Un rechin al afacerilor cu păduri tărăște de peste 15 ani o bătrână prin tribunale pentru a-i lua pădurea moștenită de la bunicul său
Răzvan Grigorescu, un samsar al terenurilor cu păduri, a inițiat un nou proces împotriva Simonei Andreia Păun, o bătrână de 76 de ani, la Judecătoria Curtea de Argeș, locul unde în urmă cu 15 ani a adus-o pentru prima dată la tribunal pe femeia care încearcă să își recapete definitiv pământul moștenit de la bunicul său.
Cazul este unul cunoscut în sălile de judecată din România, deoarece a fost judecat timp de 14 ani în trei județe – Argeș, Alba și Cluj. Astfel, judecătorilor de la Judecătoria Curtea de Argeș, Judecătoria Alba Iulia, Tribunalul Alba și Tribunalul Cluj le este foarte cunoscut cazul, al cărui proces a început în 2009 la Judecătoria Curtea de Argeș și unde se reia acum.
În această perioadă, Simona Andreia Păun a avut continuu câștig de cauză, dar Răzvan Grigorescu a făcut de șase ori recurs și a strămutat de două ori procesul, sperând mereu că va găsi o instanță care nu va realiza tertipul la care apelează.
De altfel, Răzvan Grigorescu este un om de afaceri cunoscut pentru implicarea sa în diverse activități mai mult sau mai puțin dubioase și încercările repetate de a aduce legile în avantajul său. El a fost implicat în interceptări ilegale și alte infracțiuni informatice legate de cazul fostului prefect de Argeș, Gheorghe Davidescu. Grigorescu a fost arestat pentru aceste acțiuni, care au ridicat suspiciuni de încălcare a securității naționale, evidențiind o predispoziție clară de a sfida legea pentru a-și atinge scopurile.
Să revenim însă la cazul Simonei Andreia Păun.
Ultima oară, Simona Andreia Păun a avut câștig de cauză în aprilie anul acesta. Atunci, Tribunalul Cluj a hotărât că femeia a câștigat definitiv procesul, dar Răzvan Grigorescu a deschis un nou proces la Judecătoria Curtea de Argeș, exact unde a mers în 2009 să încerce să ia pământul altuia.
Simona Andreia Păun: Nu e posibil așa ceva – chiar și un copil mic, dacă îi spui ce s-a întâmplat, își dă seama că omul ăsta vrea să păcălească
„Acest om nu se potolește. De 15 ani ne târăște pe mine și pe familia mea pe la tribunal. Atâția judecători mi-au dat dreptate. Este posibil așa ceva? Cum să reiei un proces în care ai pierdut de atâtea ori? M-a chemat în trei județe la judecată, a mutat procesul ăsta pe unde a vrut el. Dar chiar crede că păcălește atâta lume, atâția judecători, avocați? Crede că nu se vede că vrea să ia pământul altuia pe minciuni? Nu e posibil așa ceva – chiar și un copil mic, dacă îi spui ce s-a întâmplat, își dă seama că omul ăsta vrea să păcălească. Iar eu o să lupt să dovedesc că minte, chiar dacă am făcut acest lucru de atât de multe ori în ultimii 15 ani”, a spus Simona Andreia Păun.
Drama unei moșteniri: Simona Andreia Păun, prinsă în lupta juridică de 15 ani pentru 760 de hectare de pădure
Simona Andreia Păun a trăit un coșmar juridic timp de 15 ani, după ce a primit în 2007 o moștenire de 760 de hectare de pădure din zona Nucșoara, județul Argeș. Terenul, retrocedat după ce fusese confiscat de regimul comunist, părea să fie o alinare târzie pentru femeia care a așteptat o viață întreagă să își recupereze moștenirea de la bunicul ei.
Povestea acestui teren este una complicată, cu rădăcini ce se întind pe mai bine de un secol. În 1929, frații Paul N. Paul și Anton N. Paul și-au împărțit proprietatea de 1.430 de hectare, fiecare primind 670, respectiv 760 de hectare. Dar la finalul anilor ’40, terenul a fost naționalizat de regimul comunist, iar urmașii lor au fost privați de dreptul de proprietate.
