Ieri, la Piteşti, în prezenţa unor oficialităţi locale, a fost inaugurată Secţia IV Pediatrie. La intrare vizitatorii au la dispoziţie halate de unică folosinţă şi dispozitiv cu substanţe dezinfectante pentru mâini.
Finanţare CAS
Situată la etajul al treilea, secţia a fost complet reabilitată, investiţia fiind efectuată cu fonduri primite de la Casa de Asigurări de Sănătate, din contractele de furnizare a serviciilor medicale spitaliceşti. De îmbunătăţirile aduse secţiei vor beneficia 2.769 pacienţi externaţi anual, cu vârsta cuprinsă între trei şi 18 ani (neîmpliniţi cu trei luni înainte de internare), precum şi aparţinătorii acestora.
Conform structurii organizatorice, secţia dispune de 45 paturi pentru spitalizare continuă (din care compartimentul diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice are alocate cinci paturi şi compartimentul dermato-venerologie – trei), la care se adaugă cinci paturi pentru spitalizare de zi. Referitor la personalul medical, în secţie îşi desfăşoară activitatea trei medici şi 13 asistenţi medicali (unul se află în concediu medical de lungă durată), cinci infirmiere şi două îngrijitoare.
Saloanele sunt dotate cu paturi şi noptiere, prize de oxigen/aspiraţie care acoperă un necesar în proporţie de 80%, au grupuri sanitare proprii, corpuri de iluminat, prize şi sonerii la fiecare pat prin care, în caz de necesitate, poate fi alarmat personalul de gardă de pe secţie, masă şi scaune. De remarcat că, de acum, secţia dispune şi de un salon de reanimare dotat cu aparatură de monitorizare şi toate cele necesare în acest sens.
Anexe, dar necesare
Totodată, au fost amenajate spaţii anexe, dar absolut necesare funcţionării corespunzătoare a unei secţii de pediatrie cu adevărat moderne, care să le asigure pacienţilor servicii medicale de calitate, respectiv sală de tratament şi pansamente, punct de recoltare probe biologice, subzonă septică prin intermediul căreia în situaţii deosebite să se poată asigura izolarea şi cohortarea pacienţilor contagioşi cu respectarea precauţiilor de izolare, un mic oficiu alimentar, sală de mese, spaţiu destinat depozitării lenjeriei curate, respectiv a celei folosite care trebuie trimisă la curăţătorie, spaţiu pentru depozitarea temporară a deşeurilor periculoase, spaţiu pentru ustensile folosite în procesul de curăţenie, spaţiu pentru materiale sanitare şi consumabile, grupuri sanitare pentru personal.
Intrare în normalitate
Potrivit managerului interimar al Pediatriei, Florina Gheorghe, costurile totale ale investiţiei se ridică la 471.748,43 lei, iar valoarea totală a dotărilor din secţie înseamnă 144.889,20 lei. De asemenea, 17 paturi, în valoare de 36.720 de lei, au fost achiziţionate şi donate de către Asociaţia „Fundaţia Pediatria PAS” din sumele primite cu titlu de sponsorizare de la Eurocasting RO Piteşti. Dan Manu, preşedintele Consiliului Judeţean, a evidenţiat eforturile echipei de conducere (inclusiv al fostului manager Vasile Stan, cel care a demarat proiectul) a spitalului, care cu banii primiţi de la CAS a reuşit să aducă secţia la standarde prevăzute în normativele europene de sănătate, ceea ce la urma urmei nu ar trebui să fie privit ca un lucru ieşit din comun, ci ca o intrare în normalitate.
Un preşedinte cârcotaş
La momentul vizitării, secţia funcţiona, în saloane erau internaţi copii însoţiţi de părinţi, care s-au declarat extrem de mulţumiţi de noile condiţii oferite de spital. Cârcotaş în sensul bun al cuvântului, Dan Manu a sesizat că ferestrele nu au protecţie la razele solare, ceea ce le poate crea disconfort micuţilor din unele paturi. În acest context, întrucât noile normative nu mai permit montarea de jaluzele interioare fiindcă acestea nu pot fi curăţate şi dezinfectate eficient, a solicitat conducerii DSP să găsească o soluţie tehnică. Cel mai probabil se va opta pentru montarea de rulouri exterioare la toate ferestrele. Şi parcă pentru a alunga urma de reproş, preşedintele Manu a adus şi o veste bună: a anunţat că spitalul are în conturi un milion de lei pentru investiţii care vizează transformarea fostei Unităţi de Primiri Urgenţe în pavilion administrativ, reparaţii capitale la lifturi sau reparaţii capitale la blocul alimentar.
La eveniment au mai participat subprefectul Emilian Dragnea, medicul-şef al CAS Argeş, dr Daniel Muşat, directorul DSP, dr Sorina Honţaru, managerul Spitalului Judeţean, Aurelian Gheorghe, şi directorul medical, dr Adrian Stoiculescu, medicii Nicuşor Stănculeţ şi Constantin Păun, preşedinţi ai consiliilor de administraţie de la „Judeţean”, respectiv de la Pediatrie etc.
Val. NICOLAU