Administraţia locală, primarul Cristian Gentea şi viceprimarii săi promovează intens ideea ridicării din temelii a unui spital municipal. A fost organizată recent o dezbatere publică în acest sens. Reputatul medic Cristina Stocheci, invitata emisiunii „Subiect de presă” difuzată vineri după-amiaza de „Antena 3” Piteşti, a spus lucrurilor pe nume. Om cu vastă experienţă prin funcţiile pe care le-a deţinut, în prezent fiind senator de Argeş, distinsa doamnă a fost protagonista unei emisiuni de colecţie, fiind la înălţimea întrebărilor şi a aşteptărilor celor doi realizatori, Cristina Munteanu şi Mihai Golescu, directorul cotidianului „Argeşul”
Lucrul în echipă
Creşterea calităţii serviciilor medicale ne preocupă pe toţi de oricare parte ne-am afla, fie că suntem pacienţi sau medici. Factorii de decizie de la conducerea judeţului nostru sunt interesaţi de bunul mers al lucrurilor şi, iată, municipalitatea face un pas îndrăzneţ înainte discutând oportunitatea unui nou spital în Piteşti. Unul dintre cei mai avizaţi specialişti a cărui părere cântăreşte greu este Cristina Stocheci, care în prezent reprezintă interesele argeşenilor în Parlamentul României. Cum însă funcţia de senator este vremelnică, aşa cum a subliniat şi cunoscuta jurnalistă şi moderatoare tv Cristina Munteanu, invitata va rămâne pentru totdeauna medic. Şi în această calitate este în măsură să facă o analiză a sistemului medical argeşean, altfel spus, metaforic, o „anamneză” şi o „radiografie” din poziţia omului experimentat care a activat în cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean. Nu va uita niciodată ceea ce a învăţat acolo şi, încă din deschiderea emisiunii, a vorbit şi despre specialitatea în care a execelat: „Medicina de urgenţă însemnă să ştii multe, să ştii de toate, dar mai înainte de toate medicina de urgenţă este o mare experienţă de viaţă. Treci prin situaţii limită, lupţi cu timpul, totul e contra cronometru, dar în primul rând am înţeles că reuşita contează de modul în care lucrezi în echipă. Acolo am învăţat ce este o echipă şi cât de mult depinde rezultatul, reuşita, de lucrul în echipă, altfel, şansele să ai succes sunt minime.” De altfel, extinzând sfera discuţiei, pornind de la ideea muncii în echipă, se poate spune că demersul edililor de a organiza dezbaterea publică pe tema construirii unui spital municipal este un exemplu de bună practică. Primarul Cristian Gentea, secondat de viceprimari de altă apartenenţă politică au adunat la „masă” specialişti din domeniul medical şi împreună cu reprezentanţi ai aparatului tehnic al primăriei au pus pe tapet o problemă extrem de importantă: spitalul municipal.
Un specialist în Parlament
Buna intenţie a aleşilor locali este evidentă. Şi, se-nţelege, precum s-a întâmplat la Mioveni unde s-a construit nu demult un spital, dacă administraţia locală va reuşi concretizarea unui asemenea proiect grandios, s-ar „face istorie”, unitatea spitalicească urmând a fi de folos nu doar piteştenilor din prezent, cât şi celor din viitor. Cristina Munteanu punctează: „Se observă, oamenii caută soluţii pentru a nu se mai repeta ceea ce s-a întâmplat în timpul acestei pandemii, când, din cauza bolnavilor de Covid, au funcţionat foarte greu alte secţii, ceilalţi pacienţi cu alte afecţiuni având acces resticţionat în spital”. Dr. Cristina Stocheci a trecut prin multe structuri de conducere, printre care funcţia de director al Serviciului de Ambulanţă, apoi al Casei de Asigurări de Sănătate. Iar în prezent, cunoscând realitatea din sistemul medical din mai multe unghiuri de abordare, are şansa în Parlament să contribuie la îmbunătăţirea legilor care privesc medicina şi pe cei care trudesc pe acest tărâm. Iar propunerile pe care le face în forul legislativ suprem al ţării sunt grăitoare, ele venind în sprijinul celor în halat alb, dar şi al pacienţilor.
Pandemia ne arată vulnerabilităţile
Directorul cotidianului „Argeşul”, Mihai Golescu, provoacă medicul invitat în studio cu o chestiune controversată apărută de curând în spaţiul public, abordarea unui pacient în raport de recomandările Uniunii Europene. „Dacă ajunge la spital un bătrân cu barbă care vrea să… nască, medicul e obligat să îi acorde asisenţă! Asta spune Uniunea Europeană! Unde se mai situează medicul în raport de pacient? Îi este aproape sau s-a transformat într-un birocrat care lucrează la birou?”, întreabă editorialistul. Cristina Stocheci explică: „Medicul şi sistemul de sănătate trebuie să fie aproape de pacient. Asta o ştiam, dar acest lucru l-a evidenţiat mai bine această pandemie. Sistemele de sănătate sunt diferite în funcţie de fiecare ţară. Pandemia a arătat punctele forte, dar şi cele slabe ale sistemelor de sănătate. Am făcut rost şi de paturi şi de măşti şi de aparatură, dar marea problemă este resursa umană. Pacienţii trebuie să înţeleagă asta.”
