Continuând o lungă tradiție, începută în 2004, Liceul Tehnologic Topoloveni derulează un nou proiect european, pentru care a câștigat anul acesta finanțare din partea Comisiei Europene, prin Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale, în valoare de 27 402 euro. De scrierea și coordonarea noului proiect Erasmus+ (Slow down education in nature, cu numarul de referinta 2020-1-LV01-KA229-077522_3) s-a ocupat d-na Oana Boțîrcă, profesor de engleză la Liceul Tehnologic Topoloveni.
Partenerii implicați în proiect sunt: Școala Gimnazială Stalgene din Letonia, Școala Primară Palade din Estonia, Școala Primară Lazo Angelovski din Republica Macedonia de Nord și Liceul Tehnologic Topoloveni din România. Perioada de implementare și desfășurare a activităților proiectului este 2 noiembrie 2020 – 1 noiembrie 2022.
Scopul proiectului este de a iniția activități de educație lentă (Slow Movement), o abordare nouă în educația acestui secol, în procesul de învățare și în activități de petrecere a timpului liber, prin utilizarea unei abordări holistice și inovatoare și a unor soluții pedagogice menite să prevină absenteismul și demotivarea adolescenților în procesul de învățare.
În condițiile unui învățământ care de foarte mult timp înregistrează o demotivare puternică din parte copiilor, învățarea experiențială pe care o propune proiectul vine ca o provocare viabilă, interesantă și novativă. Inițiatorii speră că latura aplicativă a acestuia va face ca elevul să înțeleagă în fiecare moment DE CE ÎNVAȚĂ fiecare nouă informație, la ce îi folosește, cum o aplică și cum îl pregătește ea pentru viață. Implementând acest proiect pas cu pas, tinerii participanți vor mai avea un motiv de bucurie: vor ieși în natură, unde “văzând și făcând” vor descoperi un nou sistem de învățare – natural, firesc și relaxant.
După aproape 1 an de stat în fața calculatorului… e ceva, nu?
Maria Liliana Turturoiu