, sălbăticiunile au început să coboare din ce în ce mai mult din munte către zonele locuite, ca să nu mai vorbim de urşii gunoieri sau cerşetori de pe Transfăgărăşan. Vă reamintim că, în urmă cu nici două săptămâni, un bărbat aflată lângă maşină a fost atacat şi muşcat, din fericire nu profund, de mână în timp ce filma ursul ieşit la marginea drumului. A fost un caz fericit fiindcă sălbăticiunea s-a refugiat în codru, iar victima a fost urcată în autoturism de un prieten şi ulterior predată unui echipaj SMURD trimis la faţa locului, cu care s-a întâlnit pe drum.
Oameni păgubiţi, primari şi chiar prefectul judeţului au depus memorii la factorii decidenţi, prin care solicitau sprijin în rezolvarea problemei. Acum şi cetăţenii, şi autorităţile locale îşi pun toate speranţele în ordonanţa de urgenţă elaborată de Ministerul Mediului şi pusă în dezbatere publică, prin care se încearcă reglementarea intervenţiei de urgenţă în cazul urşilor agresivi.