Fierbere mare ieri, în special pentru competitorii electorali. Dar pentru oamenii obişnuiţi grijile zilei de azi şi de mâine sunt mai importante. În piaţa agro-alimentară din Trivale, de exemplu, am întâlnit ţărani nemulţumiţi de faptul că nu li se pun mese la dispoziţie, aşa încât sunt nevoiţi să vândă direct de pe trotuare. „Ni s-a spus să ne aducem singuri mese de acasă, că ei nu au să ne dea. Bătaie de joc!”, ne-a declarat o femeie. Cumpărătorii fideli le-au sărit, de asemenea, în ajutor, insistând că nu mai au de unde să cumpere produse originale româneşti dacă aceşti vânzători care îşi valorifică producţia din gospodării nu sunt lăsaţi în pieţe. În plus, comercianţii sunt deseori şi amendaţi. Adevărat este ce spun şi ei. Dar la fel de adevărat este şi faptul că laptele şi brânza nu trebuie vândute decât în spaţii corespunzător echipate. Căci nu pentru mărar, pătrunjel şi câteva legături de ceapă vândute pe trotuar sunt oamenii amendaţi!
1,8 milioane buletine de vot
Din fericire, spre deosebire de alte zone ale ţării unde procesul electoral a fost suspendat din cauza inundaţiilor sau a problemelor cu buletinele de vot, în Argeş nu a fost cazul de aşa ceva. „Totul este sub control. Nu avem probleme nici cu inundaţiile, nici cu votul. Cel puţin până în acest moment”, ne-a declarat prefectul Cristian Soare. Pentru aceste alegeri au fost tipărite 1,8 milioane buletine de vot, câte 600.000 pentru fiecare tip de alegeri: consilii locale, Consiliul Judeţean, primari. Peste 500.000 de alegători au fost aşteptaţi la urne în cele 520 de secţii de votare din judeţ păzite de peste 1.000 de reprezentanţi ai structurilor Ministerului Administraţiei şi Internelor. Calitatea hârtiei şi a ştampilelor folosite a fost bună, nefiind înregistrate incidente din acest punct de vedere.
Sofianu, cu Andreea şi Sofia la vot
Candidatul PNL pentru funcţia de primar al Piteştiului, Narcis Sofianu, a votat la Colegiul Naţional „I.C. Brătianu”. El a fost însoţit de soţia sa, Andreea, şi de fiica sa cea mare, Sofia. „Îmi doresc ca, indiferent de ceea ce au ales piteştenii astăzi, să aibă o administraţie mai performantă şi mai decentă. Aşa ar fi normal pentru un viitor mai bun”, a spus Sofianu, care a ţinut să reclame şi câteva incidente electorale.
Terasele din Piteşti, luate cu asalt
Profitând de vremea bună, sute de piteşteni s-au aflat ieri în zona centrală a oraşului pentru a se plimba şi a se relaxa la terasele deschise departe de secţiile de votare. Pentru mulţi, parcă nici n-ar fi fost alegeri. Centrul a fost plin, aşa cum este de fiecare dată în duminicile cu vreme plăcută, iar în parcuri a fost, de asemenea, efervescenţă. Unii nu au renunţat la obiceiul de a alerga sau a folosi aparatele de fitness din parcuri. Iar mişcarea face bine!
A votat în ziua majoratului
De multă vreme se face apel la tineri să participe la vot. Mulţi ignoră mesajul, alţii îi dau curs. Am întâlnit doi astfel de tineri ieri. Unul este Marius Vergea din comuna Oarja, care a împlinit chiar ieri, în ziua alegerilor, vârsta de 18 ani. Adică tocmai vârsta la care capeţi dreptul de a vota. Drept pe care Marius abia a aşteptat să şi-l exercite. Speră la un viitor frumos: o casă, o maşină, serviciu. Pe de altă parte, deşi familia a vrut să îi organizeze o petrecere de majorat, nu a putut: localurile din comună au fost închise, aşa că tânărul a trebuit să se mulţumească de ziua sa cu o petrecere în familie. Tot la primul vot s-a aflat ieri şi Andreea, fiica cea mare a cuplului de politicieni Sanda şi Marian Fulga, de profesie avocaţi. „Am votat cu speranţa că tinerii nu vor mai pleca din ţară. Cu speranţa că politicienii vor face eforturi pentru a crea aici locuri de muncă şi condiţii decente de trai pentru tineri. Am avut emoţii foarte mari!”, ne-a declarat Andreea.
