Cei care o însoţeau pe bătrână mi-au spus că boala dânsei este un vechi ulcer varicos. De varice ale membrelor inferioare suferă foarte multă lume. Sunt mai frecvente la femei, dar nici bărbaţii nu sunt ocoliţi.
Dacă varicele sunt nişte vene voluminoase şi încolăcite precum şerpii pe sub pielea gambelor, ulcerul varicos este o rană deschisă, mai mică sau mai mare ca diametru, uneori profundă până la oase şi tendoane, care necesită săptămâni sau luni până la cicatrizare.
Multe persoane, mai ales din mediul rural, îşi oblojesc aceste răni cu fel şi fel de cârpe sau cu feşe de tifon, desigur nesterile. Iar când îşi desfac aceste „pansamente” auzi că în loc de unguente şi-au pus: frunze de pătlagină, bitter suedez, foi de varză, muşeţel, tătăneasă, păpădie, argilă sau urină proprie. Şi în aceste situaţii empirice demne de Africa, uneori rănile se închid chiar dacă nu au fost văzute niciodată de un medic.
Această bătrână a fost dusă de aparţinători la cabinete de specialitate şi rana părea că se vindecă. Dar în locul unei cicatrici, oricât de inestetică, a crescut „o chiftea”, aşa cum a botezat-o bolnava. Manualele de specialitate estimează că la aproximativ 6000 de ulcere varicoase poate să apară un caz de cancer cutanat, denumit carcinom spinocelular.
Biopsia prelevată de noi a confirmat această suspiciune. Este singurul caz de acest fel întâlnit în trei decenii de carieră.
Dr. Viorel PĂTRAŞCU