„Comicul necesar”, la Teatrul „Al. Davila”
Emblematica instituție de cultură a Argeșului, Teatrul „Al. Davila”, a cunoscut schimbări spectaculoase de… manageri. În doar șapte ani, s-au succedat șapte directori. Fiecare încercând să-și implementeze proiectul, să își impună stilul. Acum, un nou început, metaforic spus, pentru că Dan Tudor s-a instalat în fotoliul managerial, de aproape trei luni. În studioul „Antena 3” Pitești, vineri după-amiaza, cunoscutul actor și-a dezvăluit în direct intențiile în fața celor doi jurnaliști, realizatori ai emisiunii „Subiect de presă”, Cristina Munteanu și Mihai Golescu, director al ziarului nostru.
S-a consultat cu… duhovnicul
Publicul îl cunoaște de pe micul și marele ecran. Dan Tudor, volubil, entuziast, dornic de performanță, are aceeași energie și poftă de a face artă la cel mai înalt nivel, precum în urmă cu douăzeci de ani. Tenta de argintiu a părului este semn al acumulării experienței, al „arderii” pe scenele importante din țară și străinătate ori pe platourile de filmare. Cariera sa de actor și regizor l-a recomandat pentru funcția vacantă de la Teatrul „Al. Davila”. Deși avea mai multe opțiuni în urmă cu trei luni, atunci când se organiza concursul pentru postul respectiv, Dan Tudor a ales municipiul nostru. Iar hotărârea nu a luat-o oricum. S-a consultat cu duhovnicul său! Preotul i-a dat imboldul care-i lipsea. A venit la Pitești pășind cu dreptul, având binecuvântarea duhovnicului și sub ocrotirea lui Dumnezeu, cu ajutorul căruia Dan Tudor speră să își îndeplinească obiectivele.
Sănătate… teatrală
În privința artei dramatice din România, teatrul din Pitești a avut un loc aparte, de-a lungul timpului. Succese remarcabile pe plan național și internațional pe vremea în care, în trupa de la „Al. Davila” se regăseau nume grele de regizori și actori care au excelat, apoi, și la București. Lista celor înscriși cu litere de aur în istoria teatrului piteștean este lungă. Vremurile s-au schimbat, oamenii s-au schimbat și ei. Ce mai înseamnă, astăzi, Teatrul „Al Davila”? Și, mai ales, ce viitor are? Dan Tudor e optimist și a lansat sintagma „comicul necesar”. În fața telespectatorilor, managerul care a trecut de perioada acomodării a explicat: „Piteștiul poate redeveni un centru al culturii, un loc al sănătății… teatrale! Avem exemplul Craiovei, unde a fost Festivalul „Shakespeare”, precum și al Sibiului, care rămas un centru cultural foarte important al României, după ce a fost Capitala Europeană a Culturii. Piteștiul poate deveni un pol al culturii în regiune. Există locuri în țară unde se experimentează, iar aici poate fi un loc al sănătății… teatrale în care să te gândești la public, înainte de a pune un spectacol în scenă; el să fie ținta! „Comicul necesar” este un antidot! Trăim vremurile în care este nevoie de așa ceva; acest comic are putere vindecătoare. Bucuria, felul sănătos în care te raportezi la viață, la colegi, la relații interumane”.
Avem răbdare?
De când a poposit la Pitești, Dan Tudor a analizat situația pentru a descoperi care este realitatea din teatru. Iar perspectivele sunt îmbucurătoare, după cum a recunoscut: „Nu sunt un kamikaze. Nu am venit să înregistrez un eșec. Resursele sunt mari la acest teatru. Actorii trebuie doar să fie puși în starea de a face lucruri extraordinare”. Însă noul manager are nevoie de timp, după cum a spus: „Dacă vrei să îți umfli mușchii la Pitești, nu ai de ce să vii! Dacă vrei să dormi, la fel. Nu ai de ce veni! Dar dacă vrei să construiești, atunci e nevoie de timp. Nu știu câtă răbdare va avea publicul și instituția sub jurisdicția căreia este teatrul, Consiliul Județean, cu modul meu de lucru. Susținerea o am din partea tuturor. Teatrul a devenit mai vizibil, de câtva timp, dar adevăratele rezultate se vor vedea într-un timp mai lung”.
