# În ţări precum Germania, Italia, Franţa sau Austria, cine vede un urs se poate considera norocos. Pe acele meleaguri, rar mai găseşti aşa ceva!
Numărul (prea) mare de urşi şi atacurile acestora asupra gospodăriilor din Argeş au generat panică în judeţ. În vreme ce autorităţile se încurcă în explicaţii şi dau vina pe legislaţia care interzice vânarea urşilor, specialiştii sunt mult mai direcţi. Consilierul judeţean Marius Nicolăescu, silvicultor şi vânător, spune că până acum a fost relativă linişte deoarece oamenii au locuit în armonie cu animalele sălbatice, fiecare respecându-şi habitatul, lucru care de la o vreme nu se mai întâmplă.
Analiză
Consilierul Nicolăescu spune că dacă legislaţia restrictivă a dus la creşterea efectivelor de urşi, iar cei mai slabi dintre ei au migrat către marginea habitatelor intrând în conflict cu omul, acesta din urmă va face tot posibilul să scadă populaţia animalelor.
„În următoarea perioadă eu sper să nu asistăm neputincioşi la „reglarea conturilor” între om şi urs. Oamenii vor face tot posibilul să-şi apere teritoriul ajungând în a otrăvi ursul (aici pot cădea victime şi alte animale sălbatice), în a pune capcane (la fel, pot exista şi victime colatetale) şi în a bracona acest „intrus”. Rezultatele vor fi catastrofale: regresia speciei (aceasta este pentru cunoscători, nu pentru cei care fac grătare la munte şi hrănesc ursul crezând că îl ajută; este un fel de ajutor social pentru urs); dispariţia speciei de pe aceste meleaguri prin elementele enumerate mai sus”, afirmă Nicolăescu.
Acesta face şi o propunere: „Toate ONG-urile de mediu să militeze pentru mutarea urşilor în Austria, Germania, Franţa, Italia – acolo de unde au dispărut complet. În acest fel mi se pare că suntem egali în Europa.
P.S. – Atenţie, lupul vine tare din spate! Iubesc animalele sălbatice şi pe cele domestice deopotrivă, am crescut cu ele şi printre ele, dar urăsc ipocrizia aşa-zişilor iubitori de animale şi aşa-zisilor ecologişti care cred ei că sunt la modă în zilele acestea)!”, spune silvicultorul.