Anul trecut, la mijlocul lui decembrie, patru români, unul dintre ei fiind născut în comuna Davideşti, au pornit în traversarea Oceanului Atlantic într-o barcă cu vâsle, în cadrul celei mai grele curse de canotaj din lume. Temerarii au terminat pe primul loc la categoria lor şi au doborât recordul de viteză al cursei, traversând distanţa dintre Insulele Canare şi Antigua în doar 38 de zile. Argeşeanul, Ionuţ Constantin Olteanu, în vârstă de 23 de ani, i-a avut coechipieri pe Andrei Roşu, Vasile Oşean şi Marius Alexe. Cei patru au vâslit neîntrerupt (în echipe de câte doi, în reprize de două ore vâslit – două ore de odihnă) din dorinţa de a ajuta la strângerea de fonduri pentru ridicarea unui lăcaş pentru copii cu boli rare sau incurabile (Hospice Casa Speranţei de la Adunaţii Copăceni).
Curajul s-a născut la sat!
Minodora Popescu, bibliotecar în Davideşti, a simţit nevoia să le spună cititorilor noştri cât de mândră este de Ionuţ Constantin Olteanu, tânărul care-şi are rădăcinile în Voroveni, un mic sat al comunei argeşene. Doamna ne-a transmis pe adresa redacţiei un fel de CV al tânărului care a făcut istorie, reuşind performanţa extraordinară de a duce la bun sfârşit cursa din Atlantic. Din scrisoarea bibliotecarei M. Popescu, intitulată sugestiv „Curajul s-a născut la sat!”, spicuim câteva idei, pentru a-i creiona portretul lui Ionuţ: „Ionuţ Constantin Olteanu îşi are rădăcinile în satul Voroveni din comuna Davideşti, o localitate cu oameni «care mai de care», cum se spune în limbaj popular, harnici, gospodari şi deosebit de credincioşi. Un copil ager, zâmbitor, iar mai târziu, puternic, curajos şi mereu în mişcare, mereu pus pe fugă, în încercarea de a împrumuta un volum de la Biblioteca Publică Davideşti, în timpul pauzelor şcolare… Un tânăr puţin nonconformist, în sensul bun al cuvântului, pentru că această însuşire şi curajul l-au ambiţionat să se lupte cu valurile imense, de 10-15 metri ale oceanului. Când Ionuţ a hotărât să câştige lupta cu valurile, preotul satului, Georgian Rizescu, împreună cu părinţii şi fraţii i-au dat binecuvântarea. Părinţii Costică şi Daniela Olteanu, directorul de şcoală, Monica Elena Sandu, împreună cu cadrele didactice din localitate au ştiut să-l educe. Ionuţ a absolvit Colegiul Tehnic Câmpulung-Muscel, iar acum activează ca fizioterapeut – tehnician maseur la o clinică particulară de recuperare medicală din Bucureşti. Are doi fraţi mai mici: George – Daniel, de asemenea un tânăr educat şi mereu cu zâmbetul pe buze, care a crezut în reuşita lui Ionuţ, urându-i, la plecare, să se întoarcă acasă numai cu premiul cel mare, şi Gabriel Alexandru, mezinul familiei. Ion Sandu, primarul localităţii, Consiliul Local Davideşti, viceprimarul, secretarul, ca de altfel întreg aparatul administrativ al Primăriei, împreună cu Biblioteca, rudele, consătenii, prietenii de joacă din copilărie îi felicită pe concurentul nostru, Ionuţ Constantin Olteanu, din satul Voroveni-Davideşti Argeş şi sunt mândri de el! De asemenea, toată stima, admiraţia şi respectul nostru pentru ceilalţi membri ai echipajului, pentru mentorii lui Ionuţ şi pentru familiile acestora”.
Bibliotecara a fost impresionată, până la lacrimi, de temerarii care au traversat oceanul vâslind pentru un scop nobil. La sosirea în Caraibe, Ionuţ şi-a cerut logodnica de nevastă, în aplauzele coechipierilor. La întoarcerea în ţară, argeşeanul a declarat… victorios: „Pentru mine a fost o emoţie continuă. Am plecat într-o relaţie şi m-am întors într-o căsnicie.” Tânărul care s-a luptat cu valurile a slăbit şase kilograme în această aventură.
Un Comentariu
Delia Dumitrica
Ce om! Ce curaj! Cata nevoie are Romania de asemenea oameni! Doar ca oamenii acestia nu ies in fata, nu-i vezi la televizor, ei stiu sa straluceasca in umbra sau, mai spectaculos, intre valurile amenintatoare ale Atlanticului. Oare cum ar fi clasa politica , daca ar avea fiecare partid un lider precum acest tanar? Sa ne traiesti, argeseanule!