Proiectul PSD care prevede ca Nuclearelectrica, compania de stat care operează centrala nucleară de la Cernavodă, să se aprovizioneze doar cu combustibil nuclear produs în România, pe cât posibil numai pe baza producţiei interne de materie primă rezultată din exploatarea, prelucrarea şi rafinarea zăcămintelor autohtone de uraniu, în scopul păstrării în viaţă, inclusiv prin subvenţii şi investiţii de stat, a activităţii de extracţie şi prelucrare a minereului de uraniu din cadrul Companiei Naţionale a Uraniului (CNU), controlată integral de Ministerul Energiei, riscă să încalce legislaţia UE privind concurenţa, consideră Consiliul Legislativ. Centrala de la Cernavodă se alimentează în prezent exclusiv cu fascicule de combustibil nuclear (bare de uraniu) produse la fabrica de profil de la Mioveni, sucursală a Nuclearelectrica. Materia primă din care este realizat combustibilul nuclear, respectiv octoxidul de uraniu şi ulterior pulberea sinterizabilă de dioxid de uraniu, este produsă în România de către CNU, la uzina de la Feldioara. CNU extrage şi minereu de uraniu, din minele Crucea şi Botuşana. De la finalul anului 2015, însă, Nuclearelectrica a cumpărat pulbere sinterizabilă de dioxid de uraniu în special din import, de la compania canadiană Cameco, după ce Curtea de Conturi a obligat CNU să majoreze cu 76% preţul de vânzare practicat în raport cu Nuclearelectrica. Acest fapt a determinat operatorul centralei de la Cernavodă să rezilieze contractul de furnizare semnat în 2014, ceea ce a creat probleme financiare grave celor de la CNU.
De asemenea, din cauza lipsei alocărilor bugetare în acest scop în cadrul Ministerul de Interne, CNU a întrerupt o bună perioadă de timp livrarea de octoxid de uraniu pentru stocurile constituite la Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.
Un Comentariu
joenegut
Domnule Diţă,
În primul rând titlul este greşit.
La FCN se fabrică combiustibil nuclear românesc ptr CNE Cernavoda.
În prezent extracţia de minereu de uraniu din România nu mai este economic, conţinutul de uraniu nu mai este exploatabil comercial.
De aceea s-a apelat la furnizori externi de dioxid de uraniu.
Până se va da în exploatare o mină românească care să producă minereu de uraniu comercial va trebui să apelăm la import.
Articolul acesta loveşte în interesele FCN, care dacă nu ar avea dioxid de uraniu ar fi şi ea oprită.
Informaţiile d-voastră au o sursă contrară economiei judeţului, mai ales că vă lamentaţi mereu de închiderea unui mare poluator precum Rolast. Produsele sale se fac în unităţi mult mai mici în Bascov şi în condiţii superioare.