Când vreau să mă liniştesc, să mai scap de zgomotul şi de agitaţia muncii de gazetar, mă opresc 10-15 minute la „omul cu cărţile” de pe Strada Mare. Domnu’ Codescu e un librar autentic. Nu îl întreb mare lucru. Îl las pe dânsul să vorbească, să-mi explice, să-mi spună ce a mai primit, despre ce e vorba, ce se caută, care e tendinţa. Îl ascult cu plăcere, fiindcă e un om pasionat. Ştie să deschidă… perspectiva de lectură. Într-un cuvânt, dăruieşte. Şi nu neapărat pentru a primi ceva în schimb…
De la acest om bun, trec la altul, vecin cu el. Se ocupă tot cu cărţile, dar la scară mult mai mare. Şi ieri i-am bătut la uşă, la Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu”: „Bună ziua, domnule director, ce mai faceţi?” L-am găsit puţin agitat. Mi-a şi spus de ce. Octavian Mihail Sachelarie are emoţii. Normale, aş zice, date fiind împrejurările. Pregăteşte „Festivalul de C’arte” de la Piteşti. Iar ediţia de anul acesta, a treia, va veni cu o premieră în perioada 13-16 iunie: un târg de carte, botezat „Triunghiul cunoaşterii – carte, lectură, bibliotecă”.
Ce chestie! Cum le-aşază Domnul! Utilul cu plăcutul… Vin să caut puţină relaxare, să discut „ce-o fi” cu un alt om bun, dar… ştirea mă găseşte şi aici. Şi ce ştire! Un târg stradal de carte, în centrul Piteştiului, în faţa bibliotecii! Ce înseamnă asta? Pe scurt, îndemnul de a pune mâna pe o carte. Plus lansări, conferinţe tematice şi patru concerte de muzică bună, adică jazz, folk şi alte asemenea… Unsprezece edituri – Polirom, Curtea Veche, Niculescu, Ecou Transilvan, Eikon, Vremea, Litera, Nemira, Diana, Trend şi Usborne, ultimele trei din Piteşti – îşi vor prezenta ofertele în corturi special amenajate în centrul oraşului.
Înţeleg că organizatorii, adică Primăria şi Consiliul Judeţean, vor să introducă şi Piteştiul în acest circuit, să creeze o emulaţie, să aducă şi mai mulţi oameni spre lectură. Vom vedea. Până la urmă, o asemenea manifestare e o provocare. Cine ştie, ne putem aştepta la o afluenţă nemaivăzută a publicului, aşa cum s-a întâmplat la recenta lansare de carte a lui Dumitru Constantin Dulcan, atunci când sala Filarmonicii s-a dovedit neîncăpătoare. De ce ar veni lumea la astfel de evenimente, când e prea ocupată cu agitaţia zilnică şi cu… mediul online?
Poate tocmai de-aia! Ne explică mai bine sociologul Sachelarie: omul nu mai are sens, nu mai are repere. Or, aceste repere le poate afla prin cunoaştere, prin regăsirea personalităţii, prin ieşirea din criza individuală. Lectura ne poate ajuta în această direcţie. „Omul este singurul animal care ucide din plăcere” – spunea marele psihanalist Erich Fromm. Şi nu se referea neapărat la crimă, ci la a face rău, din plăcere. Cum putem scăpa de această „etichetă”? Am mai spus-o: cititul unei cărţi ne dezvoltă creativitatea, ne mai scapă de patimi şi obsesii, ne face mai buni, mai generoşi.
Drept urmare, cred că un târg stradal de carte poate fi un eveniment foarte preţios. Ne smulge din singurătatea conferită de mediul virtual, artificial, ne aduce unul lângă altul, ne linişteşte, ne regăseşte. Dă un sens vieţii noastre.
4 Comentarii
Anonim
Va fi o înghesuială pe Strada Mare …cum n-a mai fost decât după Crăciun 1989 , când se interesa lumea cum poate face rost de câte un Certificat de Revoluționar (la început era „pe gratis”!)…
Anonim
E un test. Vom vedea. Am mai avut un târg de carte afară, la teatru. Bookfest. Parcă. A fost așa și așa…
Anonim
Va fi o înghesuială pe Strada Mare …cum n-a mai fost decât după Crăciun 1989 , când se interesa lumea cum poate face rost de câte un Certificat de Revoluționar (la început, era „pe gratis”!)…
Marius
Probabil că nu va fi înghesuială, poate că organizatorii nici nu își doresc o cultură de masă. E lăudabil totuși că se încearcă.
P.S. Tu ai mai prins certificat de revoluționar? Că eu nu…