Există ştiri în presă peste care nu poţi trece cu indiferenţă. Eroul meu este un student la medicină în ultimul an, atlet de performanţă. S-a afirmat în competiţii naţionale şi internaţionale de alergări cu obstacole, atât individual, cât şi în echipă. Palmaresul său este deosebit: cinci medalii de aur, două de argint şi una de bronz. Se numeşte Benedikt Karus şi are 27 de ani. În urmă cu doi ani, după ultima competiţie la care a participat, proba obligatorie de urină de la controlul antidoping i-a ieşit pozitivă.
Agenţia Naţională Antidoping, cu sediul la Bonn, lucrează cu laboratorul unui institut de biochimie din Köln. Din aceeaşi probă de urină, dar testată cu o altă metodă la Tokio, rezultatul a ieşit negativ. A urmat suspendarea atletului pentru patru ani. Încurajat de alţi colegi, atleţi cunoscuţi, Karus a făcut apel la presă. Revista „Spiegel” afirmă că istoria dopingului este plină de minciuni, iar agenţia care a incriminat şi condamnat un atlet nu s-a pronunţat până astăzi. Mai mult, este scandalos faptul că nu au fost audiaţi martori şi că nici cel în cauză nu şi-a putut demonstra nevinovăţia. În schimb, un renumit medic şi om de ştiinţă a afirmat recent că metoda japoneză este superioară celei germane.
De menţionat este că acest student se poate mândri cu faptul că în vara lui 2012 a donat măduvă osoasă unui copil bolnav de leucemie, salvându-i viaţa. Nu a ţinut cont nici de eventuale complicaţii, nici de neparticiparea la competiţii europene. Cred că acest gest de umanitate este cea mai mare performanţă din viaţa lui, care îi determină personalitatea de viitor medic.
Dr. Mariana CLEMENS
Mariana Clemens s-a născut la Piteşti. A absolvit cursurile Şcolii Nr. 3, ale Liceului „Zinca Golescu” (promoţia 1966) şi ale Facultăţii de Medicină generală, profil Pediatrie, din Bucureşti. S-a stabilit în Germania în 1982, unde s-a mai specializat în organizare sanitară şi sănătate publică, precum şi în medicină tropicală (secundar). Este în continuare cu tot sufletul alături de România.