Simona Andreia Păun și-a redobândit terenul în 2007, dar tot în 2007, Răzvan Grigorescu a cumpărat drepturile litigioase asupra moștenirii lui Paul Gheorghe Dimitrie, un om despre care unii oameni din sat spuneau că ar fi senil. Astfel, Grigorescu a intrat în posesia a 670 de hectare de pădure. Acest teren fusese moștenit de Paul Gheorghe Dimitrie de la tatăl său, Paul N. Paul, fratele bunicului Simonei Andreia Păun. Pe bunicul Simonei Andreia Păun îl chema Anton N. Paul.
În 2009, Grigorescu a declanșat o luptă juridică cu Romsilva și Primăria Nucșora, atacând retrocedarea terenului către Simona Andreia Păun și revendicând întreaga suprafață de 1.430 de hectare.
El a susținut în instanță că „Paul și N. Paul” erau, de fapt, aceeași persoană – Paul N. Paul, tatăl lui Paul Gheorghe Dimitrie, din partea căruia a obținut drepturile litigioase.
Însă, Grigorescu încerca astfel să îi înșele pe toți.
Cheia procesului
Practic, tot procesul care s-a încheiat și reîncepe acum se bazează pe faptul că Răzvan Grigorescu susține că „Paul și N. Paul” sunt aceeași persoană, dar de fapt vorbim despre frații Paul N. Paul și Anton N. Paul. Vorbim despre două persoane distincte, iar moștenirea Simonei Andreia Păun este pe deplin legitimă.
În ciuda acestei evidențe, femeia a fost nevoită să lupte timp de ani de zile în instanță pentru a-și apăra dreptul asupra pământului moștenit de la bunicul ei, într-o dramă juridică ce pare să nu aibă sfârșit.
Simona Andreia Păun câștigă constant împotriva omului de afaceri Răzvan Grigorescu, care încearcă să ocolească justiția
Timp de 14 ani, Simona Andreia Păun a ieșit victorioasă în mod repetat în fața încercărilor lui Răzvan Grigorescu de a o înșela pe ea și pe ceilalți printr-un lung șir de procese și strămutări.
Procesul a început în 2009 la Judecătoria Curtea de Argeș, dar a fost suspendat și strămutat la Judecătoria Alba Iulia de către celebrul Florin Costiniu, fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție și condamnat cu suspendare pentru complicitate la trafic de influență. Ba chiar Florin Costiniu a fost și avocatul lui Grigorescu în această poveste tragi-comică ce se întinde de 15 ani.
Deși Simona Andreia Păun a câștigat de la bun început, Grigorescu a continuat să conteste deciziile, folosindu-se de diverse tertipuri juridice.
În 2011, Judecătoria Alba Iulia i-a dat câștig de cauză Simonei Andreia Păun, considerând cererea lui Grigorescu nefondată. Cu toate acestea, omul de afaceri a făcut recurs, iar procesul a continuat.
În martie 2012, judecătorii au decis casarea hotărârii inițiale, dosarul fiind retrimis la judecătorie.
După ani întregi de expertize și amânări, în aprilie 2022, Simona Andreia Păun a câștigat din nou procesul la Judecătoria Alba Iulia.
În martie 2023, după ce câștigase în fond, Simona Andreia Păun aștepta decizia finală de la Tribunalul Alba.
Răzvan Grigorescu a încercat din nou să tergiverseze procesul, depunând o nouă cerere de strămutare la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Procesul a fost strămutat pentru a doua oară, acum la Tribunalul Cluj.
În aprilie 2024, Tribunalul Cluj a respins, ca nefondat, recursul lui Răzvan Grigorescu și l-a obligat să plătească cheltuielile de judecată către Simona Andreia Păun.
Decizia este irevocabilă, marcând astfel un nou capitol în lupta neobosită a Simonei Andreia Păun pentru dreptate, în timp ce Grigorescu părea că și-a epuizat toate opțiunile legale.
Până când, surpriza surprizelor… de data aceasta Răzvan Grigorescu reîncepe de la zero procesul pe 11 septembrie la Judecătoria Curtea de Argeș.
Chiar acolo de unde a început totul în urmă cu 15 ani.
Oare nu e prea mult pentru o femeie de 76 de ani să lupte o cincime din viață pentru ceea ce i se cuvine ? Oare ce trebuie să facă această familie pentru a fi lăsată în pace la bătrânețe?