Născut la Piteşti, cu părinţii din Albota, Mihai Petre Săbăilă locuieşte de peste 12 ani în Ţara Bascilor din nordul Spaniei şi organizează de ani buni, în calitate de preşedinte al Asociaţiei „Cultura românească” din San Sebastian, activităţi culturale şi sociale pentru argeşenii din Diaspora. Mihai Petre Săbăilă este extrem de activ în ceea ce priveşte promovarea Argeşului şi a valorilor sale în Ţara Bascilor.
„Cultura românească”
La serbările românilor de peste graniţă, dansurile şi cântecele populare sunt puse în valoare de porturile tradiţionale. La aceste manifestări de suflet, oamenii cărora le este dor de „iarba verde de acasă” poartă cu mândrie costume populare din Argeş, dar şi din alte zone ale ţării, precum Moldova sau Banat.
Sarea şi piperul activităţilor organizate de Asociaţia „Cultura românească” este festinul cu sărmăluţe şi mămăligă, tochitură de porc, chiftele, cozonac, plăcintă cu mere, nuci umplute cu cremă şi alte delicii care le amintesc celor plecaţi spre alte zări de meleagurile natale. Din meniu nu lipsesc ţuica de Albota, vinul de Ştefăneşti ori brânza naturală cu lapte de vacă preparată în sidila de la Bascov… La ospăţul argeşenilor din Diaspora iau parte şi localnicii din San Sebastian.
Presa locală din San Sebastian a reflectat în mod pozitiv evenimentele legate de românii stabiliţi din Ţara Bascilor, promovând activităţile culturale şi sociale desfăşurate de organizaţia condusă de Mihai Petre Săbăilă. În ziarul local au apărut şi elevii români din Diaspora care au obţinut rezultate excepţionale pe băncile şcolilor spaniole.
Campanii umanitare
Asociaţia „Cultura românească” din San Sebastian a organizat şi campanii umanitare destinate copiilor şi bătrânilor din Argeş. Printre cei care au primit donaţii de haine se numără elevii şcolii din Drăganu. Părintele Marian Stanciu s-a alăturat acestor acţiuni caritabile. Pe de altă parte, organizaţia a primit de la Europe Direct Argeş pliante pe care le-a distribuit românilor din Ţara Bascilor.
Mihai Petre Săbăilă s-a zbătut ca Piteştiul să devină Capitala Europeană de Cultură, după ce, în 2017, San Sebastian a obţinut acest titlu.
Cele mai recente date statistice arată că, în 2018, în Spania erau înregistraţi oficial 7.000 de argeşeni, 1.200 dintre aceştia muncind şi locuind în Ţara Bascilor. În general, bărbaţii români îşi câştigă traiul lucrând în construcţii şi transporturi, iar femeile sunt angajate ca bone, menajere sau îngrijitoare de bătrâni.
2 Comentarii
Boni
Bravo! Dacă am ocazia, o să-l vizitez. Văd că dacă nu e vorba de can-can, de înfruntări politice sau de alte certuri între ,,ambițioși”, pe aici nu prea sunt nici comentatori.
Anonim
Dumnezeu să-l odihnească în pace….