De ceva vreme încoace, lanţul de magazine Lidl e în centrul unui scandal pe tema calităţii uleiului de măsline.
O instanţă de judecată din Italia a amendat lanţul de magazine numit, cu o jumătate de milion de euro, pentru că ar fi vândut drept „extravirgin” un ulei de măsline de calitate inferioară.
Asta se petrecea acum un an şi jumătate.
Aceeaşi instanţă de judecată a mai amendat, cu câte 550.000 de euro şi doi mari producători de ulei de măsline, Deoleo şi Petro Coricelli, pentru exact aceleaşi motive.
„Primadonna” a picat testele
În plus, testele de laborator dispuse de instanţa italiană au relevat faptul că sortimentul de ulei de măsline Primadonna (găsiţi din acesta inclusiv la prăvăliile Lidl din Piteşti), vândut în tot lanţul Lidl drept „extravirgin”, este, de fapt, un amestec de uleiuri de măsline de calitate inferioară.
„Mostre din produs au fost duse atât la Fiorentini Firenze SpA şi la Eurofin, două laboratoare prestigioase din Europa”, s-au apărat cei de la Lidl, citaţi de portalul de specialitate GustArte.
Finalmente, Justiţia italiană a anulat amenda dată celor de la Lidl (nu şi cele date celor doi producători), considerând că lanţul de magazine a depus toate diligenţele pentru a testa corect calitatea uleiurilor de măsline.
Totuşi, e bine ştiut faptul că între marile lanţuri de magazine şi laboratoarele care le testează mărfurile există o colaborare, să-i spunem, foarte strânsă. Ca atare, o oarecare circumspecţie privind rigurozitatea acestor teste e binevenită.
De unde atâta ulei de măsline?
În urmă cu câţiva ani, un cotidian tunisian de limbă franceză publica o anchetă interesantă, referitoare la uleiurile de măsline.
Ziariştii tunisieni au calculat cam cât ulei de măsline de provenienţă europeană (Spania, Portugalia, Italia şi Grecia, în principal) se află la vânzare în magazinele din Europa şi America de Nord şi au raportat cantitatea la producţia medie de ulei la hectarul de măsline.
Au ajuns astfel la concluzia că, pentru a produce într-un an respectiva cantitate, ar trebui ca toată Europa să fie acoperită de plantaţii de măslini. Inclusiv peninsula Scandinavă.
Demonstraţia era că, de fapt, se cumpăra masiv ulei ieftin, vrac din ţările maghrebiene, apoi acesta era îmbuteliat şi vândut ca fiind italian, spaniol, franţuzesc etc.
Atenţie ce ulei cumpăraţi
Revenind mai aproape de casă, e foarte probabil că un mare procent din uleiul de măsline „extravirgin” vândut la noi în ţară – marca Primadonna de la Lidl e un exemplu în acest sens – este, de fapt, ulei de calitate inferioară.
Dacă mai adăugăm la aceasta scandalul legat de mărfurile de calitate mai proastă pe care marii „riteilări” la vând în ţările din Est, dar care au aceeaşi marcă şi acelaşi preţ ca produsele superioare calitativ din Vest, ar trebui să fim foarte atenţi la ce ulei de măsline cumpărăm din magazinele de la noi.
3 Comentarii
Puiu
Este bine atunci cand cineva se gândeşte la banii tăi ,la sănătatea ta şi-ţi atrage atenţia la ce se întâmplă în marile magazine ,care te consideră cetăţean de mâna a doua, pentru că eşti est-european! Informaţia dumneavoastră este foarte preţioasă, dar nenorocirea e că nu avem posibilitate să alegem în magazin produsele contra- făcute.Şi dacă ar fi numai uleiul de măsline ,dar…
Martor
Uleiul de masline este cel mai falsificat produs alimentar.Cei mai mari falsificatori din lume ai acestui ulei sunt italienii.
Prefer uleiul de masline produs in Spania.
De fapt de pe vremea romanilor cantitati imense de ulei de masline din Spania mergeu la Roma.
Anonim
Tocmai de curand am cumparat de la LIDL ulei extravirgin bio primadonna , la ” oferta” crezand ca am facut un lucru bun. Regret ca nu m-am informat inainte de a-l cumpara.Multumesc pentru sfaturile utile, de acum incolo trebuie sa deschid ochii mai bine.