Prin anii ’30, trenul se oprea pufăind la Urlaţi, unde era via familiei mele. Şeful de gară venea lângă vagon şi striga cât putea: „Urlaţi două minute!” Atât stătea trenul în gară, dar vorbirea a rămas în tezaurul umoristic al românilor. Pe mine mă puneau să umblu pe strugurii care trebuiau striviţi. Asta m-a atras deunăzi spre un specialist de vinuri de la „Nicolas”, o celebră marcă din Franţa. Şi am ascultat poveştile lui cu interes. Se pare că în fiecare an viticultura franceză este victima unor fraude masive care privesc milioane de sticle de vin. Statistic, fiecare locuitor al capitalei mondiale a vinurilor bea 60 de sticle pe an. În Franţa. E sigur că din cauza fraudelor am băut ce nu scria pe etichetă. Încă de acum vreo 10 ani, două firme din Burgogne au pus sub eticheta lor 16 milioane (!!!) de sticle de vin de masă italian. Firma „Pupilin” din Jura a fost condamnată pentru că a adăugat etanol în 350 de mii de sticle de vin. Acest produs chimic al petrolului consolidează gustul de nucă ce caracterizează celebrul vin galben. În 2006, tribunalul corecţional din Narbonne, în sudul Franţei, a condamnat firma „Rieux” pentru falsificarea a nu mai puţin de 40 de milioane de sticle. O altă firmă a fost judecată pentru că a exportat 135 de mii de hectolitri de Pinot noir din Languedoc, iar producţia locală nu a fost decât de 15 mii de hectolitri. Dar pericolul cel mai mare pentru mine este şampania. După cum ştiţi, această băutură spumoasă nu se poate numi astfel decât dacă este produsă în regiunea Champagne. Un viticultor local foarte cunoscut care vinde o sticlă cu vreo 400 euro a fost victima unui furt. Tâlharii au furat nu vin, ci mii de sticle goale, etichete şi dopuri. Firma foloseşte o sticlă deosebită, neagră, aproape opacă. „La început am crezut că era o filieră din ţările din estul Europei, pentru că se apropiau J.O. de la Soci”, a declarat proprietarul, Anselme Selosse. „Dar nu s-a întâmplat nimic, aşa că, dacă vi se oferă şampania noastră la un preţ redus, fiţi vigilenţi”. Producţia anuală este de 60 de mii de sticle.
Evenimentul cel mai amuzant a fost vânzarea a numeroase sticle de vin „Cotes de Nuit”, superb, din anii 1945 la 1971, dat fiind că producţia adevărată a început în 1982.
În fine, vinul „Bicicleta” produs în Chile este legat de Turul Ciclist al Franţei. Dacă vă cade vreo sticlă în mână, vă sfătuiesc s-o faceţi cadou unui duşman.
Autor: Alex Horoveanu