Nu rare sunt cazurile când muncitori care lucrează pe diverse şantiere din judeţ se accidentează la locul de muncă. Una dintre cele mai dese situaţii care duc la vătămări soldate cu incapacitate temporară de muncă (şi uneori chiar cu pierderi de vieţi omeneşti) o constituie căderile de la înălţime.
S-a prăbuşit în gol
Un astfel de caz a avut loc cu două zile în urmă la Piteşti. Un bărbat în vârstă de 55 de ani, care lucra în incinta unei societăţi comerciale de pe strada George Coşbuc, a căzut în gol de pe schelă de la circa patru metri înălţime. Rănit grav, dar conştient, muncitorul a fost transportat cu ambulanţa SMURD la Spitalul Judeţean, având traumatisme cranio-cerebrale şi de coloană lombară, precum şi la picioare. Cazul a fost preluat de inspectorii ITM Argeş, în competenţa cărora intră cercetarea accidentelor de muncă.
Nereguli
Pentru a preîntâmpina acest gen de evenimente, ITM şi-a intensificat acţiunile de verificare. Cele mai frecvente nereguli constatate sunt nerealizarea evaluării riscurilor pentru securitatea şi sănătatea lucrătorilor, neefectuarea instruirii şi a controalelor medicale, lipsa amenajărilor pentru prevenirea căderilor în gol, neutilizarea echipamentelor de protecţie precum balustrade, plase de prindere suficient de solide pentru a împiedica sau opri căderile (luna trecută, o astfel de plasă i-a salvat viaţa unui muncitor care lucra la reabilitarea unui bloc din Prundu), folosirea unor schele şi scări incomplete, instabile şi neasigurate, neasigurarea măsurilor de protecţie împotriva prăbuşirii malurilor (în vară, doi muncitori au fost îngropaţi sub pământ în şanţurile proaspăt săpate) sau executarea unor lucrări de demolare fără supraveghere (cu circa două luni în urmă un argeşean a murit strivit de zidul unei case pe care o demola) etc.