Se pare că, deşi nu este un oraş universitar prin excelenţă precum Cluj-Napoca sau Iaşi, Piteştiul este propice pregătirii viitorilor şefi de stat. Pornit de pe aceste meleaguri, Emil Constantinescu avea să se instaleze pentru patru ani la Cotroceni. Acum, un alt om politic care s-a şcolit la Piteşti, va ajunge, conform estimărilor, şef de stat!
Pe urmele lui Emil Constantinescu
De-a lungul istoriei din judeţul nostru au plecat la Bucureşti mulţi tineri care aveau să ajungă la conducerea ţării, în guvern, până când s-a instalat regimul comunist. Cei mai cunoscuţi sunt Brătienii şi mareşalul I. Antonescu.
Mai aproape de vremurile pe care care le trăim, mai exact după 1990, piteştenii îşi trec în cont un preşedinte al ţării. E vorba despre Emil Constantinescu pe care mulţi l-au avut coleg la Liceul N. Bălcescu, actualul Colegiu Brătianu.
Iată că acum suntem pe cale să ne fălim cu un alt şef de stat! Dar nu un român ci un …african! Cu mult înainte de 1989, printre mulţimea studenţilor străini care veneau să se specializeze în România, s-a aflat şi un tânăr din Madagascar.
Richard Rafazy (Razy) Rakotofiringa visa de mic să zboare, la propriu, nu doar în imaginaţie. Cu o voinţă de fier, a învăţat matematica iar când Nicolae Ceauşescu a deschis graniţele pentru tinerii străini din ţările arabe şi Africa, n-a stat pe gânduri.
Susţinut financiar de familie, Rafazi a venit în România, ţara noastră având pe atunci o şcoală de aviaţie renumită. Numai că până să piloteze un avion, entuziastul african a fost nevoit să deprindă tainele mecanicii.
S-a specializat în inginerie la facultatea de profil din Piteşti, pentru că aici a fost repartizat. Aşa a început povestea unei perioade frumoase de care astăzi R.R. Rakotofiringa îşi aminteşte cu nostalgie.
„Balaurul” devora prăjituri
La Institutul de la Piteşti, studentul de culoare a petrecut aproape trei ani pregătitori după care a plecat la Şcoala Militară de Aviaţie din Buzău, fiind unul dintre cei mai buni absolvenţi al acesteia. Apoi a plecat din România, urmându-şi cariera profesională.
După ce vârsta nu i-a mai permis să piloteze aeronave, R.R. Rakotofiringa s-a implicat în viaţa politică a ţării sale. A ajuns în atenţia publică iar presa iscoditoare relatează parcursul său profesional, mai ales că omul şi-a anunţat candidatura la funcţia supremă în stat!
În ultima vreme dă tot mai multe interviuri şi vorbind despre trecutul său, evocă perioada petrecută în România. Ne laudă ţara şi povesteşte despre… Piteşti! Iubea urbea noastră de care se considera „adoptat”, îşi făcuse mulţi prieteni care-l porecliseră „Balaurul”, adora prăjiturile de la cofetăria „Muntenia” şi privea cu jind la frumuseţea piteştencelor.
Era însă prea timid pentru a încerca să le intre în graţii. Pe vremea aceea, culoarea pielii sale era un mare impediment.
În lunile noiembrie (în data de 24, primul tur), respectiv decembrie (tot în 24, turul II) în Madagascar, ţara insulară aflată în partea estică a Africii, vor avea loc alegeri. E fierbere mare, iar sondajele „spun” că Rafazy ar avea cele mai mari şanse. Sigur, până atunci opţiunile electoratului se mai pot schimba, însă, candidatul este sigur de victoria sa.
Ce va fi, vom vedea dar cert este faptul că, dacă i se va împlini şi acest vis, Rafazy a declarat că va avea relaţii excelente cu România pe care vrea să o revadă în calitate de şef de stat, urmând să viziteze locurile în care a trăit, deci şi Piteştiul!
Un Comentariu
Delia Dumitrica
Acest fost student „pitestean ” ne face onoare. Sa tot avem ca el…