O frumoasă poveste de dragoste dintre un italian şi o argeşeancă în timpul căreia a rezultat un copil s-a sfârşit anul trecut printr-un proces civil: judecătorii italieni au stabilit custodia comună a minorului,cei doi s-au separat, iar femeia a revenit în ţară împreună cu fiul. Bărbatul îşi acuză fosta parteneră de abuz asupra minorului şi este hotărât să depună plângere penală la autorităţile judiciare din România. Întreaga poveste ne-a fost relatată de Alessandro Drudi, cetăţean italian, care, spre suprinderea noastră, vorbeşte cursiv româneşte, întrucât, după cum ne mărturisea, a stat destul de mult timp pe meleagurile mioritice.
Comportament deviant
„Pe fosta mea parteneră am cunoscut-o în 2006 şi am convieţuit până în ianuarie 2019, declara Alessandro Drudi. În 2013, din relaţia noastră a rezultat un copil, un băiat azi în vârstă de şapte ani jumate. O bună perioadă, relaţia noastră a fost cât se poate de normală ca într-o adevărată familie. Cât a stat cu mine, ea nu a lucrat, dar, după ce ne-am despărţit, s-a angajat vreo patru luni. Anul trecut am constatat că ea a început să aibă un comportament deviant. În lipsa mea se ducea şi se întâlnea cu un alt bărbat, de 63 de ani, care deja avea o relaţie de parteneriat, concubinaj, cum se zice în România, cu o altă femeie, ambii din Florenţa, şi lua copilul cu ea. Din convorbirile telefonice dintre ei am înţeles că acea relaţie, total anormală în opinia mea, fiind vorba despre atingeri în zonele intime, ar fi început, de fapt, prin 2018.”
Proces civil
„Cum lucrurile nu mai puteau continua aşa, a fost deschis un proces civil la Judecătoria din Bologna. Inţial, fosta mea parteneră a negat în faţa judecătorilor existenţa acelei relaţii, dar în timpul procesului a recunoscut, motiv pentru care judecătorul a interzis să mai fie dus copilul la cei doi. În iunie 2019 am depus plângere împotriva ei şi a celor doi concubini cu care era prietenă, dar procurorul a subestimat gravitatea faptelor. În perioada august – noiembrie 2019, fosta mea parteneră a încălcat în mai multe rânduri interdicţia instanţei de a aduce copilul în prezenţa celor doi. În decembrie 2019, procurorul (…) a depus cerere de respingere a plângerii mele împotriva celei ce-mi fusese parteneră circa 13 ani, susţinând că faptele fac parte din explorarea normală a sexualităţii de către copil, fapt pentru care noi am prezentat opoziţie. Instanţa a decis acordarea custodiei comune, dreptul ei de a se repatria împreună cu băiatul în România şi dreptul meu la a-mi vizita copilul, plasamentul minorului fiindu-i acordat ei. Ea nu a respectat hotărârea. În vara anului trecut, spre exemplu, nu a adus copilul la mine timp de o lună, aşa cum a hotărât instanţa, şi a fost nevoie de intervenţia avocatului meu pentru a rezolva problema.”
A bătut drumul degeaba
„A trebuit să vin de două ori în România ca să-mi văd fiul. Prima dată nu mi l-a adus, motivând că e la cules de porumb. A doua oară, la început a zis că îl aduce, apoi a pus tot felul de condiţii care nu sunt prevăzute în decizia judecătorească, aşa că am bătut drumul degeaba din Italia în România. I-am reamintit că, deşi a cerut ca eu să nu mai am dreptul la întâlniri cu propriul fiu, judecătorul i-a respins solicitarea şi a decis ca întâlnirile dintre mine şi copil să fie libere. În decembrie 2020, înaintea sărbătorilor de iarnă, am sunat-o ca să stabilim cum facem pentru ca băiatul să vină în Italia de Crăciun. Mi-a răspuns abia pe 27 decembrie. I-am zis că voi veni să iau copilul şi am sosit pe 28 decembrie, fiindcă luasem deja biletul de avion. În aceeaşi zi mi-a dat copilul cu care am fost în staţiunea Predeal. Am stat amândoi până pe 10 ianuarie, când am revenit la Piteşti, apoi am mers la Bascov, unde are o casă cumpărată cu bani de la mine, şi i-am dat băiatul” – a spus dl. Drudi.
