# Are casa, nu și terenul de sub ea. Din acest motiv, nu poate mansarda locuința. Primăria Pitești nu-i eliberează autorizație
Proprietar al unei locuinţe cumpărate în urmă cu 11 ani pe strada Crinului nr. 12B din Piteşti, dl Radu Stăncuţu se confruntă cu o situaţie căreia, cu toate diligenţele depuse, nu-i dă de cap, cum se zice. Şi asta din cauză că, deşi a invocat prevederile unui text de lege, reprezentanţi ai administraţiei locale i-au răspuns că solicitarea sa nu s-ar încadra în prevederile legale.
Are casă, nu şi teren
„În 1998, pe baza unei decizii judecătoreşti am devenit proprietarul unui imobil compus din două camere de locuit cu suprafaţa utilă de 43,01 mp şi mi-a fost atribuit în folosinţă pe durata existenţei contrucţiei un teren de 58 mp. Ulterior, mai exact în luna mai 2008, am mers la Oficiul de Cadastru şi am plătit suma de 1.150 lei pentru înscrierea în cartea funciară, dar solicitarea mi-a fost respinsă fiindcă nu am putut face dovada dreptului de proprietate asupra terenului. Din acelaşi motiv nu mi s-a aprobat, în 2013, nici cererea de emitere a unei autorizaţii de construire prin care doream să mansardez locuinţa. În temeiul dispoziţiilor unor articole stipulate de Legea nr. 231/2018, în luna octombrie a anului trecut am solicitat comisiei locale de fond funciar, dar şi comisiei judeţene constituirea dreptului de proprietate pentru restul suprafeţei de 244 mp, care reprezintă curtea casei pe care eu am folosit-o încă de la cumpărarea locuinţei. De la Primăria Piteşti mi s-a răspuns că, citez, solicitării mele de atribuire în proprietate a terenului nu-i sunt aplicabile prevederile legale care reglementează constituirea dreptului de proprietate. În ciuda insistenţelor mele, funcţionarii primăriei nu au putut să-mi explice care este motivul pentru care nu m-aş încadra în prevederile legii”, ne-a declarat dl Radu Stăncuţu.
Ce zice legea
Ieri i-am căutat pe secretarul municipiului, Andrei Cătălin Călugăru, şi pe Valentina Neagu, şeful serviciului de aplicare a legilor proprietăţii, cadastru şi patrimoniu, pentru a le solicita un punct de vedere referitor la susţinerile domnului Stăncuţu. Nu am avut noroc, fiindcă ambii sunt în concediu de odihnă, respectiv concediu medical. Vom reveni asupra acestui subiect când cei doi vor reveni la serviciu. Până atunci, iată ce se precizează în art. 27, alin. 2 din Legea nr. 231, în vigoare de la data de 9 august 2018, pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991: „În cazul terenurilor aferente locuinţei, care nu au fost cooperativizate, deţinătorii sau moştenitorii acestora pot solicita comisiei judeţene emiterea titlului de proprietare în condiţiile prezentei legi astfel: a. dacă solicitanţii figurează în registrele agricole sau registrele cadastrale şi în evidenţele fiscale; b. dacă terenul este în proprietatea statului român şi persoanele solicitante au calitatea de proprietar al construcţiilor de pe terenurile care fac obiectul prezentei legi; c. nu fac obiectul cererilor de reconstituire sau constituire a dreptului de proprietate de către alte persoane”.
Până acum, cel puţin după cum ne-a fost prezentată situaţia şi conform documentelor pe care le deţinem, Radu Stăncuţu pare să aibă dreptate. Rămâne să aflăm şi răspunsul celor doi funcţionari după ce aceştia vor reveni la lucru.