Maria Brătianu a decedat în noaptea de 29 spre 30 octombrie 2017, la Paris şi, în ciuda dorinţei sale de a fi înmormântată în cripta Brătienilor de la conacul „Florica”, a fost incinerată într- un crematoriu din capitala Franţei.
Însă, rămăşiţele sale pământeşti vor fi, în sfârşit, repatriate. Joi, la ora 12, urna cu cenuşă va fi depusă la capela funerară de la Vila „Florica” – Ştefăneşti.
Ultimul mare vlăstar al familiei Brătianu îşi va găsi, în sfârşit, odihna veşnică alături de înaintaşii săi. CJ Argeş va încadra momentul ciclului de acţiuni „Respect pentru valorile naţionale”.
Maria Brătianu – fiica cea mare a ilustrului istoric Gheorghe Brătianu şi nepoata lui Ion I.C. Brătianu – a fost considerată una dintre cele mai reprezentative urmaşe ale familiei care şi-a pus amprenta pe Istoria României.
A fost, încă de la începutul refugiului ei în străinătate, din anii ’40, alături de fraţii ei mai mici, gemenii
Ioana şi Ion, un membru eminent al exilului democratic românesc.
S-a îngrijit de apariţia în exil a operei tatălui său, mort în temniţa comunistă de la Sighet. După 1977, a avut un rol activ în relansarea Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului în România, secţia românească a Federaţiei Internaţionale a Ligilor Drepturilor Omului (F.I.D.H. – Paris).
A înfiinţat la Paris „Association pour le Memorial Sighet” şi a organizat în capitala Franţei expoziţii şi conferinţe dedicate Memorialului.
Istoric pasionat, cu lucrări de referinţă bazate pe cercetarea arhivelor, s-a dedicat, în ultimele decenii, dezvăluirii şi analizării represiunii comuniste din România.
A fost căsătorită cu sociologul francez Éric de Dampierre (1928 – 1998). Nu are descendenţi.
Maria Brătianu a fost considerată una dintre cele mai reprezentative urmaşe ale familiei care şi-a pus amprenta pe Istoria României. S-a stins din viaţă la 89 de ani.