Reticenţa pacienţilor
Cât priveşte mult discutatul subiect al noului spital, Cristina Stocheci îşi spune ferm părerea: „Dezbaterea este binevenită şi a fost eficientă. Şi sper să nu se oprească totul la acest stadiu, al bunei intenţii. Oameni cu mare experienţă în managementul medical au discutat şi au ridicat probleme. Doar discutând şi analizând problemele putem să gestionăm totul mai uşor şi să găsim soluţii. În privinţa spitalului nou, dacă este oportun sau nu, sunt multe de spus. Toţi am înţeles un lucru, pandemia ne-a arătat problemele şi este clar că trebuie să regândim sistemul de sănătate. Cum o facem? Trebuie să avem nişte răspunsuri, o strategie imediată, pe termen scurt, dar trebuie şi o strategie pe termen lung, să ne gândim la viitor, să vedem oportunitatea construirii unui spital sau a altor structuri de sănătate în Piteşti şi în judeţul Argeş. În pandemie am văzut că pacienţii cu boli cronice, neinfectaţi cu Covid, nu au avut acces la spital decât foarte greu. Şi este incorect să nu poată beneficia de serviciile medicale şi la medicii specialişti la care ar fi avut dreptul. Şi s-a mai întâmplat ceva: pacientul a devenit reticent şi nu s-a mai apropiat de spital de frica infectărilor. Trebuie să gândim în perspectivă, valul patru al pandemiei a trecut cu pierderi umane imense pentru români.”
Peste 3.000 de paturi disponibile
Statistica este de partea noastră, a argeşenilor, în privinţa modului în care „s-au descurcat” spitalele din judeţul nostru în pandemie, faţă de ceea ce s-a întâmplat în alte zone ale ţării. Iar medicul aflat în studioul „Antenei 3” Piteşti a confirmat: „Dacă nu vom fi atenţi şi nu vom merge mult pe latura preventivă, valurile pandemice vor continua să facă victime şi la noi. Dar totuşi, obiectiv vorbind, sistemul de sănătate din Argeş a stat mult mai bine. Sunt 13 spitale publice şi două private în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Numărul de paturi e limitat prin Hotărâre de Guvern şi Ordin de ministru. În Argeş avem 3.308 paturi aprobate de Ministerul Sănătăţii, dar avem contractate cu Casa de Asigurări 2.660 de paturi. Sursele de finanţare ale unui spital sunt diferite: de la Casa de Asigurări, fonduri de la Ministerul Sănătăţii prin diferite programe derulate, de la autoritatea locală sau judeţeană, depinde de repartiţia spitalului, sub ce tutelă este. Şi spitalul se chinuie să gestioneze totul bine, să asigure serviciile necesare de foarte bună calitate.”
Vrem spital. Cum îl finanţăm?
„Dacă mai construim un spital, de unde mai finanţăm acele paturi?”, se interesează Cristina Munteanu. De altfel, aceasta este una dintre problemele greu de rezolvat dincolo de costurile, şi ele imense, ale ridicării din temelii a clădirii. În cazul obţinerii unor fonduri europene în următorii ani pentru construcţia noului spital, finanţarea ulterioară trebuie asigurată. Cristina Stocheci spune: „Să avem întâi o imagine clară. Să ştim exact ce însemnă, ce presupune un spital nou. Este foarte frumoasă ideea, e frumos să spunem, să vehiculăm o vorbă, un ideal, dar abordarea trebuie făcută în mod profesionist, cu simţul răspunderii. Trebuie văzut ce este mai bine, să avem spital, centre de permanenţă, în funcţie de sursele de finanţare. Un spital, pentru cine nu ştie, înseamnă nu doar o clădire. Ne trebuie bani pentru a-l construi, ne trebuie bani pentru a-l dota, ne trebuie specialişti, ne trebuie resurse umane, ne trebuie finanţare, contract cu Casa de Asigurări. Un medic specialist se pregăteşte în 11 ani! Cetăţenii trebuie să ştie toate aceste lucruri, să le spunem transparent şi sincer cum stăm, unde ne aflăm cu adevărat.”
Aveţi încredere în medici!
Datorită unui bun management nu doar la nivel medical, dar şi politic, la nivelul judeţului nostru, în privinţa sănătăţii stăm foarte bine, avem o paletă de servicii foarte bune, avem neurochirugie, avem chirurgie vasculară, avem oncologie etc. Subliniază acest adevăr şi Cristina Stocheci: „Comparativ cu alte judeţe şi alte zone ale ţării, Argeşul stă bine. Şi dacă dăm timpul în urmă, vom vedea adevărul. Avem aparatură medicală. Mai sunt multe de făcut şi le vom face în parteneriat cu pacientul, de la ei, de la pacienţi, de la cetăţeni aflăm problemele şi acolo trebuie să gestionăm lucrurile. Spre exemplu, la Spitalul Judeţean Argeş există linii de gardă, pe principalele specialităţi. Vă doresc să nu ajungeţi la spital, dar dacă totuşi ajungeţi, aveţi încredere în medici!”