O spune cu toată convingerea antrenoarea de volei Nicoleta Iatan. Fosta jucătoare duce mai departe tradiţia voleiului în Piteşti, crescând până în prezent şase generaţii de tinere voleibaliste. Aceasta ne-a divulgat zilele trecute câteva dintre beneficiile sportului în viaţa copilului, precum şi pericolele care-i pasc pe cei care nu fac mişcare.
„Un copil care nu se mişcă este precum o pasăre fără aripi. Pot spune că am lucrat până în acest moment cu şase generaţii de copii, cu care am înregistrat atât performanţe sportive, cât şi performanţe pe plan social. După cum ştim, practicarea unui joc sportiv, în speţă voleiul, are un rol primordial în dezvoltarea ulterioară a copiilor. Activitatea motrică, desfăşurată în cadru organizat, duce la creşterea gradului de sănătate fizică şi mentală. Vorbim despre dezvoltare fizică armonioasă, despre evitarea obezităţii, despre un corp sănătos şi bine proporţionat. Din punct de vedere emoţional, mental, sportul asigură mărirea capacităţii de înţelegere şi memorare, a capacităţii de concentrare, fiind suportul pe care se sprijină învăţarea şcolară. Voleiul este un sport de echipă în care se dezvoltă şi calităţile volitive, în care apare încrederea în sine, bucuria succesului şi sunt educate abilităţile pentru munca în echipă. Modul în care interacţionează copiii, crearea şi dezvoltarea relaţiilor interpersonale, colaborarea avută în timpul antrenamentelor se creionează în jurul unui obiectiv comun – câştigarea competiţiei”, ne-a declarat Nicoleta Iatan.
„Calculatorul, criminalul sănătăţii”
Antrenoarea a ţinut să precizeze că cel mai important câştig pentru un copil este „smulgerea” acestuia din faţa calculatorului. „Computerul este criminalul sănătăţii. Le ocupă timpul în detrimentul mişcării şi, implicit, al sănătăţii. Dacă în urmă cu câţiva ani începeam selecţia pe la 9-10 ani, acum este nevoie să începem chiar de la şase ani, pentru ca cei mici să prindă plăcerea de a face sport înainte a fi cuceriţi de calculator. Chiar dacă numai cei dotaţi genetic ajung la performanţă, toţi au marele câştig de a fi sănătoşi”, a concluzionat Nicoleta Iatan.
De la zece ani
Voleiul reprezintă totul pentru profesoara Nicoleta Iatan, care ne-a mărturisit că, dacă ar fi să se mai nască o dată, tot acelaşi drum în viaţă ar urma. De volei s-a îndrăgostit de la vârsta de zece ani, când mergea la Sala Sporturilor Trivale, unde urmărea meciurile pe care le disputa Dacia Piteşti. Patru ani mai târziu, Nicoleta Iatan a pătruns şi mai mult în lumea voleiului piteştean, după ce o colegă de clasă a convins-o că are calităţi pentru a practica acest sport de echipă. În clasa a VII-a, când s-a apucat de volei, avea 1.80 metri înălţime. Era cea mai înaltă din clasă. „Primul antrenor de la care am desprins tainele voleiului a fost Gheorghe Ene, cel care avea să-mi îndrume paşii spre echipa de senioare a clubului Dacia Piteşti în 1989”, şi-a amintit fosta voleibalistă.
Monica CRISTEA
2 Comentarii
Robertin Rusu
Bravo Nicoleta, te admir inca de cand erai la facultate. O sa-mi duc si eu fetita sa practice volei. Multumesc !
NICOLETA
Multumesc ptr.apreciere.te astept cu fetita la sala!!!