Atât clima, cât şi natura sunt într-o schimbare surprinzătoare. Anotimpurile nu mai respectă „calendarul”, au dispărut aproape total ploile de toamnă, zăpadă mai vedem doar în fotografii. În acest context al îngrijorării colective, un piteştean ne-a semnalat telefonic un fenomen inexplicabil la prima vedere.
Au legătură cu.. .sufletul?
Am dat curs sesizării cititorului nostru, sceptici că realitatea ar fi aşa cum ne-a descris-o: „arătări ciudate se văd de la distanţă pe copacii din cimitirul Sfântul Gheorghe, ne este teamă să ne apropiem…”.
Am mers la locurile indicate şi am descoperit că acesta a avut dreptate. Pe tulpinile multor copaci, castani, dar mai ales tei, parcă ar fi agăţat cineva nişte plante cu forme bizare. Impresionante sunt mărimile acestora, cât nişte jumătăţi de mingi de fotbal sau chiar mai mari. Privite din mai multe unghiuri, pot fi interpretate în fel şi chip, însă cea mai mare asemănare o au cu nişte scoici uriaşe.
La ora la care am făcut fotografiile, câţiva pensionari care treceau agale pe alei cu flori şi lumânări în mână se opreau în dreptul fiecărui copac „împodobit” în acest fel, însă nu aveau curaj să se apropie prea mult, temându-se să nu aibă de-a face cu vreo plantă toxică. O biată bătrână uscăţivă s-a închinat şi a iuţit pasul fără a privi în urmă. După cum ne-a relatat binevoitorul cititor care ne-a semnalat fenomenul, cunoaşte câteva persoane cărora le este frică să mai meargă la mormintele celor dragi deoarece astfel de „apariţii” misterioase sunt chiar pe arborii de lângă locurile de veci. Alţii, mistici, dau altă interpretare, crezând că sunt „semne rău prevestitoare” sau că înfiorătoarele plante au ceva de-a face cu… sufletul celor plecaţi în veşnicie.
Vestea s-a răspândit
Pentru conducerea administraţiei cimitirului, acest fenomen natural nu este de luat în seamă. Nu s-au primit reclamaţii de niciun fel şi preocuparea instituţiei este să asigure curăţenia, iluminatul şi paza perimetrului cimitirelor din urbe. Personalul administraţiei intervine doar dacă un copac este prea uscat şi se preconizează că va cădea la prima vijelie, luându-se măsuri adecvate. În schimb, astfel de plante care apar şi dispar, atâta timp cât nu afectează locurile de veci sau cetăţenii, nu sunt motiv de discuţie. Şi totuşi, prin urbe, vestea despre misterioasele plante s-a răspândit, mai ales în rândul bătrânilor care frecventează duminica biserica, participă la Sf. Liturghie, apoi merg să aprindă lumânări la morminte. Pentru a-i lămuri pe cititorii noştri, am cerut părerea unui om specializat în tainele naturii. Nicolae Onu locuieşte la Măniceşti, dar îl ştie o ţară întreagă. A apărut în documentare ale TVR1, iar pe reţelele de socializare este des pomenit. De mulţi ani se hrăneşte doar cu ce găseşte în pădure. Cunoaşte sute de plante şi multe secrete ale codrului. I-am descris cele văzute la cimitirul „Sfântul Gheorghe”, i-am trimis spre analiză fotografii. Iată răspunsul său: „Este vorba despre o ciupercă inofensivă. În limbaj popular i se spune «Copita calului» şi, dacă observaţi dintr-un anumit unghi, are forma unei copite! Sporii sunt purtaţi de vânt şi se prind de tulpinile copacilor. Dacă au mediul favorabil se dezvoltă şi cresc până la dimensiuni impresionante şi iată, la cimitir, au găsit condiţii bune.”
„Nu vă temeţi!”
Nicolae Onu îi linişteşte pe toţi cei care au văzut plantele şi s-au speriat: „Oamenii nu trebuie să se teamă, sunt şi ele lăsate de Dumnezeu cu un scop. Să se apropie liniştiţi de mormintele celor dragi, nu au nicio semnificaţie religioasă şi nicio legătură cu mortul! Pot fi şi atinse, fără probleme, nu se întâmplă nimic. Sigur, nu trebuie consumate! Aceste ciuperci sunt folositoare pentru afumarea stupilor şi apicultorii ştiu la ce mă refer. Nimic nu apare întâmplător, iar dacă ele au crescut acolo însemnă că are cineva nevoie de ale. Pesemne e un apicultor sau mai mulţi care frecventează locul şi «Copita calului» a apărut în calea lor special pentru a fi culese de ei…”
2 Comentarii
sebastian
La aceste ciuperci li se mai spune si IASCA,care se folosea de catre fumatori la aprinderea tigarlor cu amnarul cu multi ani in urma !
P. Istrati
Primăria trebuie să intervină urgent, nu se poate să lase să crească așa la întâmplare plante ciudate care face lumea să fugă. Cei de la ADP pentru ce sunt plătiți? Să meargă Cornel Ionică la fața locului și să dea dispoziții. Observați că după ce n-a mai fost T Pendiuc, parcă nici spațiile verzi nu mai sunt la fel, au luat-o razna și copacii, după cum scriu ăștia de la gazetă. Cer intervenția urgentă a autoritărților!