Vineri a avut loc şedinţa Colegiului Prefectural Argeş, la eveniment participând şi unii dintre primarii argeşeni după ce la precedenta şedinţă accesul acestora fusese interzis. Au lipsit parlamentarii de această dată. Edilii au profitat de ocazie şi au punctat, printre alte probleme cu care se confruntă, şi uşurarea generată de verdictul din dosarul „Consultanţa”.
Uşurare
Printre cei care au luat cuvântul s-a aflat şi edilul din Albota, Ion Dumitru, cunoscut sub numele de „Ducele”. Acesta a spus că pentru prima oară în viaţa sa a plâns în urmă cu câteva zile. „Eram acasă când am aflat verdictul instanţei în dosarul «Consultanţa». Am avut imediat lacrimi în ochi. Lacrimi de bucurie, mă bucuram pentru colegii mei primari care au fost achitaţi după ce au îndurat atâta stres vreme de ani la rând! Păcat că unii dintre ei s-au stins între timp, mare păcat!”, a spus Ion Dumitru. Reamintim faptul că instanţa supremă a achitat în acest dosar peste 40 de argeşeni, în frunte cu fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constantin Nicolescu, deputatul PSD Mircea Drăghici şi, nu în ultimul rând, zeci de edili din judeţul nostru.
Nereguli
Prefectul Emilian Dragnea a prezentat, la rândul său, un raport privind rezultatele unor verificări făcute în acest an de corpul său de control la mai multe primării din Argeş. Concluziile nu sunt deloc îmbucurătoare, fiind constatate mai multe nereguli, unele grave. Astfel, sunt primării care nu respectă termenul prevăzut de lege pentru transmiterea hotărârilor de Consiliu Local şi a dispoziţiilor primarilor către Prefectură pentru viza de legalitate; de asemenea, ordinea de zi a şedinţelor de Consiliu Local nu este adusă la cunoştinţa cetăţenilor, iar convocarea şedinţelor se face fără respectarea termenelor legale privind anunţarea consilierilor (cu trei sau cinci zile înainte, după caz); de asemenea, unii primari fac uz de convocarea „de îndată” a şedinţelor, deşi lipseşte forţa majoră. Multe primării nu respectă prevederile legale privind publicarea declaraţiilor de avere, cele privind registrele agricole şi nici nu au centre de informare pentru cetăţeni. Mai grav, sunt cazuri de consilieri locali care solicită şi primesc decontarea cheltuielilor de transport de la un sat în altul în cadrul aceleiaşi localităţi, deşi decontarea se face numai pentru deplasări în afara localităţii şi care depăşesc 12 ore!
Plan
Colegiul Prefectural Argeş a aprobat şi planul judeţean de măsuri pentru perioadele de caniculă care sunt aşteptate în această vară. Pe lângă obligaţia autorităţilor de a asigura adăposturi şi resurse de apă pentru cetăţeni, şefa Direcţiei de Sănătate Publică le-a cerut primarilor să ia măsuri pentru dezinsecţie şi deratizarea spaţiilor publice, mai ales a spaţiilor verzi. „Pericolul cel mai mare este reprezentat de căpuşele care pot transmite temuta boală Lyme. Până acum avem în Argeş cinci cazuri de cetăţeni care au contactat această boală. Ne aşteptăm ca, pe măsură ce se încălzeşte, numărul cazurilor să crească, iar autorităţile trebuie să ia măsuri pentru a combate fenomenul şi a proteja populaţia”, a spus Sorina Honţaru, şefa DSP Argeş.
Petiţii
Prefectura Argeş primeşte anual mii de sesizări şi de petiţii de la cetăţeni şi diverse instituţii şi este obligată de lege să răspundă la toate. Recordul absolut îl înregistrează însă în acest an. Conform prefectului Emilian Dragnea, Prefectura a primit până la această dată nu mai puţin de 4.100 de sesizări de la acelaşi cetăţean! Este vorba despre un bărbat din oraşul Ştefăneşti care scrie zilnic zeci de mail-uri către Prefectură, având o problemă de fond funciar. Angajaţii Prefecturii sunt obligaţi să le înregistreze pe toate şi, mai mult, să ofere şi răspunsuri, acesta fiind un caz nemaiîntâlnit până în momentul de faţă în judeţul Argeş.
Daniel Lupu, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeş, atrage atenţia autorităţilor locale din judeţ să monitorizeze foarte strict problemele apărute în populaţia de animale, în contextul în care în ţara noastră au fost înregistrate peste 130 de focare de pestă porcină africană. Măsuri speciale de supraveghere trebuie să ia şi Direcţia Silvică şi ocoalele silvice în privinţa porcilor mistreţi. Daniel Lupu a cerut primarilor argeşeni să încheie cât mai rapid contracte de neutralizare a deşeurilor animaliere (cadavre) cu crematorii speciale, chiar dacă acest lucru presupune costuri de la bugetul local. În Argeş încă nu a fost depistat niciun caz de pestă porcină, dar autorităţile sanitar-veterinare sunt în alertă maximă, a spus Daniel Lupu.
Stâlp
Conducerea Primăriei Ţiţeşti solicită ajutor de la autorităţile judeţene şi de la CEZ pentru o problemă apărută la un stâlp de transport energie electrică de medie tensiune. Stâlpul este situat pe drumul spre comuna Davideşti şi, conform primarului, este înclinat la 45 de grade. Conform edilului, stâlpul se mai ţine doar în firele de curent electric, edilul temându-se că oricând se poate prăbuşi şi provoca pagube. CEZ a dat însă asigurări conducerii primăriei că are situaţia sub control şi că nu ar fi un pericol aşa mare, dar, cu toate acestea, localnicii se tem şi primarul cere să se intervină pentru remedierea situaţiei din zona menţionată.