Unele altercaţii urmate de agresiuni care au avut loc la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean, care au impus intervenţia forţelor de ordine, au determinat conducerea unităţii să introducă sistem de supraveghere video şi audio.
Răbufniri nervoase
În felul acesta orice acţiune cu violenţă poate fi monitorizată în mod real şi nu mai poate fi supusă anumitor interpretări. Şi ne referim strict la acele cazuri în care pacienţi ajunşi la Urgenţă sau aparţinătorii acestora au agresat verbal şi fizic angajaţi ai spitalului. La fel de adevărat este şi că au existat situaţii când, scoşi din sărite de insistenţele unora şi obosiţi de numărul mare de solicitări, unele cadre medicale nu s-au mai putut controla şi au răbufnit. Au fost şi situaţi când grupuri de scandalagii sau etnici romi au forţat intrarea în Urgenţă, fiind nevoie de intervenţia poliţiei şi a mascaţilor de Acţiuni Speciale. Potrivit dr Adrian Stoiculescu, director medical al spitalului, dorinţa echipei de conducere a „Judeţeanului” este să îmbunătăţească relaţia cu pacienţii, cu însoţitorii acestora, de a crea un circuit informaţional corect cu cei care beneficiază de servicii medicale. O altă preocupare este adoptarea unor măsuri de modernizare, dotare şi angajare în noi proiecte destinate exclusiv eficientizării actului medical.
Circuit nefiresc
Doctorul Stoiculescu afirmă, pe bună dreptate, că aglomeraţia aproape continuă de la UPU se explică pe de o parte prin numărul mare de cazuri de urgenţă, iar pe de altă parte prin traseul nefiresc al pacientului care, în loc să meargă la medicul de familie pentru consult şi trimitere către specialist în ambulatoriu, se prezintă direct la UPU, deşi starea lui medicală nu necesită intervenţie de urgenţă. Medicii nu pot însă refuza niciun pacient şi din acest motiv timpii de aşteptare sunt uneori nefiresc de lungi, în unele situaţii ajungându-se la ore. Nu este vorba aici despre urgenţele majore (evenimente rutiere, infarcturi, accidente vasculare cerebrale, agresiuni ş.a.) care prezintă risc vital pentru pacient şi au prioritate absolută. Conducerea „Judeţeanului” piteştean are în atenţie mai multe studii, pentru reducerea la maximum a timpilor de aşteptare. Pe lângă nerespectarea traseului medical firesc, spitalul mai are şi dezavantajul de a se afla în drumul celor transferaţi de unităţile din judeţe învecinate către clinici din Bucureşti. Dacă pe timpul transportului intervine o urgenţă majoră – şi au fost astfel de situaţii – care pune în primejdie viaţa pacientului, echipajele medicale de pe ambulanţe sunt nevoite să apeleze la cea mai apropiată unitate sanitară, şi astfel la UPU Piteşti ajung urgenţe din Olt, Teleorman, Vâlcea, Dolj etc.
Val. NICOLAU