Un constănţean supravieţuitor al „Experimentului Piteşti”, aşa cum a fost denumit generic modul inuman în care au fost trataţi deţinuţii politici în fosta puşcărie din Nordul Piteştiului spune că se simte umilit de ultimele declaraţii ale doi cercetători ai Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii potrivit cărora teroarea din închisorile comuniste a fost doar o reglare de conturi între grupări de legionari, iar cei care au suportat-o sunt nişte „c..i” cu ochi.
Student la Filosofie
Pe vremea când era tânăr student la Facultatea de Filozofie Bucureşti, George Cuşa (93 de ani) a trăit oroarea Experimentului Piteşti, fiind arestat şi condamnat în toamna anului 1948 pentru uneltire împotriva regimului, fiind simpatizant al legionarilor. Toţi studenţii condamnaţi erau duşi la închisoarea Piteşti, acolo unde s-a derulat în urmă cu 70 de ani cel mai crunt experiment din spaţiul carceral: reeducarea, în cadrul căreia mai mulţi studenţi au murit din cauza bătăilor şi alţii s-au sinucis. Eugen Ţurcanu, iniţiatorul reeducării, un fost legionar convertit la comunism, i-a fost coleg de celulă timp de şapte luni. „Era un tânăr inteligent, un tip aspru, care avea o faţă dură şi o voce metalică, un foarte bun organizator, iar comuniştii aveau nevoie de un asemenea element”, aşa cum şi-l aminteşte George Cuşa, una dintre victimele sale. „Reeducat” la Piteşti, George Cuşa a fost trimis de Eugen Ţurcanu la Gherla. Cuşa a fost eliberat definitiv în anul 1964.
„Experimentul Piteşti a fost un fenomen unic în istoria detenţiei, dar Piteştiul a fost doar centrul. Piteştiul înseamnă şi Gherla, şi Canalul şi Târgu Ocna şi lagărele de muncă din Deltă”, afirmă Cuşa care mai spune că vrea să-i dea în judecată pe doi cercetători CNSAS, Mihai Demetriade şi Mădălin Hodor. „Probabil că se vrea discreditarea filmului «Între amar şi chin» al lui Toma Enache. De altfel, eu i-am zis că este imposibil să faci un film despre «reeducarea» de la Piteşti. Poate este o diversiune, dar eu îi dau în judecată pe cei care au făcut asemenea declaraţii”, încheie cel care a cunoscut teroarea Experimentului Piteşti.