Românii dreptcredincioși dau dovadă de o solidaritate uimitoare în această perioadă, întinzând o mână de ajutor vecinilor din Ucraina, exact când aceștia au mai mare nevoie. Ca unul care știe vorbele apostolice „credința fără fapte, moartă este”, părintele prof. univ. dr. Ion Popescu, fost decan al Facultății de Teologie „Sf. Muc. Filoteea” din Pitești, nu putea sta să privească la televizor drama ucrainenilor.
Întâmplarea face ca în această perioadă, să fi ajuns la faza finisărilor, locuințele sociale ridicate pe un teren al parohiei Sf. Ioan Botezatorul, păstorită de părintele Ion Popescu. Un proiect social început în urmă cu câțiva ani dar care a stagnat din cauza pandemiei. Scopul inițial a fost ca în locuințele construite să fie aduși oameni ai străzii din Pitești, bătrâni ai nimănui, într-un cuvânt, un proiect gândit pentru cazurile sociale deosebite.
Cum însă tragicele evenimente din apropierea României ne impun o schimbare de viziune în multe privințe, și părintele Ion Popescu consideră că prioritar este ajutorul oferit persoanelor care fug de pârjolul războiului și ajung, vremelnic sau nu, în țara noastră. Cum exodul vecilor de la Nord-Est va fi tot mai mare, nu e departe momentul în care mulți vor ajunge și în Muntenia. Dincolo de locurile de cazare pe care le vor oferi autoritățile în fiecare județ, orice sprijin din partea persoanelor private sau a firmelor este binevenit. În clădirea ridicată lângă Centrul Social „Ghenadie Arhiereul” al parohiei Sf. Ioan Botezătorul, sunt gata in proporție de peste 90% șapte încăperi spațioase plus alte câteva camere mai mici și o sală de mese.
Fiecare cu grup sanitar și toate dotările necesare la care se lucrează chiar în aceste zile. Se va munci intens în așa fel încât în două, maxim trei săptămâni, locuințele să fie pregătite cum se cuvine. Șapte mămici din Ucraina cu pruncii lor, vor fi găzduite, asigurându-li-se din partea parohiei, cu sprijinul enoriașilor desigur, tot ce au nevoie: căldură, apă curentă, hrană caldă etc. Acesta este primul caz de de cuprinsul eparhiei Argeșului și Muscelului în care, spațiul unei parohii este pus la dispoziția refugiaților din Ucraina. Dar este de așteptat să nu fie singurul. Multe case parohiale pot deveni pentru semenii noștri necăjiți un adăpost la care nici nu s-ar fi așteptat atunci când au ajuns pe teritoriul țării noastre. S-ar împlini astfel îndemnul lui Hristos din urmă cu două mii de ani care ne asigura că de câte ori facem milostenie, Lui îi facem…