Urmează evenimente de mare interes în Pitești. Fii la curent cu programul!
Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 28 octombrie – 1 noiembrie 2024, evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:
Prelegerea cu tema „Actualitatea în lume. Moldova, Ucraina, Gaza, Liban, Taiwan, câmp de luptă între democrațiile occidentale și regimurile totalitare”, susținută de istoricul Ștefan Dumitrache, viceprimarul municipiului Curtea de Argeș, eveniment care va avea loc luni, 28 octombrie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„La Summitul BRICS de la Kazan, principala temă este schimbarea ordinii mondiale. Dictatori precum Putin, Xi Jinping și Erdogan vor împărțirea sferelor de influență într-o lume globalizată. La summit participă și președinții unor mari democrații precum India și Brazilia. Vor reuși să treacă peste divergențele dintre ele pentru a putea lupta împreună împotriva democrațiilor occidentale?”, spune Ștefan Dumitrache.
Dezbaterea cu tema „Fii Eroul Drepturilor Tale!”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Și Noi Avem Drepturi!”, coordonat de promotorul cultural Alexandra Grigorescu, voluntar la Organizația „Salvați Copiii” – Filiala Argeș, având invitați elevi și cadre didactice din Pitești, eveniment care se va desfășura luni, 28 octombrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Scopul prezentării este de a informa participanții despre drepturile fundamentale ale copiilor, așa cum sunt acestea prevăzute în Convenția ONU cu privire la Drepturile Copilului, iar printre temele abordate se vor număra: dreptul la educație, dreptul la sănătate, dreptul la protecție împotriva violenței și dreptul la protecție împotriva consumului de droguri și narcotice. Evenimentul urmărește să creeze un spațiu deschis în care tinerii să se simtă încurajați să împărtășească idei și experiențe, promovând astfel un dialog constructiv și o atitudine pozitivă față de egalitatea de șanse și respectul reciproc, într-un mediu sigur, protejat și incluziv”, spune Alexandra Grigorescu.
Prelegerea cu tema „Mâncare și aventură: o istorie culturală”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Istorie și Istorii cu Marin Toma”, coordonat de redactorul-șef al revistei-document „Restituiri Pitești”, dr. în istorie Marin Toma, eveniment care va avea loc online, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, luni, 28 octombrie, de la ora 20.00.
„Ce mâncau marii aventurieri în timpul expedițiilor lor în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii? Cum vedeau ei rolul hranei în supraviețuirea și bunăstarea lor? Cum rămâne cu drumeții și excursioniștii de astăzi, care pornesc să se bucure de natură, depășindu-și propriile limite ale confortului pentru aventură. Cum influențează alimentele experiența lor? Și ce au ei în comun cu pelerinii și soldații? Mâncarea este un element important al relației noastre cu natura. Fie că este vorba de o expediție istorică sau de o excursie de weekend cu cortul, o călătorie făcută pe jos necesită hrană. Fără a stăpâni relația noastră cu hrana, nu am fi ajuns la Polul Sud, nu am fi escaladat Everestul și nu ne-am fi extins spre vestul Americii. Cu toate acestea, în raportarea acestor expediții de până acum, hrana a ocupat rareori un rol central. Este posibil să adoptăm o poziție diferită și să privim timpul petrecut pe trasee cu mâncarea ca personaj principal”, spune Marin Toma.
Spectacolul coregrafic „Mereu învingător!”, în cadrul proiectului cultural „Olimpic Argeș Gym cu Nicoleta Andrei”, coordonat de antrenoarea de gimnastică ritmică Nicoleta Andrei, marți, 29 octombrie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Pentru ca misiunea să fie mai ușoară, practicăm diferite obiceiuri care ne vor ajuta să fim învingătoare în fiecare zi. Sub deviza ”, spune Nicoleta Andrei.
