Un gest de-a dreptul eroic avea să-l coste viaţa pe un tânăr din Argeş, care fără să pregete a sărit în apele mării pentru a salva o mamă şi pe fetiţa acesteia. Cele două au ajuns la mal, dar tânărul argeşean nu a mai ieşit din valuri. Trupul fără viaţă a fost adus de curenţi la mal abia ieri-dimineaţă.
Salvate cu preţul unei vieţi
Tragicul eveniment a avut loc în cursul zilei de marţi la Mangalia. Aflat pe plajă, tânărul argeşean a auzit când femeia striga după ajutor. Atât el, cât şi soţul acesteia au sărit în valuri pentru a o salva pe aceasta şi pe fetiţa pe care, cu o inexplicabilă inconştienţă, a luat-o cu ea în apă, în ciuda faptului că scăldatul era interzis, marea era agitată, valurile depăşeau doi metri înălţime şi salvamarii arboraseră steagul roşu. Deşi nu le cunoştea pe cele două, eroul argeşean, căci altfel nu-i putem zice, nu a rămas impasibil la strigătele de ajutor şi asta l-a costat viaţa. Mama şi fiica au fost însă salvate şi aduse la mal, dar, ciudat, au dispărut imediat fără a-şi exprima măcar recunoştinţa faţă de cel care le-a salvat.
Marea l-a dat înapoi
Când au văzut că tânărul nu mai iese la mal, câţiva oameni au cerut ajutor la 112. O echipă a scafandrilor din Mangalia a ajuns în scurt timp pe plajă. Scufundătorii au cerut la rândul lor ajutorul colegilor de la Constanţa, pentru că valurile şi marea agitată le dădeau mari bătăi de cap şi nu puteau face faţă singuri. Din păcate, curenţii extrem de puternici l-au tras pe argeşean în larg, iar în ciuda intervenţiei salvamarilor, marea l-a înghiţit. După 10 ore de căutari, epuizaţi, scafandrii au oprit acţiunea de recuperare a argeşeanului. Trupul neînsufleţit a fost adus de valuri până aproape de ţărm în jurul orei 7.45 a dimineţii de ieri, iar echipa medicală nu a putut face altceva decât să declare decesul prin înec. Salvamarii spun că aceste tragedii se întâmplă pentru că nu există o legislaţie clară care să-i ajute să ia măsuri împotriva celor care încalcă interdicţia impusă de arborarea steagului roşu.
Propus pentru titlul de Cetăţean de Onoare
Tânărul erou se numea Adrian Ciureanu, era din Muşăteşti, satul Stroeşti, avea 31 de ani şi lucra la o firmă de construcţii. Era căsătorit, dar nu avea copii. Împreună cu soţia cumpărase o casă la Băbana şi era foarte bucuros de reuşita sa. La Muşăteşti sătenii spuneau că Adrian era un om de toată isprava, serios, isteţ, ambiţios şi foarte muncitor, iar tragica lui trecere în nefiinţă este regretată de toată comunitatea. Imediat ce s-a aflat de moartea acestuia, prietenii au umplus paginile de socializare cu mesaje. „Aşa ceva…..! A fost cu mine în clasă. Odihneşte-te în pace, Ciurică!” „O faptă eroică… asta arată cât de sufletişti sunt oamenii în situaţii critice… Respect şi condoleanţe familiei! Dumnezeu să-l ierte!”
„Condoleanţe familiei. Dumnezeu să-l odihnească în pace, suflet bun!”
„Păcat! A făcut un gest nobil şi şi-a riscat viaţa!” „Mai rar aşa oameni. Dumnezeu să-l odihnească!”, sunt doar câteva dintre mesajele transmise familiei. Dintre toate însă, unul ne-a atras atenţia în mod deosebit. Iată-l: „Merită să fie declarat Cetăţean de Onoare al comunei din care face parte, pentru că a făcut sacrificiul suprem să salveze pe alţii aflaţi în mare primejdie. Cinste părinţilor lui care l-au crescut şi educat. Strada pe care a locuit să-i poarte de acum numele. Dumnezeu să-l odihnească, iar pe cei dragi să-i întărească pentru a trece aceste triste momente”. Subscriem fără rezerve la propunerea transmisă autorităţilor, mai ales că, aşa cum punctează un mesaj, în ziua de azi a comite un astfel de gest este ceva unic, de neegalat şi imposibil de cuantificat.