Iarăşi e panică într-o localitate din judeţ, unde ursul a făcut prăpăd în câteva gospodării. Cazul a fost prezentat azi-dimineaţă şi de câteva posturi naţionale de televiziune, în speranţa că factorii decidenţi vor interveni înainte de a se întâmpla vreo nenorocire.
Este vorba despre comuna Poienarii de Muscel, unde ursul a început să coboare din ce în ce mai des şi a ucis mai multe animale. De joi noapte până sâmbătă, sălbăticiunea a omorât trei oi şi cu greu a fost pusă pe fugă de lătratul câinilor şi de strigătele sătenilor. Speriaţi că animalul, care odată nărăvit la pradă uşoară nu se lasă dus cu una, cu două, şi nici nu pare a se mai speria de om, dă buzna în ogradă şi aproape că intră în casă, oamenii nu mai ştiu încotro s-o apuce şi la cine să mai ceară ajutor.
Sătenii zic că ursul nu ar fi foarte mare, mai degrabă pare un pui mai viguros, pe care foamea îl scoate din adâncul pădurii şi coboară către sat.
Dincolo de paguba produsă, oamenii se tem pentru viaţa lor, dar mai ales a copiilor aflaţi în drum spre sau dinspre şcoală ori ieşiţi la joacă. „Pentru că încă e cald, nu e zăpadă şi nici ger, urşii n-au intrat la hibernare. Dacă temperaturile se vor menţine ridicate, e posibil ca sălbăticiunea să coboare tot mai des ca să caute mâncare, situaţie în care suntem în pericol de a fi atacaţi. Până acum, la noi nu s-a întâmplat o astfel de situaţie, dar nici nu trebuie să aşteptăm până se întâmplă o nenorocire”, spunea un sătean.
Autorităţile locale, chiar dacă ar vrea, nu au competenţă să rezolve problema şi aşteaptă o decizie a reprezentanţilor ministerului de resort. La rândul nostru facem apel la Prefectură să analizeze situaţia şi să întreprindă diligenţele necesare pentru rezolvarea acestei probleme, care este valabilă şi pentru alte localităţi din zona montană a judeţului.
Un Comentariu
Anonim
Precaritatea persistă şi în acest articol/ prea multă vrăjeală de popă doctor etc. pt. ceea ce ştiu şi câinii de pază din gospodăriile „vizitate”(ursii nici nu stiu cum se autodenumesc locurile cu sursa de hrană, iar ei nu „atacă” , ci îşi potolesc instinctele- foamea !), la fel ca toate animalele ( deci ,inclusiv, omul ). Pădurarii (de rang) care nu asigură ecosistemul urşilor (inclusiv le-au „mâncat” ei, primii, hrana din păduri a urşilor care ,acum , caută ,la rândul lor,hrana…prin sat ! Articolul de mai sus s-ar rezuma (fără „talentele” de…Val. !) la fraza : „luați mâna de pe habitatul urşilor , iar dacă tot ați pus-o (mâna !) , acum hrăniți şi …ursul !