Filmul mut a avut farmecul său. Arta cinematografică a evoluat însă mult, iar mijloacele de comunicare vizuală au fost completate fericit de tehnici audio din ce în ce mai rafinate. Din păcate, deşi am păşit în epoca 3D, politicienii şi şefii instituţiilor publice din Argeş – cu puţine excepţii! – sunt tot în epoca filmului mut. Mai pe scurt – nu comunică. S-a ajuns la o supraevaluare a Facebook-ului. Hop-ţop, apariţie pe FB, nu e “Foarte Bine”, ci e prescurtarea de la numele site-ului de socializare în care “vorbim” este înlocuit cu “vb”, iar “ce faci” cu “cf”. Conferinţele de presă, un instrument de comunicare de bază în ţările civilizate, au ajuns o „rara avis” în Argeş. De asemenea, unele instituţii nu sunt lăsate să comunice…
Un ministru cu alai de la centru
Vă veţi întreba ce rol au conferinţele de presă. Primul rol – de comunicare a unor aspecte legate de activitatea curentă sau extraordinară a unei instituţii, oricare ar fi ea; al doilea rol – de lămurire a unor aspecte privind unele informaţii; al treilea rol – interacţiune directă între autorităţi şi presă şi, astfel, şi cu cetăţenii. De la o vreme, instituţia conferinţei de presă a cam dispărut în judeţul nostru. Să le luăm pe rând… Prefectura. Ieri, în Argeş a venit un ministru, Dunca de la Sport, pentru a vedea Baza Nautică de la Bascov unde în curând va avea loc un campionat mondial de kaiac-canoe. A venit cu alai de ziarişti de la Centru, iar autorităţile din Argeş nu au invitat presa din judeţ. Pe de altă parte, prefectul Emilian Dragnea nu a mai făcut de luni bune conferinţe de presă, deşi am vrea şi noi să mai ştim cum decurge activitatea de fond funciar, care mai este stadiul proiectului privind Pădurea Trivale – arie protejată, ce măsuri se iau pentru situaţiile de urgenţă apărute în diverse zone…
„Mâine NU e conferinţă”
Consiliul Judeţean Argeş. Un mamut, un colos. Cu activitate în domeniul protecţiei şi asistenţei sociale, învăţământului, culturii, infrastructurii, patrimoniului, turismului. Aşadar, activitatea ar trebui să fie una intensă. Şi probabil că este, dar nimeni nu mai ştie de ea! “Mâine NU vom organiza conferinţă de presă” este anunţul sec al departamentului de relaţii cu presa de la CJ în fiecare marţi în ultima perioadă. În schimb, se transmit uneori comunicate seci din care aflăm mai mult ce face şeful, adică Dan Manu. Pe unde merge, ce mai controlează, ce mai zice. Plus, evident, postări pe Facebook cu acelaşi conţinut. Eşti “prieten” cu Dan Manu sau cu Consiliul Judeţean pe reţeaua de socializare? Atunci ai bafta să afli despre unele acţiuni; nu eşti – ghinion. În plus, uneori ai nevoie de clarificări. Şi suni, şi suni… Uneori ai baftă să ţi se răspundă, alteori nu. Lucruri care ne-ar interesa ar fi destule: ce se mai aude cu proiectul de la Moliviş pentru care s-au făcut plângeri la Parchet? În ce stadiu sunt proiectele cu finanţare europeană şi cu finanţare de la Guvern avansate ca priorităţi la început de an? Cu ce probleme se confruntă primarii cu care Dan Manu se întâlneşte săptămânal? Când va fi gata Grădina de Vară? Ce se face pentru diversificarea şi îmbunătăţirea actului cultural? Ce proiecte de asistenţă socială avem? Când şi ce drumuri se repară? Ce proiecte noi au şefii judeţului? Cum stăm cu execuţia bugetară? Dar în plan social, care sunt priorităţile? O simplă postare nu ar fi de ajuns, aşadar…
Primăriile… în era digitală
Printr-un megaproiect informatic (contestat de unii, anchetat de alţii, apreciat de unele părţi), Consiliul Judeţean a implementat aşa-numitul sistem informatic integrat. Primăriile s-au ales cu o adresă de mail şi un pseudo-site. Multe nu sunt funcţionale. Unele primării (din mediul rural şi din cel orăşenesc) au site-uri, altele nu. Unele sunt pline de greşeli gramaticale şi fără diacritice, plus că în rare rânduri sunt actualizate (adică nu au informaţie la zi). Edilii şi-au făcut – se putea altfel? – pagini de Facebook şi de acolo le mai aflăm isprăvile: cum pune Dulamă fânul în şură la Rucăr; cum primarul de la Curtea de Argeş, Panţurescu, promovează Festivalul Medieval; cum alt edil se vaită de relaţia cu o instituţie publică sau cum un altul face reclamă bibliotecii din localitatea sa. În rest, vai şi amar cu comunicarea! A, uitasem: îşi mai fac primarii fiţuici – pseudo-ziare locale – în care se laudă cu realizările din localităţi…
Instituţii mute
La nivel de comunicare zilnică, Poliţia şi ISU sunt campioane, cu comunicate de presă. Dar conferinţe – ioc! Celelalte instituţii, nici atât. Şi avem destule. Mai “mişcă” Finanţele Publice, Inspectoratul Şcolar, Casa de Pensii, ITM şi Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. Oare nu au nimic de spus celelalte instituţii? Oare nu fac nimic? Doar stau pe bani publici? Doar aşteaptă creşteri salariale şi sunt nemulţumiţi că taie zilnic frunză la câini?
Claudiu DIŢA
Un Comentariu
Puiu
Apreciez foarte mult articolul acesta şi pe cel de ieri, „Teroriştii” de lângă noi. Puţină înverşunare nu strică. Parcă au alt „zvâc” aceste două articole. Ne mai trezesc din adormire, mai alungă nepăsarea, mai amintesc unora de îndatoririle pe care le au şi le atrage atenţia că nu sunt chiar aşa de capul lor. Îmi plac jurnaliştii insistenţi, îmi place răutatea profesională care te ridică din turmă şi te face să fii iubit de cititorii pentru care trudeşti. Instituţiile enumerate de dvs. trebuie să fie stoarse de informaţii în folosul cetăţeanului. Nicio zi fără un articol de interes public.Instituţiile plătite din bani publici trebuie să ţină aproape de contribuabil, să comunice cu el ceea ce poate şi ceea ce nu poate să facă pentru el. Lipsa de comunicare este o piedică a dezvoltării. a naşterii suspiciunilor din necunoştinţă de cauză. Am să dau două exemple, de doamne, care trebuie să comunice mai mult cu cetăţenii:
Doamna doctor Mariana Boşneag are să ne spună foarte multe lucruri legate de doctorii de familie ,care curând trebuie să aplice noul plafon la reţete compensate.Cred că ne spune fără nicio reţinere,, dar dacă este întrebată, altfel…!?
Doamna doctor Sorina Honţaru de la DSP, cred că are foarte multe de spus, mai ales cu caracter preventiv.
Toţi şefii instituţiilor enumerate de dvs au foarte multe de transmis populaţiei, cu bune şi rele.
Ştim cu toţii cât de preţioasă este informaţia . Un om bine informat are o altă stare, materială şi spirituală, mai puţine probleme, mai multe reuşite. De la dvs. poate să apară o nouă rubrică în ziarul” Argeşul”, de genul „Astăzi răspunde pentru dumneavoastră…”Este doar o părere, de care puteţi ţine cont sau nu, şi nu costă nimic!