Un piteștean lansează o aplicație susținută de giganții industriei occidentale.
Robert Seghedi este în clasa a XII–a la Colegiul Național „Zinca Golescu” Pitești. Liceanul a fost președinte al Consiliul Județean al Elevilor Argeș, dar și membru al unei organizații politice de tineret, acesta făcând noi pași într-o carieră promițătoare. Robert plănuiește să impresioneze cu o aplicație, un concept de inteligență artificală care, într-un sistem descentralizat, stochează toate produsele digitale din lume, toate minusurile și plusurile acestora. Mai multe despre dorințele și pasiunea lui ne-a povestit în următorul interviu.
Dezamăgiri
– Robert, au trecut câteva luni de când te-ai alăturat unei organizații politice. Recent, ți-ai anunțat retragerea. Ce ne poți spune despre această decizie?
– Decizia pe care am luat-o a fost, din punctul meu de vedere, o dovadă clară de verticalitate și onoare. Încă de la început am și mi-am promis că nu voi cădea vreodată în ipocrizia politicii românești, cum că „din moment ce sunt în partid, trebuie să ascundem toate minusurile sub preș și să aruncăm în stânga și în dreapta numai cu vești bune”.
– A fost această experiență o dezamăgire? De ce?
– Da, poate fi numită o dezamăgire din mai multe motive pe care le enumăr în ceea ce urmează.
1) Derapajul total al activității. O majoritate considerabilă a membrilor respectivelor organizații politice habar nu au ce înseamnă politică – activitățile au relevanță zero, impact zero, randament zero, rezultate zero. La început am crezut că există loc de schimbare, dar m-am lovit rapid de reticența tuturor cu privire la o schimbare a „sistemului”. Nimeni nu te învață cum să faci activități relevante. De obicei, persoanele care știu „formula” nu prea o răspândesc, pentru a păstra elementele cheie doar pentru ele. Eu am vrut să implementez tot ce știam dar nu a existat receptivitate, pe principiul „știm noi mai bine – de asta nu avem rezultate niciodată”. Nu am văzut niciodată un plan de acțiune sau o stragie în partid. Când pornești o activitate care are rezultate imposibil de cuantificat, atunci este foarte ușor să observi că există o problemă. Nu ai cum să îți dai seama dacă ai făcut bine sau rău. Nu ai cum să îți dai seama ce impact a avut. Nu ai cum să o numești un succes.
2) Lipsa de seriozitate. Nici nu vreau să mă gândesc ce politică „altfel” va avea România cu venirea noii generații. O spun sincer, am văzut și m-am convins. Nu toată lumea are suficient timp de pierdut pentru a experimenta astfel de lucruri. Cine se va alătura vreodată unei organizații politice și vă va spune că este senzațional de bine, vă minte.
3) Lipsa elementului politic. Organizația politică nu este ONG. Am spus-o întotdeauna – votanții care sunt abonați la diverse partide și care cred minciunile electorale nu își vor schimba niciodată votul la următoarea sesiune de alegeri pentru că s-au strâns 50 de persoane să joace fotbal la Ștefănești. Organizațiile de tineret, cel puțin din punctul meu de vedere, nu trebuie să atragă simpatizanți prin minciunile folosite de către organizația-mamă, ci trebuie să fie în primul rând sincere cu audiența. Dacă începem cu o minciună, nu are sens să continuăm. Să atragi persoane și să generezi impact pentru o organizație nișată poate fi complicat, atunci când nu știi ce faci. Pentru schimbare, partidele nu au nevoie de orice persoane „gata de cotizație” – partidele au nevoie de persoanele potrivite. Profilul unei persoane potrivite unui partid politic poate să difere, dar trebuie să aibă la bază câteva elemente cheie: sinceritatea, profesionalismul și verticalitatea. Când partidul va respecta cele trei caracteristici menționate mai sus și va scăpa definitiv de mediocritatea de care a dat dovadă ani la rând, atunci, probabil, aceste persoane ar fi măcar 1% atrase de ideea politicii în România. Aceste persoane potrivite nu se găsesc prin campanii de marketing lansate pe Facebook sau Instagram. Aceste persoane își vor face singure apariția în momentul în care nevoia lor de schimbare și apartenență va corespunde cu verticalitatea de care dă dovadă partidul. Lucru care nu se va întâmpla prea curând.