„Un nou început”
La Primăria Piteşti au fost zece candidaţi pentru funcţia de primar, dar una singură este femeie. Vorbim despre Sanda Fulga, consilier local şi preşedinte al UNPR Piteşti. Aceasta a votat la secţia de la Lisa Draxlmaier împreună cu soţul său, Marian Fulga (candidat la funcţia de consilier judeţean), şi cu cei trei copii. „Consider că acest vot poate reprezenta un nou început pentru argeşeni”, a spus Marian Fulga. „Am votat pentru ca micuţii să nu mai moară în spitale. Am votat pentru normalitate. Am votat pentru că îmi doresc mai multe pentru cetăţenii Piteştiului şi pentru că piteştenii vor să fie ajutaţi”, a spus Sanda Fulga.
Buletine incomplete
Conducerea Biroului Electoral Judeţean Argeş a dispus ieri ca toţi preşedinţii secţiilor de votare din judeţ să facă o verificare a buletinelor de vot. Motivul este acela că în Mioveni şi în Piteşti au fost descoperite câteva buletine care nu aveau decât foile cu PSD şi PNL, restul candidaţilor lipsind. Fiind vorba despre o eroare, buletinele incomplete au fost retrase şi înlocuite din fondul de rezervă. Conform legii, la alegeri se tipăresc cu 10% mai multe buletine de vot decât numărul alegătorilor, tocmai pentru astfel de situaţii neprevăzute.
„S-a trăit cum s-a votat!”
Cătălin Bulf, preşedintele PMP Argeş şi candidat la funcţia de primar al municipiului Piteşti, a votat la Colegiul Economic din incinta Inspectoratului Şcolar. El a venit la urne însoţit de fostul fotbalist Ilie Bărbulescu, câştigător al Cupei Campionilor Europeni cu echipa Steaua Bucureşti în 1986. „Ştampila cetăţenilor este astăzi mai puternică decât DNA. Cetăţenii pot vota pentru o clasă politică demnă, curată, care să nu fie coruptă. Până acum s-a trăit cum s-a votat, aşa că e momentul pentru o schimbare. Din păcate, sunt incidente pe care le-am sesizat Poliţiei şi sunt în cercetare şi probabil că aşa vor fi încă şase luni de acum înainte. De exemplu, social-democraţii cară cetăţenii la vot în neştire în Hârseşti şi Cicăneşti şi nu se iau măsuri”, a declarat Cătălin Bulf.
Mobilizare în mediul rural
Media de prezenţă la vot la ţară a fost mai mare decât la oraş, locuitorii de la sate mobilizându-se, ca de obicei, pentru a fi printre fruntaşi la vot. Ei nu au neglijat însă nici obiceiurile de fiecare duminică. Unii, mai evlavioşi, au mers mai întâi la biserică, apoi la urne, alţii au procedat invers. Cei care regretă că nimeni nu îi mai cinsteşte cu un pahar de ziua votării, ca în alte „ediţii” electorale, şi-au înecat amarul pe terasele puţinelor localuri deschise în judeţ sau cu licori preparate în propriile gospodării. Cert este că la ţară lumea respectă votul şi acest lucru se vede în datele statistice. Cu nivelul de trai este o cu totul altă discuţie şi avem de-a face cu totul şi cu totul cu alte cifre…
Emoţii pentru Gerea
Deputatul de Piteşti Andrei Gerea, fost ministru al Energiei şi Economiei, a candidat pentru Primăria Piteşti din partea ALDE, al cărei vicepreşedinte este la nivel naţional. Gerea – singurul parlamentar aflat în cursă – a mers la urne (la Liceul „Armand Călinescu”) însoţit de soţia sa, Ayten. „Am avut emoţii mari. Sper însă ca oraşul să-şi recapete strălucirea de altădată. Să redevină important din punct de vedere economic, pentru că acest lucru este cel mai important. Trebuie ca Piteştiul să îşi recapete forţa economică de altădată şi să facă parte dintr-un circuit economic solid”, şi-a exprimat Gerea gândurile în faţa reprezentanţilor mass-media.
Claudiu DIŢA