Actul artistic, se știe, costă. A punctat acest adevăr și managerul: „Depindem și de buget. Noi, acum, în stagiunea care a început, avem la dispoziție un buget moștenit. Proiectul meu, pentru care am și fost ales manager, începe în ianuarie 2023. Eu am stabilit, punct cu punct, fiecare piesă și fiecare regizor, pentru a fi o coerență a repertoriului, a întregului meu plan. Recunosc că sunt pe un teren alunecos, deocamdată, pentru că am acceptat să vin în perioada aceasta de tranziție, până în 2023, preluând ceva gândit de alții. Acum, doar mă apropii de adevăratul meu început, în luna ianuarie”.
Schimbări importante
Dan Tudor este conștient că misiunea sa nu este ușoară. Dar e încrezător în propria forță artistică și managerială, după experiența acumulată la București, la Teatrul Național, și pe unde l-a mai purtat destinul. Crede în capacitatea lui, dar, mai ales, a colectivului pe care l-a găsit la Pitești. Nu a uitat nici trecutul glorios al Teatrului „Al. Davila” și pentru a fi cinstită memoria fostului actor, regizor și director, Constantin Zărnescu, a „botezat” Secția de Estradă cu numele acestuia. Nu doar atât. O sală cu nume de rezonanță: „Liviu Ciulei” – una dintre marile personalități a teatrului românesc. va fi relansată. Pe posturile neacoperite, Dan Tudor a adus nume importante ale teatrului românesc: Felix Alexa, mare regizor și pedagog, și Florin Firoiu, cel mai bun coregraf care îi va învăța pe actori, le va reaminti, de fapt, valoarea gestului și a mișcărilor pe scenă.
Viitorul sună bine
„Teatrul întreg este cea mai frumoasă metaforă. Dintre toate artele, teatrul oferă relația directă cu spectatorul, o întâlnire. Un public talentat îl face și pe actor mai talentat, o energie extraordinară îl poartă, îi dă aripi…”, a spus Dan Tudor, care a accentuat că este animat de ambții mari.
O idee a sa a și fost concretizată: Festivalul Internațional de Teatru „Liviu Ciulei”. Pe lângă acesta, în luna mai, la Pitești, se va desfășura tradiționalul Festival al Teatrelor de Studio. Nu se vor juca piese doar la Pitești, ci și în afara lui, după cum a explicat managerul: „La Curtea de Argeș vom face un spectacol <<Urmuz>>. Tot timpul trebuie să avem evenimente care să intereseze comunitatea argeșeană. Vom ieși în teritoriu. Teatrul se adresează întregului județ; vom merge în localitățile importante ale Argeșului, venind în întâmpinarea dorinței cât mai multor oameni de a ne vedea la lucru. Noi ne iubim publicul, iar artiștii adevărați se dăruiesc, vor să ofere lucrurile descoperite de ei”. În felul acesta, instituția va avea o vizibilitate mult mai mare. „Faceți un pariu cu teatrul nostru?”, a întrebat directorul Mihai Golescu. Carismaticul actor și regizor care poartă, acum, costumul de… manager a răspuns afirmativ: „Fac un pariu cu mine, personal. Atâta timp cât voi sta la Pitești, teatrul va fi un loc în care piteștenii să se simtă bine, să vină în număr din ce în ce mai mare. Iar punctul de plecare este Festivalul Internațional <<Liviu Ciulei>>, prima lui ediție, care se va desfășura, timp de o lună, începând din acest weekend (n.n., din 5 noiembrie)”. Primele piese ale festivalului au fost puse în scenă de Teatrul Național Satiricus „Ion Luca Caragiale” Chișinău și s-au jucat la noi: „Revizorul” și „Fără pijamale”.
În concluzie, Teatrul „Al. Davila” este pe mâini bune și aici viitorul sună bine, promițător. Deocamdată, a sunat bine gongul!