Florin Ghiță, un argeșean în vârsta de 48 de ani, a avut parte de o experiență nu tocmai plăcută atunci când, în luna octombrie a anului 2020, a fost candidat la proba practică pentru obținerea permisului de conducere la Pitești. În urma descalificărilor și depunctărilor pe care le-a considerat incorecte, a decis să depună o plângere împotriva Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculări Vehicule Argeș.
La acea vreme, a formulat o scrisoare deschisă în care atrage atenția asupra anomaliilor care s-ar petrece în cadrul probelor: „Îmi exprim nemulțumirea față de modul în care se efectuează examinarea la proba practică de către anumiți examinatori. Ni se inspiră teamă, suntem timorați, suntem depunctați incorect. Puțini avem șanse reale să obținem permisul la Pitești. Menționez că am dat proba practică de patru ori, timp în care m-am pregătit, efectuând foarte multe ore de conducere. A patra oară chiar am crezut că am luat permisul. Am picat cu 32 de puncte, dar depunctările au fost incorecte. Am luat, de exemplu, 5 puncte penalizare pentru că m-am încadrat pe banda a doua pentru ieșirea a doua din sensul giratoriu.
Conform art. 107, punctul 2, litera C, m-am încadrat și am executat manevra în mod corect. Am primit 9 puncte penalizare pentru nepăstrarea distanței suficiente față de cei care rulează înainte. Păi, legea spune că distanța față de cei care preced trebuie să fie suficientă pentru evitarea oricărui pericol. Și exemplele pot continua… Asta se întâmplă în general în decursul sesiunilor de examinare și de aceea majoritatea picăm examenul. Mulți nu au curajul să facă contestație, așa cum am făcut eu, pentru că se spune că nu vor mai lua examenul niciodată după contestație. Cer vizionarea înregistrării, anularea depunctărilor incorecte și acordarea calificativului admis. Aveți curajul și depuneți contestații oameni buni!”
Pentru a se putea face dovada faptelor, în luna aprilie a acestui an, instanța a cerut ca la dosar să fie depusă înregistrarea audio-video din timpul probei și în acel moment situația s-a agravat. Instituția care îl avea în frunte pe Matei Cornel a comunicat faptul că termenul de păstrare al înregistrării este de șase luni, fapt pentru care nu o poate pune la dispoziție ”întrucât termenul de păstrare a expirat, înregistrarea nu se mai găsește în sistemul informatic”. Însă, conform legii, atunci când înregistrările fac obiectul unei proceduri juridice, se păstrează până la soluționarea cauzei.
În urmă cu câteva zile, mai exact pe 15 decembrie, instanța a hotărât că în lipsa probelor ”nu are posibilitatea de a efectua propria evaluare, întrucât și-ar depăși atribuțiile”, iar pârâtul este este obligat să plătească reclamantului cheltuielile de judecată.
Acum, Florin Ghiță este hotărât să facă recurs pentru a cere daune morale, dar și pentru obținerea permisului de conducere pe care consideră că îl merită, fiind respins în mod incorect: „Am pierdut timp, bani și energie pe timpul procesului în cadrul căruia mi s-a dat și câștig de cauză. După cum ați putut vedea, filmarea doveditoare a fost ștearsă cu rea intenție pentru eliminarea probelor care l-ar fi pus pe agent într-o lumină negativă, deși procesul nu era încheiat. Voi merge mai departe în instanță, poate chiar voi intenta o plângere penală separată în cauza domnului Matei Cornel pentru comportament abuziv în serviciu”.