Aseară, zeci de pompieri, poliţişti, jandarmi montani, salvamontişti şi voluntari argeşeni au pornit spre zona montană a judeţului, unde s-a produs o situaţie de maximă urgenţă: a fost descoperită epava unui avion prăbuşit pe raza comunei Brăduleţ. Din fericire, a fost vorba despre un exerciţiu desfăşurat pe baza un scenariu pus la punct de Detaşamentul de Pompieri Curtea de Argeş, pornind de la ideea că un astfel de eveniment se poate produce oricând.
Scotociri pe munte
Potrivit planului, la ora 20 a serii de miercuri, la Dispeceratul 112 un martor anunţa că în zona Brăduleţ ar fi avut loc un accident aviatic. Din cele relatate, rezulta că era vorba despre un avion de mici dimensiuni, la bordul căruia se aflau pilotul şi copilotul, care, în urma prăbuşirii, suferiseră multiple fracturi şi erau în stare gravă.
Efective importante au pornit în viteză spre comuna amintită şi, pentru început, a trebuit identificată zona unde trebuia intervenit. Întrucât nu existau date concrete referitoare la locul accidentului, salvatorii au început deplasarea pe baza coordonatelor GPS, utilizând aparatura şi hărţile din dotare. Accentul a fost pus pe folosirea hărţilor, pentru că în astfel de situaţii, fiind zonă de munte, pot apărea probleme cu semnalul de telefonie şi internet. În timp ce unii salvatori au recuperat victimele şi le-au acordat primul ajutor calificat, alţii au stins flăcările care cuprinseseră avionul la impactul cu solul.
Obiective
La misiune, care a durat peste două ore, pompierii profesionişti din municipiul Basarabilor au angrenat o autospecială cu apă şi spumă, o ambulanţă SMURD, un autocmion de intervenţie, două echipaje de primă intervenţie şi comandă, precum şi cinci membri ai serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă Brăduleţ. Principalele obiective ale exerciţiului au fost identificarea/localizarea epavei, căutarea şi salvarea victimelor, solicitarea de sprijin din partea celorlalte forţe din cadrul Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor Urgenţă, identificarea căilor de acces practicabile pentru autospecialele de intervenţie, modul în care răspunde şi acţionează SVSU Brăduleţ în astfel de cazuri.
Prăbuşiri
De altfel, de-a lungul anilor, în ţară s-au prăbuşit avioane de mici dimensiuni. Cel mai cunoscut caz este cel al avionului prăbuşit în ianuarie 2014 în Munţii Apuseni, în timpul unei misiuni umanitare. În accident şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta de la Medicină Adriana Ion, iar copilotul Răzvan Petrescu, dr Valentin Calu, ambii piteşteni la origine, precum şi alţi doi medici, membrii unei echipe de transplant de organe, au fost grav răniţi, dar au scăpat cu viaţă. În evenimente similare soldate cu pierderi de vieţi au mai fost implicate elicoptere SMURD prăbuşite în timpul misiunilor de salvare, sau avioane uşoare/ultrauşoare care făceau zboruri de agrement.
În alte situaţii, din cauza unor probleme tehnice, piloţii au fost nevoiţi să aterizeze forţat, aşa cum s-a întâmplat acum doi ani în Argeş, pe un câmp de la Goleşti, dar, din fericire, au scăpat teferi.