Un argeșean a descoperit cea mai mică monedă din lume.
Sătul de vacarmul marelui oraș, un piteștean s-a retras la țară, în locul să de baștină din comuna Băiculești. Iubitor de natură, Nicolae Onu petrece foarte mult timp în mijlocul pădurilor de pe dealurile localității sale. În căutare de ciuperci, ierburi de leac, plante aromatice, fructe de pădure.
PASIONAT DE MEDICINA NATURISTĂ
Pasionat de medicina naturistă, bărbatul prepară pentru uzul familiei sale diverse tincturi pentru o gamă variată de boli, unele ajungând și la prietenii și cunoscuții săi care-i trec pragul casei din satul Mănicești.
Având un cult al tradițiilor strămoșești și în general al trecutului, Nicolae Onu are obiceiul de a aduna obiecte vechi pe care le achiziționează de la cei care-și renovează casele.
În mediul rural, prin podurile caselor sau în pivnițe încă se mai găsesc ”vechituri” cărora proprietarii nu le mai acordă vreo importanță. Așa se face că, în gospodăria sa din Mănicești, omul are la ora actuală o copaie, scaune și obiecte de mobilier vechi de sute de ani. Unelte folosite cândva în agricultură, recipiente pe care le foloseau femeile la bucătărie și multe ale ”nimicuri” la prima vedere fără mare importanță. Însă Nicolae Onu le prețuiște pe fiecare în parte și le păstrează la loc de cinste pe rafuri special amenajate.
Printre piesele cu mare valoare sentimentală pentru el se află și un steag al României de dată mai recentă. Nu are sute de ani ci doar …32 de ani! Însă nu l-ar vinde pentru nicio sumă din lume, după cum mărturisește:
”Nu poate fi cumpărat cu bani, nu are valoare. Este primul tricolor din Pitești din care a fost decupată stema României în decembrie 1989! Flutura în mâinile revoluționarilor în prima zi a evenimentului de atunci și în bucata de pânză tricoloră sunt cuprinde speranțelele celor care au răsturnat regimul comunist, sunt sufletele lor în ea, iar pentru mine reprezintă un obiect extraordinar la care mă uit cu drag dar și cu un fel de evlavie…”
DESCOPERIRE UIMITOARE
Tot umblând prin păduri, pe dealurile și prin văile dimprejurul satului său în căutarea plantelor medicinale, Nicolae Onu sapă deseori. Îl interesează anumite rădăcini, semințe și bulbi iar într-o zi a făcut o descoperire uimitoare. O mică bucată de metal care i-a atras atenția. Câte nu va fi găsit, fără importanță: cuie, agrafe, capse etc!? Aceasta însă i-a atras atenția în mod deosebit. E ridicat-o, a spălat țărâna de pe ea iar în lumina soarelui a apărut o sferă de metal care are inscripționat un simbol misterios.
Cum este interesat de tot ceea ce reprezintă trecutul, Nicolae Onu, a avut pe loc senzația unei revelații: ceea ce ținea în palmă era de fapt cea mai mică monedă din lume! S-a consultat cu câțiva cunoscători într-ale numismaticii iar bănuiala i s-a confirmat. Deține o monedă veche de peste 2000 de ani, dinainte de ocupația romană din Dacia! Față de alte monede descoperite de-a lungul timpului și aflate în colecțiile muzeelor din țara noastră, a argeșeanului din Băiculești se distinge prin dimensiunile extrem de reduse. Diametrul este mai mic de un centimentru!
Aflat pe tărâmul presupunerilor, deținătorul crede că în epoca respectivă valoarea ei era foarte mare și nu oricine poseda așa ceva. Rămâne de văzut care va fi destinația finală a obiectului pe care părmântul l-a ascuns atâta amar de timp. În mod normal orice mare muzeu al lumii ar dori să aibă așa ceva.
Nici colecționarii particulari nu vor sta deoparte, interesul pentru un obiect unicat de acest fel fiind imens. Totuși, Nicolae Onu, om modest care nu are ca scop al vieții sale îmbogățirea, probabil va păstra moneda pentru sine, chiar dacă nu îi va aduce nicium câștig financiar.