Argeşul plânge cu un ochi şi râde cu altul. Plânge pentru că Arpechim trage să moară (încă nu a început dezafectarea rafinăriei, dar momentul nu va mai fi mult amânat!), pentru că au dispărut mari unităţi industriale, făcându-le loc hipermarketurilor, pentru că prima staţiune de schi din judeţ, de la Moliviş, s-a dovedit a fi un eşec răsunător. Râde, însă, pentru că Daciei încă îi merge bine şi, de asemenea, încă se mai construieşte în judeţ…
Ce s-a făcut?
În anul 2016 au fost date în folosinţă în Argeş câteva obiective importante, majoritatea realizate cu bani europeni. Este vorba despre noua gară, realizată de Ministerul Transporturilor la Piteşti, şi pasajul rutier de la Podul Viilor, Centrul Cultural Multifuncţional, noul bloc de locuinţe sociale din Mioveni, un nou sediu pentru Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (tot cu bani europeni). A început, de asemenea, construirea unui nou spital în Mioveni. Ne aducem aminte de perioade în care obiective mult mai mari – Biblioteca Judeţeană, Muzeul Judeţean, refugiul Salvamont de la Cota 2000 – erau ridicate în Argeş cu bani de la bugetul judeţean. Ce vremuri!
Ce nu s-a făcut?
Aşa cum spuneam, sunt şi proiecte ratate. Amintim aici, în primul rând, construcţia staţiunii de schi de la Moliviş. De asemenea, a fost ratată reabilitarea parcului Kretzulescu în Câmpulung Muscel. Nu s-au făcut aducţiunile de apă de la munte promise de fostul preşedinte Florin Tecău, aşa cum s-a dus pe apa Sâmbetei şi reabilitarea în scop turistic a drumului Muşăteşti-Poienile Vâlsanului. Sunt încă zeci de localităţi fără apă, canalizare sau gaze, aşa cum reţelele electrice din multe zone încă lasă de dorit din punct de vedere al rezistenţei. La capitolul economic, singura rază de speranţă este vestea că omul de afaceri Gheorghe Badea deschide în acest an o fabrică de piese auto pentru Ford în Piteşti (uite că tot industria auto ne salvează!).
Miza pe fonduri UE
Toate autorităţile locale şi judeţene mizează în continuare pe banii europeni pentru a face cât mai multe investiţii. Consiliul Judeţean are în plan, printre altele: reabilitarea, modernizarea şi extinderea Spitalului de Urgenţă din Piteşti; reabilitarea Cetăţii Poenari; reabilitarea Muzeului Judeţean (corpul vechi de clădire) şi a Galeriei de Artă; reabilitarea unor drumuri interjudeţene. Primăria Piteşti pune accent pe crearea unui parc industrial, o nouă centură ocolitoare a oraşului, o sală de sport polivalentă, amenajarea de noi locuinţe sociale, modernizarea unor pieţe, implementarea unui sistem de management pentru transportul local de călători etc. La rândul său, Primăria Mioveni are în plan construcţia unei centuri ocolitoare a oraşului, ridicarea unui nou cartier de locuinţe şi amenajarea unei uzine de apă din izvoare de mare adâncime. Fără bani europeni, astfel de proiecte nu vor putea fi în veci realizate!
Claudiu DIŢA