Cei care au redus anul trecut chiria din contract cu cel puțin 30% (în baza Legii nr. 62/2020) nu cuprind respectivele venituri din chirii în declarația unică, așa cum a confirmat recent Fiscul. Prevederea care stabilește că aceste venituri sunt neimpozabile și nu se trec în declarația unică se aplică, deși mecanismul principal cuprins în lege nu s-a putut pune în practică.
Anul trecut, Parlamentul a adoptat Legea nr. 62/2020, care conținea, în principal, un al doilea mecanism pentru amânarea chiriilor în afară de cel dat de Guvern. Pe scurt, mecanismul prevedea că cei care nu-și pot plăti chiriile vor putea să ceară Fiscului să le achite în locul lor, urmând ca datoria la Fisc să fie acoperită până la finalul anului. Mecanismul nu a mai ajuns să se aplice, chiar cei de la Finanțe anunțând, câteva luni mai târziu, că acesta e inaplicabil.
Pe lângă asta, aceeași Lege 62 mai prevede însă un lucru care s-a putut aplica în practică, așa cum a confirmat recent și Fiscul: cei care au redus pe perioada anului 2020 chiria din contract cu cel puțin 30% (raportat la valoarea aplicată în luna februarie 2020) nu sunt obligați să treacă respectivele venituri în declarația unică și să plătească impozit pentru acestea.
Termenul-limită pentru definitivarea situației fiscale pe 2020 și pentru plata impozitelor și eventualelor contribuții din declarația unică (D 212) este 25 mai. Tot până atunci trebuie făcută și estimarea veniturilor din chirii și alte tipuri de venituri acoperite de declarația unică care se obțin anul acesta – declarația pe 2021, mai exact.