# Un fost salariat al Uzinei Dacia se consideră „părinte spiritual” al fântânii şi o acuză pe primăriţa Ioana Jenica Dumitru de halul în care a ajuns obiectul de patrimoniu!
Apele se mai liniştiseră în oraşul Brătienilor după valul de conflicte de anul trecut, unele desfăşurate chiar în sediul primăriei. Era însă liniştea dinaintea furtunii pentru că acum s-au încins din nou spiritele, dintr-un cu totul alt motiv.
Părintele spiritual
Ioana Dumitru, edilul-şef din Ştefăneşti resimte din plin senzaţia că orice ar face şi oricâte bune intenţii ar vrea să pună în practică, de corul contestatarilor nu poate scăpa. Dacă s-au mai calmat lucrurile în privinţa certurilor dintre funcţionarele instituţiei, scandalul trebuia să apară din altă parte. De unde se aştepta aleasa urbei mai puţin. Gh. Ciocănea, un domn venerabil care locuieşte de-o viaţă în oraş încă de pe vremea când aceasta era comună, o acuză voalat pe primăriţă că ar fi „furat” o …fântână!!!
Fost salariat la Uzina Dacia, bărbatul se consideră „părintele spiritual” al fântânii din zona blocuri, situată în apropiere de spital. Cu zeci de ani în urmă, Gh. Ciocănea a avut iniţiativa amenajării fântânii şi s-a ocupat de toate cele necesare. Cu sprijinul autorităţilor de atunci, omul a adus utilaje şi conducte, s-au efectuat lucrările şi în urma forajului s-a descoperit apă de cea mai bună calitate. De atunci şi până în zilele noastre, mulţi localnici au folosit lichidul vital vieţii, bucurându-se că au aproape de casă o sursă de apă bună, rece, precum cea de izvor montan. Deşi termenul este impropriu în acest caz, dl. Ciocănea a fost considerat şi a rămas „părintele spiritual” al fântânii care, neoficial îi poartă şi numele: „Fântâna Ciocănea”.
Unde e „ciuperca”?
Anii au trecut, inevitabil au apărut probleme de ordin tehnic din cauza solului. Anul trecut administraţia locală a luat decizia de a curăţa fântâna executându-se şi alte lucrări urgente pentru a nu fi afectată calitatea apei. Ţevile pe care curge apa erau acoperite de o structură metalică în formă de ciupercă. Avea un diamentru suficient pentru ca în zilele toride de vară, sub ea să stea la taifas, pe bănci, locatari din zonă. Exact dispariţia acestei „ciuperci” o reclamă astăzi dl. Gh. Ciocănea care crede că există un singur vinovat: primăriţa Ioana Dumitru! Deşi este votant înfocat al PSD şi crede că aleasa urbei are şi calităţi, totuşi dl. Ciocănea, e tranşant: „Nu trebuia să se umble la fântână, pentru ce au distrus-o? Acel acoperiş metalic în formă de ciupercă era pus demult şi dădea un aspect aparte, înfrumuseţa zona. Ce-a mai rămas? O ţeavă şi câteva ţâşnitori, nu mai are niciun farmec. Era un loc de întâlnire al pensionarilor, o oază de linişte, stăteau cetăţenii de vorbă, le era drag. Nu a mai rămas nimic, unde e acel acoperiş? A fost vândut probabil la fier vechi şi ar trebui să se cerceteze cine a încasat banii?”
„Am vândut-o la kilogram?”
Bărbatul mărturiseşte că-l doare sufletul când vede în ce hal a ajuns fântâna „lui”. Suferă, spune omul mai ales pentru comunitate: „Apa aceasta conţine sulf, este asemănătoare cu apa din staţiuni, lumea ştie că are efecte benefice asupra organismului. Mai ales pentru gastrită e foarte bună, vindecătoare în general pentru bolile stomacului şi ale ficatului. Vă spun eu, vin oameni bolnavi din Piteşti, Topoloveni şi Mioveni ca să bea apă de aici. Aşa a fost şi pe vremuri. Tocmai de aceea îmi pare rău că cineva şi-a bătut joc de fântână în loc să o pună în valoare…” De altfel, revoltat, Gh. Ciocănea metaforic vorbind, spune că fântâna a fost luată, vândută, distrusă, şi arată cu degetul spre primărie. Contactată telefonic, Ioana Dumitru a ascultat uimită acuzele care i se aduc şi nu a rămas fără replică: „Avem un proiect pe care-l vom pune în aplicare în privinţa fântânii, va fi ieşi ceva foarte frumos, modern, veţi vedea. Copertina de care tot pomeneşte domnul respectiv era foarte veche, urâtă şi ruginită, nu-şi mai avea rostul, structura de rezistenţă era afectată. Crede dl. Ciocănea că am vândut-o la kilogram şi am încasat eu banii? Să fim serioşi, să verifice oricine, nici nu merită comentarii. Deciziile pe care le-am luat au fost în sensul modernizării fântânii şi s-au făcut investiţii, nu vrea nimeni să o desfinţeze, sunt speculaţii ale răutăcioşilor. Cetăţenii vor vedea ce frumos va fi acolo…”
Sfântă naivitate…
Dând crezare „părintelui” fântânii, am întrebat-o pe Ioana Dumitru de ce nu se valorifică într-un fel calităţile miraculoase ale apei. După ce şi-a potolit râsul zgomotos, edilul-şef ne-a spus: „Vindecă gastrita şi-alte boli? Ha, ha, ha, Sfântă naivitate! Pun oricui la dispoziţie ulimul buletin de analiză, efectuată în urmă cu câteva zile. Parametrii concentraţiilor din apă anulează legenda miracolelor, noi deja am pus afişe ca lumea să nu mai consume apa, i-am informat pe cetăţeni să aibă grijă dacă ţin la sănătatea lor…” Până la sfârşitul acestui an, probabil că proiectul fabulos al fântânii moderne va deveni realitate. Până atunci, în ciuda avertismentelor lipite la tot pasul, oamenii continuă să consume apă de aici crezând în puterea ei tămăduitoare…
2 Comentarii
P. Istrati
Cunosc foarte bine zona și cred că nu este o decizie bună. De ce să modernizeze primăria fântâna când ar putea să îmbunătățească iluminatul public? Știu străduțe neasfaltate în Ștefănești, cu ele ce facem? De asta ne arde nouă acum, să facem fântână frumoasă? Pentru cine? Fiecare avem robinet acasă, care-i problema? Nu are primărița pe ce să cheltuie banii? Să o oprească de tot, doar nu asta e prioritatea orașului. Mai bine pe locul ei s-ar face o statuie, un bust al lui IC Brătianu, ar reprezenta mult mai bine Ștefăneștiul, lăsați-o naibii de fântână!
Virgil Savu
Deși nu locuiesc în Stefanesti, stiu bine această fantană, merg des la spital unde e internată mama mea. De acolo iau apă mulți rromi și nu mi se pare normal ca primăria să dea bani pentru a moderniza o fântână de unde se adapă ei. Mai bine primărița modernizează stația de maxi taxi care e lângă spital și arată vai mama ei. Sau primărița vrea voturile rromilor, de le face acum și fântână?