… Este vorba despre un proces simulat, susţinut, azi, la Curtea de Apel Piteşti, de elevi ai Colegiilor Naţionale „I.C. Brătianu” şi „Zinca Golescu” Piteşti, având ca obiect răspunderea delictuală civilă.
Potrivit scenariului, o jurnalistă a fost chemată în judecată de un senator, care-i cerea 250.000 euro daune pentru că ar fi scris un articol defăimător la adresa sa şi a soţei sale. Pe scurt, tânăra ziaristă a relatat că demnitarul a folosit autoturismul şi fonduri de-ale partidului din care făcea parte în scopuri personale, pentru a-şi duce soţia la medic, dându-i acestuia o sumă importantă. De asemenea, jurnalista a dezvăluit că soţia senatorului avea probleme psihice gravem care o făceau incompatibilă cu calitatea de profesor. Reclamanţii susţineau că articolul publicat le-a produs prejudicii iremediabile de imagine, iar în plus senatorul, care se afla în campanie electorală pentru un nou mandat, nu a mai fost ales.
Procesul s-a judecat după tot tipicul unuia real, respectându-se solemnitatea şedinţei, tema constituind-o dreptul la informare pe de o parte, respectiv cel la imagine şi viaţă privată şi de familie. Completul de trei judecători a avut răbdarea să asculte depoziţiile martorilor, precum şi pledoariile extrem de bine documentate ale avocaţilor părţilor, care au invocat atât prevederi constituţionale, cât şi ale jurisprudenţei naţionale şi europene. Tutoror acuzaţiilor aduse jurnalistei, apărătorii acesteia şi ai redacţiei din care făcea parte au venit cu probe şi argumente, inclusiv documente din care rezulta că senatorul a folosit maşina şi banii partidului în interes personal, că acesta mai fusese condamnat cu suspendare pentru sustragere de bani de la partid, că un specialist a diagnosticat-o pe soţia sa că are grave probleme de sănătate psihică ce nu-i mai permit să continue activitatea la catedră etc. De asemenea, s-a invederat instanţei că jurnalista şi-a făcut corect datoria de a informa opinia publică despre faptele senatorului, că a verificat informaţiile şi a prezentat documente care-i susţin afirmaţiile, iar instanţa a rămas în pronunţare.
După deliberări, judecătorii au respins, în unanimitate, plângerile senatorului şi soţiei sale ca nemotivate, precizând că datoria presei este să semnaleze derapajele unor persoane publice sau instituţii cu respectarea adevărului.
Martori la „proces” au fost judecătorul Ion Rebeca, preşedintele secţiei civile a Curţii de Apel Piteşti şi purtător de cuvânt al acestei instanţe, Dumitru Tudosoiu, inspector şcolae general, avocata Luminiţa Ioana, decanu Baroului Argeş, elevi şi cadre didactice de la cele două colegii.
Val. NICOLAU