Imagini desprinse parcă dintr-un film de groază au fost surprinse, ieri, în gospodăria unei familii de argeşeni din comuna Tigveni, satul Blaj, unde urşii au ieşit iarăşi din pădure şi au atacat animale pe care le-au omorât. Sătenii sunt disperaraţi că fiarele le fac pagube însemnate şi practic au ajuns să fie terorizaţi de animalele sălbatice. La Blaj, urşii au sfârtecat vaci şi alte animale din curţile şi grajdurile oamenilor, care acum au ajuns să se teamă că, într-o bună zi, s-ar putea înregistra victime umane.
O situaţie similară s-a înregistrat, de asemenea ieri, şi la Albeştii de Muscel, unde un urs a rămas captiv în sârma ghimpată a unui gard. Sesizate, autorităţile au fost nevoite să tranchilizeze animalul, pentru a-l putea elibera fără a-i agrava situaţia în care se afla. Culmea e că, tot în cursul zilei de ieri, ursul a dat atacul şi la Drăganu, localitate care până acum nu s-a confruntat cu astfel de cazuri. Oamenii susţin că în pădurile situate în apropierea caselor ar fi ajuns urşi capturaţi la Arefu, care ulterior ar fi fost eliberaţi în mediul natural.
În aceste situaţii care încep să fie alarmante, atât locuitorii comunelor amintite, cât şi administraţiile locale au solicitat intervenţia Prefecturii Argeş pentru rezolvarea problemei înainte de a se produce vreo nenorocire.
Nu este prima dată când, în căutare de hrană, urşii fac prăpăd pe la stâni sau prin curţile unor argeşeni care locuiesc în zona montană a judeţului şi nu numai. Zilele trecute, un locuitor al cartierului Buşaga din Curtea de Argeş a descoperit nu fără uimire urme lăsate de urs, care a străbătut grădina până la grajd. Sălbăticiunea nu a făcut nicio stricăciune, fiindcă anexa e construită din cărămidă şi are uşi metalice. Iar gospodarul, care a şi fotografiat urmele lăsate, nu se înşală când afirmă că sunt de urs, fiindcă e pasionat de vânătoare şi ştie exact despre ce e vorba. În altă ordine de idei, ministerul de resort a aprobat suplimentarea recoltei de urs, dar cel puţin până în acest moment nu avem informaţii să se fi organizat vreo vânătoare la urs, al căror număr aproape că s-a triplat în ultimii ani. Nu suntem adepţii uciderii animalelor, dar capturarea şi mutarea lor în alte zone se impune, şi încă urgent. Fiindcă şi omul, sau mai ales el, are nevoie de protecţie, nu doar sălbăticiunile codrului.
Un Comentariu
Puiu
Dacă se acţionează cu aceeaşi lentoare, vom avea prin sate si oraşe grupuri de urşi asemănătoare celor de câini vagabonzi.Aşteptaţi cumva să cadă pradă ursului şi oameni? Dacă ar fi fost găsit un urs prins într-o capcană, tot satul ar fi fost scotocit ca să fie prinşi braconierii. De ce nu se acţionează dacă ministerul a dat undă verde? Cine suportă pagubele din gospodării, domnule prefect? Ce alte probleme arzătoare aveţi de rezolvat înaintea acesteia cu sălbăticiunile, că să fiu sincer nu se vede mai nimic, nicio schimbare decând aţi fost numit. Sau nu aţi fost mediatizat, şi-atunci mă ntreb dacă aveţi purtător de cuvănt!? Dau dreptate jurnaliştilor care ne tot spun că nu au informaţii de la Prefectură. Eu socot că la experienţa dvs., trecut şi prezent, puteţi oricând să” turuiţi”.Posibil să nu aveţi cu ce vă lăuda ,ca şi PSD-ul. Încercaţi cu urşii!