O poveste legată de sortarea deşeurilor poate avea un final… puturos, dacă este scrisă în spirit civic şi gospodăresc de Valeriu Bogaciu. Piteşteanul a constatat că o bună parte din gunoiul menajer nu-şi găseşte locul în pubelele destinate colectării selective, neputând fi încadrate la niciuna dintre cele trei categorii: plastic şi metal, hârtie, sticlă.
Cu mâna la nas
Înainte de a ajunge la această concluzie, cititorul nostru a luat la… puricat mai multe coşuri de gunoi cu „aer” de Piteşti; cercetarea făcută sub masca de la chiuvetă s-a extins şi prin vecini, pentru ca datele culese (cu mâna la nas) să fie cât mai exacte şi mai convingătoare.
Carevasăzică, cel puţin 28 de deşeuri „produse” în casă nu pot fi aruncate nici în containerul pentru plastic şi metal, nici în cel pentru hârtie, nici în cel pentru sticlă. În lista întocmită de domnul Bogaciu se regăsesc trei tipuri de ambalaje „intruse”: cele din staniol, celofan şi polietilenă. „Delincvente” sunt şi resturile vegetale găsite prin gunoaiele răscolite de piteştean: cojile de cartofi, de banană, de citrice, de ouă şi de nucă, sâmburii de prune, de piersici şi de caise, cotoarele de mere, de pere, de gutui şi de varză, pedunculii de struguri, zaţul de cafea, plantele din ceai ş.a.m.d. Trecând la lucruri mai… tăioase, adăugăm la listă lamele de ras, inclusiv aparatele de unică folosinţă, cioburile de sticlă, de ceramică şi de plastic, pixurile rupte şi rezervele de pix consumate, capetele de creion, chiar şi oasele.
Cetăţeanul nostru nu ştie unde să arunce hârtia de copt folosită, hârtia de ambalaj unsuroasă, beţe de chibrit arse.
În încurcătură este pus cetăţeanul corect şi când se descotoroseşte de un alt „arsenal” folosit, expirat sau degradat, după caz: tuburi de pastă de dinţi, cutii golite de creme cosmetice, periuţe de dinţi, perii de ghete, pămătufuri de bărbierit uzate. Nelămurit este şi când se debarasează şi de obiecte din piele naturală sau sintetică (încălţăminte uzată, curele rupte, genţi „obosite”), ori de zdrenţe de tot felul. O problemă apare şi când se adună în coşul de gunoi scamele şi praful din făraş şi din sacul aspiratorului.
Nu sunt de neglijat nici deşeurile considerate periculoase de spitale, cum ar fi: seringile şi acele de unică folosinţă, bandajele folosite (vată şi tifon), medicamentele expirate.
Să ne scuzaţi, dar aceeaşi întrebare o are omul nostru şi când vine vorba despre scutecele bebeluşilor murdărite de una-alta, despre tampoane igienice sau chiar despre prezervative…
Mirela NEAGOE