Aşa cum v-am informat la momentul respectiv, la finalul lunii trecute, campionul internaţional de şah Aleksandar Arandjelovic, din Serbia, a venit la Piteşti pentru a susţine un simultan de şah pentru juniorii argeşeni. Această acţiune excepţională a avut loc la Muzeul Judeţean. La confruntarea cu marele campion s-au prezentat peste 20 de juniori care au obţinut rezultate foarte bune în cadrul turneelor naţionale şi internaţionale din ultimii doi ani. Participanţii au fost stabiliţi de către o comisie din cadrul Clubului de Şah „Micul Regat” (preşedinte executiv – Cristache Toculeţ), special constituită în acest sens.
Printre puştii care l-au impresionat pe campionul sârb s-a numărat o minune cu ochi albaştri în vârstă de numai 7 ani – Lucian Axente. Acesta l-a învins pe maestrul sârb în 32 de mutări. Marele campion avea să declare la final: „A fost ca o lovitură în moalele capului pentru mine această variantă, furtună din cer senin. Copilul a conceput o capcană pe care am sesizat-o prea târziu. Se vede că se pregăteşte temeinic la antrenamente. Vreau să-l felicit pe antrenorul lui, care mi-a pregătit această capcană fenomenală, şi, totodată, să-l felicit pe copil, care a jucat cu exactitate toată partida. Nu-mi venea să cred că am pierdut şi l-am verificat să mă conving dacă a gândit varianta. Într-adevăr, puştiul memorase perfect toate variantele de la mutarea a 14-a. Am rămas impresionat. Am vizitat multe ţări până acum şi am susţinut peste 200 de acţiuni gen simultan de şah, însă nu am întâlnit asemenea copii care să lupte cu atâta înverşunare pentru a câştiga împotriva mea”.
„Principii sănătoase”
La rândul său, antrenorul „minunii cu ochi albaştri”, maestrul Cristache Toculeţ, ne-a spus: „Sunt mari şanse ca acest Lucian, în vârstă de 7 ani, să devină un maestru al şahului. Mai sunt şi alţii înzestraţi, cum ar fi Costin Alexandru, Eduard Cărpeniş, Matei Capragiu, dar şi ceilalţi copii se pregătesc foarte bine şi au început să dea dovadă de maturitate în joc. Acţiunea de la finalul lunii octombrie este, după Memorialul de şah «Dorel Ştefănescu», a doua etapă a unui parteneriat educaţional excepţional, iar colaborarea dintre parteneri a devenit o prioritate a strategiilor orientate către promovarea elevilor cu reale aptitudini sportive pe de o parte, iar pe de altă parte către ridicarea gradului de conştientizare a elevilor şi părinţilor cu privire la eliminarea violenţei din mediul educaţional prin substituirea atitudinilor tensionate cu activităţi ordonate care conduc la un mediu disciplinat. Suntem bucuroşi că multe instituţii partenere, printre care se numără ziarul «Argeşul», alături de DJST, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Muzeul Judeţean Argeş, Şcoala Tudor Vladimirescu – Piteşti, susţin proiectul clubului nostru «Educaţie prin şah» şi participă la acţiuni alături de noi. Încercăm să determinăm elevii să acumuleze şi să pună în valoare competenţe utile integrării în viaţa de şcolar, dar şi să le inoculăm conceptul că trebuie să se ghideze după principii sănătoase de viaţă prin respectarea unor conduite corecte”.
Ce urmează?
Vicepreşedintele Clubului de şah „Micul Regat”, Adelina Toculeţ, ne-a spus care sunt proiectele de viitor ale clubului: „Acest simultan a fost mai mult un antrenament pentru juniorii noştri. Urmează mai multe competiţii foarte importante la care vom participa obligatoriu, toate programate anul viitor. Vom participa la Campionatul Naţional de şah pentru juniori care va avea loc în perioada 1-12 februarie, apoi Campionatul Mondial de şah pentru amatori, Spoleto, Italia, în perioada 1-9 aprilie, Campionatul Mondial de şah şcolar (21-30 aprilie) şi Campionatul European de şah care va avea loc în perioada 9-17 iunie, în Serbia. Dacă argeşenii noştri vor reuşi să obţină o medalie la oricare dintre aceste competiţii înseamnă că suntem deja pe drumul bun”.
Monica CRISTEA