„A cheltuit banii dintr-un cont”
„În perioada când ne înţelegeam bine şi formam o adevărată familie, iar copilul încă nu se născuse, am depus în două bănci din Piteşti circa 180.000 de euro cu care doream să începem o afacere în Argeş. Chiar am deschis o mică firmă, dar nu s-a ocupat de ea şi afacerea a picat. Am făcut imprudenţa, având încredere în fosta mea parteneră, ca la o bancă unul dintre conturi să-l deschid doar pe numele ei. A cheltuit toţi banii! Eu am reuşit să recuperez totuşi circa 60.000 de euro de la cea de-a doua bancă. Acum sunt decis să depun plângere penală împotriva fostei mele partenere pe care o acuz de abuz asupra copilului minor”, ne-a declarat Alessandro Drudi, care şi-a dat acordul de a-i fi dezvăluită identitatea şi fotografia făcută în timpul vizitei la redacţia noastră. De asemenea, nu a ascuns faptul că împotriva sa a fost emis un ordin de restricţie pentru o presupusă atitudine agresivă, ordin care ulterior a fost retras.
Ce a hotărât instanţa
Pe 30 iunie 2020, instanţa din Bologna a hotărât: * stabileşte custodia comună a fiului minor pentru ambii părinţi; deciziile de cel mai mare interes pentru copil vor fi luate de comun acord, fiecare părinte urmând să ia deciziile ordinare de administrare atunci când va fi copilul la el; * dispune, pe durata a doi ani, supravegherea de către serviciile sociale competente în teritoriu a programului de vizită tată-fiu în ceea ce priveşte perioadele când copilul le va petrece în Italia împreună cu tatăl său; dispune ca aceleaşi servicii sociale să ia legătura cu serviciile sociale din Piteşti competente, în funcţie de locul unde va locui minorul şi mama, astfel încât să aranjeze ca minorul să urmeze o evaluare psihomotorie aşa cum se indică în consilierea tehnică din oficiu; * este obligaţia fiecărui părinte să comunice celuilalt schimbarea de reşedinţă sau de domiciliu în termen de 30 de zile; avertizează că nerespectarea comunicării atrage obligativitatea achitării unei despăgubiri pentru orice pagubă ar fi putut surveni celuilalt părinte; * dispune plasarea copilului minor cu preponderenţă la mamă; * revocă interdicţia de expatriere din Italia a minorului, totodată dispunând anularea acestei interdicţii şi a datelor privind minorul din sistemul de informaţii Schengen; * o autorizează pe (…), părintele care convieţuieşte cu fiul său, să transfere custodia şi reşedinţa fiului minor în România, aranjând comunicarea acestei dispoziţii către Poliţia de Frontieră; * dispune ca tatăl să poată vedea şi ţine copilul cu el la întâlniri libere, conform următorului program: când se află în România, de două ori pe lună, de joi până duminică seara, un weekend pe lună copilul se va întoarce în Italia de vineri până duminică seară, în timpul sărbătorilor de Crăciun şi de Paşte, când va sta cu tatăl 10 zile în Italia şi o lună în perioada vacanţei de vară (în anii pari va decide mama, iar în cei impari tatăl); * tatăl este obligat să contribuie la întreţinerea copilului plătind mamei suma de 300 euro până în data de 5 a fiecărei luni, într-un cont curent pe numele său, care îi va fi comunicat prompt; suma va fi reevaluată anual în conformitate cu indicele ISTAT; * stabileşte în sarcina fiecăruia dintre părinţi cheltuielile extraordinare ale copilului, în procent de 50% pentru fiecare.
„Părintele care propune cheltuiala trebuie să-l informeze pe celălalt în scris (scrisoare recomandată, fax sau e-mail) şi în legătură cu valoarea acestora. Consimţământul tacit al celuilalt părinte va fi presupus după 30 de zile de la cererea formală, dacă acesta din urmă nu şi-a exprimat dezacordul în scris (scrisoare recomandată, fax sau e-mail), oferind motive adecvate, cu excepţia cazului în care se convine altfel (…) Rambursarea trebuie efectuată cu promptitudine de la prezentarea documentului de cheltuieli şi nu mai târziu de 15 zile de la solicitare, cu excepţia cazului în care se convine altfel”, se precizează în hotărârea instanţei din Bologna.