Concluzia la care am ajuns eu este că politica românească este făcută de către persoanele greșite. Din punctul meu de vedere, sursa problemei se află la alegerile interne ale partidelor. Nu există democrație sau meritocrație sănătoasă în acele sesiuni electorale, nu există criterii de selecție, nu există nimic – semnezi o foaie, urci pe scenă și gata, ai funcție în partid. Nu contează ce rezultate ai în viața profesională, nu contează ce ai în cap, nu contează nimic.
Gânduri
– Ai început clasa a XII-a și urmează să închei un capitol important al vieții tale. Cu ce gânduri?
– Liceul a fost o perioadă interesantă. Nu am stat în bancă foarte mult timp, dar în schimb am încercat să fac ceva pentru cei care stăteau întotdeauna în băncile școlii. Mi-am asumat foarte multe riscuri, activități, dar într-un final, cel puțin din punctul meu de vedere, a meritat. Consiliul Elevilor a reprezentat pentru mine cel mai frumos exercițiu democratic și va rămâne una dintre cele mai frumoase experiențe. Este alegerea fiecărui elev dacă experiența liceului este una tipică sau una diferită.
– Care sunt planurile tale de pregătire în ceea ce privește bacalaureatul?
– Întotdeauna am fost autodidact. Tot ce știu am învățat singur. Toată vara am lucrat să structurez materia de bacalaureat în format digital, pentru a putea învăța totul cu un sens. De un lucru sunt foarte sigur: sistemul a greșit total în toți anii de școală pe care i-am făcut.
Aplicația
– Dorești să lansezi un produs digital pe piața internațională și spuneai că este susținut de giganții industriei occidentale. Despre ce este vorba și cât ne poți dezvălui din acest proiect?
– SpanVault se numește aplicația. Este un concept de inteligență artificală care, într-un sistem descentralizat, stochează toate produsele digitale din lume, toate minusurile și plusurile acestora, exemple și multe alte lucruri. Ideea de la bază este una foarte simplă: unele persoane ajung să petreacă sute de ore căutând un program, o aplicație, un site care să îi ajute să facă ceea ce au de făcut. Aplicația pe care o dezvoltăm are un catalog de produse în continuă creștere și rolul acesteia este de a-ți arăta ce, cum și de ce ar trebui să folosești un anumit produs. De exemplu: ești elev, ai nevoie de un program care să te ajute să îți structurezi materia pentru bacalaureat. Vrei ceva minimalist, foarte flexibil și foarte rapid. În urma unor întrebări concrete, sistemul te cunoaște și, de exemplu, îți indică faptul că produsul potrivit pentru tine esteNotion.
Sistemul de monetizare este bilateral, primordial fiind B2B. Este susținut de către Amazon Web Services, prin programul AWS Activate, iar automat, ideea noastră beneficiază de sprijin din partea multor companii, cum ar fi Stripe, Salesforce, Zendesk, Notion, etc., acestea oferind diverse beneficii start-up-urilor validate de către Amazon. Întregul sistem al aplicației rulează pe serverele deținute de către Amazon în Frankfurt, Germania.
Viitor
– După terminarea studiilor liceale, vrei să părăsești România? Care sunt motivele?
– Nu vreau să părăsesc România, însă iau în calcul varianta în care îmi pot realiza doctoratul în Statele Unite ale Americii, la Harvard Kennedy School.
– Ce facultate ți-ai dori să urmezi și care este domeniul de activitate?
– Facultatea la care îmi doresc să ajung este cea de drept, din cadrul Universității Transilvania – Brașov, iar ulterior să urmez toți pașii necesari pentru a obține statutul de notar public.
– Cum te vezi peste ani în carieră?
– O persoană reușită, care contribuie în mod constant prin diverse activități la schimbarea societății, având ca activitate bilaterală notariatul public și filantropia.
– Care consideri că ar trebui să fie principiile după care să se ghideze „noua generație”?
– Nu există un set de principii prestabilit pe care să îl consider neapărat optim, însă în primul rând, trebuie ca noua generație să fie una nouă. Dacă generația altfel va face ceea ce vede la actualii politicieni, nu va fi absolut nimic diferit în următorii ani. Abia după ce noua generație de politicieni va putea fi definită drept altfel, atunci vom putea discuta despre un nou set de principii care trebuie să includă tot ce a lipsit în ultimii 20 de ani în România. Cum afacerile ajută oamenii și le oferă moduri de a economisi timp prin aplicații care fac diverse treburi pentru ei, la fel și politica trebuie să se plieze pe nevoile oamenilor. Actualmente, nu face altceva decât să încurce și să nu țină cont de oameni. Politica românească nu satisface o nevoie – doar creează constant și mai multe nevoi.