Dialogul cu tema „Terapia prin poezie”, în cadrul proiectului „Personalități Culturale”, coordonat de scriitorul Jean Dumitrașcu, având-o invitată pe Carmen-Maria Mecu, psiholog, poetă, critic literar, eveniment care va avea loc marți, 29 octombrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Am invitat-o pe doamna Carmen-Maria Mecu pentru că este poetă și critic literar, doctor în psihologie și psihoterapeut formator. Vom vorbi despre ceea ce se întâmplă cu psihicul nostru atunci când scrii poezie, dar și când asculți poezia ta sau a altora”, spune Jean Dumitrașcu.
Prelegerea cu tema „Salonul de carte ”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Clubul literar-artistic Mona Vâlceanu”, coordonat de editorul, scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Maria Mona Vâlceanu, eveniment care va avea loc miercuri, 30 octombrie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Clubul literar artistic va prezenta Salonul de carte , care s-a desfășurat la Râmnicu-Vâlcea în perioada 2 – 5 octombrie 2024. Organizator a fost jurnalistul Ioan Barbu, directorul Ziarului și al Editurii . De asemenea, va fi prezentată revista , precum și cartea semnată de ing. dr. Dorel Mihai Constantinescu, ”, informează Maria Mona Vâlceanu.
Dialogul cu tema „Dependență sau iubire”, în cadrul proiectului cultural-motivațional „Arta Devenirii”, coordonat de scriitoarea Silvia Grigore, având-o invitată pe Liliana Finta, consilier și trainer în Spiritualitate aplicată, eveniment care va avea loc miercuri, 30 octombrie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Trăim vremuri în care oamenii nu mai sunt dispuși să se mai irosească și se constată tot mai mult în societate nevoia abordării acestei teme. Subiectul nu se va epuiza niciodată, însă vă asigur că, din perspectiva Lilianei Finta, lucrurile vor deveni mai clare și viața vă va părea mai frumoasă. Vom afla împreună unde greșim, care ne este nevoia din spate atunci când greșim, cum recunoaștem relațiile disfuncționale, cum scăpăm de dependența față de partenerii toxici. De asemenea, Liliana ne va dezvălui soluții, trucuri și tehnici pentru a construi relații armonioase. Niciodată nu este târziu să fim fericiți! Vă așteptăm cu drag și sperăm într-o benefică interacțiune de sală”, spune Silvia Grigore.
Dialogul cu tema „Timpul regalității, trecut și viitor, adevăruri nespuse, România pe axa regalității în Europa modernă…”, în cadrul proiectului cultural „La Vama Vremii”, coordonat de publicistul și scriitorul Nicolae Badiu, avându-l invitat pe Prințul Nicolae Medforth – Mills, nepotul Majestății Sale Regele Mihai I, eveniment care va avea loc joi, 31 octombrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Prințul Nicolae Medforth – Mills vine , prin labirintul istoriei regale românești! În 1992, de Paşte, Regele Mihai se întorcea în sfârșit în țara sa, după 45 de ani de exil. Lângă suveran stătea un copil despre care românii nu știau nimic: Prințul Nicolae, nepotul său. Prințul este fiul principesei Elena, a doua fiică a regelui Mihai şi al fostului reprezentant ONU, Robin Medforth-Mills. S-a născut în 1985 în Elveția și a trăit mult timp în Marea Britanie.”, spune Nicolae Badiu.
Dialogul cu tema “Dependența vs. Independența în cuplu”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Împreună pe Drumul de la Ego către Sine”, coordonat de psihologul Cosmina Olteanu, având-o invitată pe Augustina Ene, psihoterapeut, eveniment care se va desfășura joi, 31 octombrie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„În ceea ce privește conceptul de cuplu, regăsim adeseori în centrul său problematica a două extreme: dependența și independența.
De cele mai multe ori, aceste realități sunt confundate, cauzând dezechilibre majore în funcționalitatea sănătoasă a vieții celor implicați în relația de cuplu. Observând acest fenomen, propun pentru ediția de octombrie a proiectului meu o dezbatere tematică alături de invitata mea, psihoterapeutul Augustina Ene, pentru a puncta și așeza în conștiința colectivă, câteva repere esențiale și sănătoase pentru conviețuirea în doi”, spune Cosmina Olteanu.