Memorialul Închisoarea Piteşti va marca, săptămâna viitoare, 70 de ani de la debutul Fenomenului Piteşti – cea mai violentă acţiune a regimului comunist împotriva studenţilor anticomunişti din România – şi 30 de ani de la căderea regimului comunist din România – cea mai sângeroasă din Europa, cu peste o mie de morţi. Cu această ocazie, un fragment din Zidul Berlinului, martor al represiunii comuniste şi al căderii comunismului în Europa, va fi plasat în curtea fostului penitenciar şi va deveni parte din expoziţia permanentă în aer liber. În altarul suferinţei va avea loc o conferinţă internaţională, cu participarea martorilor direcţi ai istoriei, vor fi lansate două volume de memorii ale supravieţuitorilor, va fi inaugurată expoziţia multimedia BINOM+1 etc. Cristina Munteanu şi Mihai Golescu, cei doi realizatori ai emisiunii „Subiect pe presă” de la „Antena 3” Piteşti, au invitat-o în studio pe Maria Axinte, fondatoarea Memorialului Închisorii Piteşti, pentru a ridica un colţ de cortină de pe o istorie care nu ne face cinste…
Asumare
Maria Axinte, îngerul fostului penitenciar Piteşti, este fiica unui cunoscut om de afaceri. Fondatoare a Memorialului Închisoarea Piteşti şi a Editurii Manuscris, tânăra este absolventă a University of the Arts, Londra, Wimbledon College of Art şi a unui MBA la Universitatea Bucureşti, departamentul UNESCO, coordonând, din 2011, activităţi legate de memoria supravieţuitorilor detenţiei politice din România comunistă şi dezvoltă programe de educaţie pe istoria comunismului pentru publicul tânăr.
Maria Axinte: „Dacă noi nu ne cunoaştem, atunci cine să ne cunoască mai bine? Cum am putea să mergem înainte ca o societate sănătoasă când noi avem o rană infectată în trecutul nostru? Orice rană trebuie curăţată ca să se vindece. Această curăţare este foarte dureroasă, dar este necesară pentru vindecare. În timp ce noi ne-am dori să uităm, trecutul nostru ne urmăreşte, este tot timpul în spatele nostru, ca o umbră. Este momentul să recunoaştem că suntem capabili de lucruri îngrozitoare. Dacă ne asumăm ce s-a întâmplat, cu bune şi cu rele, cu vina noastră sau cu vina sovieticilor, poate vom găsi calea de a fi mai buni…”
Resetare
Invitata emisiunii a fost de acord că şcoala românească ar trebui să se reseteze, pentru ca ororile „Fenomenului Piteşti” să fie trecute în manualul de istorie.
Maria Axinte: „Avem motive să ne fie ruşine. Avem motive şi să fim mândri, pentru că printre oamenii aceştia care au suferit unii au rezistat luni de zile cu stoicism; nu au dat declaraţii, nu s-au lăsat convinşi să-şi bată colegii etc. Da, sunt mai mulţi profesori care au început să le vorbească elevilor şi studenţilor despre ce s-a întâmplat în timpul «Fenomenului Piteşti». Unii dintre dascăli sunt foarte curajoşi, pentru că uneori conducerea şcolii nu permite să fac acest lucru – dar nu este suficient. Până când aceste întâmplări îngrozitoare din perioada comunistă nu vor fi trecute foarte detaliat şi foarte clar în manualul de istorie nu vom face absolut nimic. Degeaba facem toate eforturile dacă această istorie nu va fi în cărţi. Pentru că prin educaţie intră acest subiect în conştiinţele tuturor. Foarte bine au făcut evreii prin prezentarea Holocaustului ca un lucru negativ, un moment negativ în istoria lumii… Nu putem să mai continuăm în această societate, necunoscând ceea ce s-a întâmplat în trecutul nostru. Este vital pentru noi, ca societate sănătoasă, să întoarcem privirea către trecut şi înţelegem ce s-a întâmplat, ca să putem merge înainte.”
(Ne)implicare
În cadrul emisiunii s-a vorbit şi despre faptul că Memorialul Închisoarea Piteşti a fost dezvoltat şi deschis către societatea civilă – în ideea că trebuie să ne cunoaştem istoria – fără implicarea autorităţilor locale, judeţene şi naţionale. În ciuda lipsei colaborării între public şi privat, memorialul a fost vizitat, anul trecut, de 8.000 de oameni.
Maria Axinte: „Este foarte dureros pentru că suntem monument istoric şi ne luptăm cu primăria ca să ne dea acest drept, de a nu mai plăti, anual, mii de lei ca impozit”.
Supravieţuitor
La 10 decembrie, începând cu ora 16, Memorialul Închisoarea Piteşti va organiza evenimentul „70 de ani mai târziu”. În cadrul conferinţei internaţionale, nonagenarul George Cuşa, supravieţuitor al „Fenomenului Piteşti”, va povesti cum a început coşmarul reeducării prin tortură. Printre invitaţii manifestării se vor număra Octav Bjoza, fost deţinut politic, subsecretar de stat, preşedintele AFDPR, istoricul Alin Mureşan, precum şi cei trei oaspeţi din Germania, care au făcut posibilă aducerea la Piteşti a fragmentului din Zidul Berlinului.