Fără a fi primit vreo poruncă de la arhierei, unii preoţi îşi petrec aceste zile în post aspru şi rugăciune, considerând că astfel ajută sufletul Reginei Ana. Vă prezentăm două cazuri elocvente de slujitori ai Domnului, de confesiuni diferite, care fac acelaşi lucru, iar zeci de enoriaşi li se alătură…
Un monarhist convins
Deşi o recunosc doar în faţa celor apropiaţi, mulţi preoţi ortodocşi sunt nostalgici după vremea monarhiei, atunci când Biserica strămoşească era la mare cinste în ochii mai marilor care conduceau destinele ţării. De altfel, mulţi îşi mai amintesc şi acum că, după căderea regimului comunist, la nici un an distanţă, primul care punea răspicat problema revenirii Regelui Mihai pe tronul ţării era Prea Sfinţitul Pimen din Moldova, una dintre cele mai impunătoare feţe bisericeşti din România. Ideea lansată de el, desigur, în vremurile tulburi de atunci, a stârnit o reacţie virulentă a celor care deja se instalaseră la putere. De atunci, niciun reprezentant al Bisericii n-a mai îndrăznit să „tulbure apele” în acest fel. Totuşi, se ştie, şi astăzi, mulţi dintre slujitorii sfintelor altare, indiferent de rangul lor, ar fi fericiţi dacă România ar redeveni monarhie.
Acum familia regală trece prin momente grele şi preoţii, în marea lor majoritate, laolaltă cu ierarhii lor, resimt din plin pierderea Reginei Ana. Un exemplu grăitor: Cristian Dragomirescu, preot la biserica din Ştefăneşti-Sat. În adolescenţă acesta a făcut parte din PNŢCD şi, prin talentul său, s-a făcut remarcat la nivel înalt, chiar şi în rândul membrilor Casei Regale! Printre alte portrete pe care le-a executat, tânărul a reuşit să imortalizeze în creion figura impozantă a Regelui Mihai, iar tabloul de foarte mari dimensiuni i-a adus un succes nesperat. Mai marii din PNŢCD i-au înlesnit lui Cristian Dragomirescu o întâlnire cu Regele Mihai şi acesta, evident, i-a dăruit opera sa, cu toată dragostea exprimată în cuvinte. A fost o întâlnire care i-a marcat viaţa tânărului preot care activează la o parohie modestă din Ştefăneşti. Anul trecut însă, în ziua prăznuirii hramului acelei biserici, preotul l-a avut invitat de onoare pe prinţul Şerban Sturdza! Evenimentul a uluit întregul judeţ, mai ales că nu a fost o vizită anunţată, iar prinţul a venit special din Elveţia, arătându-i astfel consideraţie preotului. Acum, preotul se roagă în permanenţă pentru sufletul Reginei Ana pe care a cunoscut-o personal şi-l roagă pe Cel de Sus să-i primească sufletul nobil. Reacţia enoriaşilor este firească şi mulţi scriu în pomelnicele lor şi numele Ana…
În genunchi pentru Regină…
Mult timp petrece în rugăciune, tot pentru mântuirea sufletului Reginei Ana, şi părintele George Cherecheş, noul paroh al bisericii romano-catolice „Sf. Apostoli Petru şi Paul” din Piteşti. Iubita soţie a Regelui Mihai era catolică, iar la slujba de marţi seara, preotului i s-au alăturat aproape o sută de persoane care împreună cu acesta au îngenuncheat, implorând mai ales mila Fecioarei Maria, care poate să mijlocească în faţa Tronului Ceresc. Cum în ultimele zile se dezbate intens pe tema slujbei care s-ar cuveni să fie săvârşită la înmormântare, în rit romano-catolic sau ortodox, opinia preotului George Cherecheş, exprimată în exclusivitate pentru ziarul nostru, este de o profunzime aparte: „Unii vor într-un fel, alţii în alt fel, sigur familia va decide. Dar asta nu va avea nicio importanţă. Chiar nu contează ce slujbă va fi. Esenţiale sunt rugăciunile noastre, ale romano-catolicilor şi ale ortodocşilor, laolaltă, pentru sufletul ei şi Dumnezeu le va primi şi va vedea şi dragostea sinceră cu care să o conducem pe Regină pe ultimul drum…” Parohul, indiferent decă va primi sau nu o recomandare de la ierarhul său, Arhiepiscopul Robu, va fi prezent la Curtea de Argeş în ziua înmormântării. Cei doi preoţi, Cristian Dragomirescu şi George Cherecheş, se roagă, iată, laolaltă, iar atitudinea lor este pilduitoare, întrezărindu-se astfel speranţa credincioşilor de rând: reunificarea celor două biserici surori…
Eduard TOMAZIU
2 Comentarii
ion ionescu
sa se roage acesti preoti si pentru acest popor oropsit si chinuit!
Puiu
Eu apreciez foarte mult atitudinea celor doi preoţi care au ales să se roage laolaltă, unui singur Dumnezeu, care le-a dat înţelepciune. Să nu uităm că în februarie 2016 a avut loc o întâlnire istorică între Papa Francisc şi Patriarhul Chiril al Rusiei, în capitala Cubei, într-o atmosferă amicală în care liderul Bisericii Ortodoxe Ruse i-a spus papei ” Îmi pare bine să te întâmpin, dragă frate”, iar Suveranul Pontif i-a răspuns: ” În sfârşit ! ” Amândoi doresc refacerea unui sens de unitate creştină. În ceea ce priveşte ruga pentru popor, eu , atât cât merg la biserică, am auzit preotul rugându -se pentru popor şi conducătorii lui şi pentru noi cei din biserică.