Vineri, la ora 18.30, Teatrul „Al. Davila” Piteşti îşi va surprinde publicul cu un spectacol-laborator ce dezvăluie natura misterioasă a personajelor ionesciene. Este vorba despre premiera piesei „Delir în doi… în trei, în câţi vrei”, de Eugène Ionesco – o nouă producţie a secţiei Dramă, ce-i aduce la rampă, odată cu teatrul absurdului, pe actorii Mirela Cioabă (Ea), Dan Ivănesei (El), Marius Pieca (Soldatul), Ruxandra Buşe (Vecina) şi Ellis Dinculeană (Vecinul).
Regia artistică şi ilustraţia muzicală îi aparţin managerului Teatrului Naţional Craiova, Alexandru Boureanu. Raluca Frăţiloiu s-a ocupat de scenografie. Traducerea este semnată de Vlad Russo şi Vlad Zografi.
„Delir în doi… în trei, în câţi vrei”
Ieri, protagonişti ai evenimentului s-au întâlnit cu jurnaliştii în foayerul teatrului, pentru a le vorbi despre noul proiect.
„«Delir în doi… în trei, în câţi vrei» este un spectacol-lectură, un teatru-laborator. Îndrăznim să facem altceva decât de obicei… Putem greşi sau, din contră, putem face lucruri extraordinare”, a afirmat Nicolae Poghirc, managerul Teatrului „Al. Davila”.
„Este un spectacol-eseu despre comunicare, care nu trădează mesajul lui Ionesco. Va fi o surpriză plăcută pentru spectatori”, a apreciat regizorul Matei Varodi, cel care ocupă şi postul de director artistic al teatrului din Piteşti.
„La orice vârstă, orice actor e dispus să primească o provocare, deci experimentăm şi noi… Sunt momente în cariera unui actor când nu te mai incită nimic. Ionesco ne provoacă şi maniera în care este gândit acest spectacol e o provocare pentru noi”, a spus Mirela Cioabă.
„Spectacolul vorbeşte despre necomunicarea în cuplu, însă cei doi eroi ai poveştii nu sunt duşmani. Se cunosc foarte bine unul pe celălalt… Îşi citesc unul altuia gândurile… De fapt, îi leagă o mare iubire”, a dat din casă actorul Dan Ivănesei.
În ceea ce-l priveşte pe Alexandru Boureanu – al cincilea protagonist al conferinţei de presă, dar nu cel din urmă – acesta a venit la Piteşti nu numai cu viziunea regizorală a spectacolului, ci şi cu… o instalaţie pentru scenă, echipamentul tehnic fiind împrumutat de la Teatrul Naţional Craiova.
De şaptesprezece ani împreună, El şi Ea se confruntă cu lipsa de comunicare. Micul război conjugal se construieşte în jurul dilemei dacă… broasca ţestoasă şi melcul sunt sau nu unul şi acelaşi animal. Cearta pare a fi modul existenţial esenţial al celor două personaje, dar şi al cuplului secundar, al Vecinilor, care parcurge aceleaşi stări…