Distribuție Oltenia lansează #UcenicElectricianlafeminin și organizează primul eveniment pentru încurajarea participării femeilor în domeniul energetic. Ucenic Electrician își continuă misiunea de a modela viitoarele generații de profesioniști din domeniu, contribuind la creșterea diversității în industria energiei. Sub emblema #UcenicElectricianlafeminin, ne propunem să conturăm un model autentic de diversitate pentru generația tânără, punând în lumină vocile și contribuțiile femeilor din domeniul energetic.
Realitatea noastră contrazice stereotipurile, sparge barierele și îmbracă o nouă formă. Gabriela, cea mai nouă angajată a companiei, care a parcurs cei 3 ani de pregătire în proiectul Ucenic Electrician, dar și programul de internship plătit, Electrician Junior, este cel mai bun exemplu de reușită.
Ea a demonstrat că orice este posibil și a găsit răspunsuri la întrebări de care poate multe persoane au fost descurajate la început de carieră: ’’Ce o sa faci ca fată acolo?’’, ’’Meseria asta nu este pentru fete!’’. Odată cu ea, programul Ucenic Electrician și-a asumat încă un rol: nu schimbă doar vieți ci și cutume, demonstrând că #energiavinedelaoameni. Ne dorim să fim un exemplu pentru generațiile viitorului și o confirmare că nu există limite în ceea ce putem face. Așa s-a născut (Ucenic) Electrician la feminin, un concept care va include organizarea de activități pentru încurajarea participării active a femeilor în această industrie, astfel încât următorii profesioniști din domeniul energetic să reflecte aceeași diversitate și aceleași valori pe care le trăim în fiecare zi în echipa Distribuție Oltenia.
Povestea „Ucenic Electrician” s-a dezvoltat anual prin extinderea echipei de elevi interesați de o carieră în domeniul energetic, iar programul este întregit prin componenta de diversitate și incluziune, reflectată în activitățile și rezultatele obținute:
- 32 de fete și aproape 300 de elevi aflați în pregătire pentru meseria viitorului doar în anul școlar 2021-2022;
- prima absolventă a programului Ucenic Electrician, care a parcurs cu succes și programul de internship plătit, Electrician Junior, s-a alăturat echipei Distribuție Oltenia în luna martie 2021;
- activități de educație non-formală dedicate tinerilor (ateliere de dezvoltare personală, proiecții tematice), prin care evidențiem valorile unui profesionist din domeniu și demontăm stereotipurile asociate meseriilor tehnice în societate;
- suport financiar și tehnic pentru toți elevii din proiect, atunci când au avut cea mai mare nevoie – la debutul școlii online;
- practică de calitate pentru toți elevii din proiect, cu acces la informație și în tandem cu inovațiile momentului – elevii pot învăța despre energie verde direct de pe acoperișul școlii – acestea fiind viitori producători de energie verde ca urmare a dotării lor cu panouri fotovoltaice;
- recunoașterea proiectului a fost marcată prin includerea în două broșuri de bune practici privind management-ul diversității, lansate de semnatarii Cartei Diversității din România.
Generațiile la început de drum față în față cu profesionistele care scriu viitorul în energie
Vineri, 19 martie, a fost organizat un prim eveniment online care a adus mai aproape de tinerele și tinerii din programul Ucenic Electrician secretele succesului profesional al femeilor care ocupă funcții tehnice în cadrul companiei.
Gazda evenimentului a fost Doina Vornicu – COO CEZ România, care a moderat discuția dintre angajatele cu funcții tehnice din Distribuție Oltenia și Gabriela – cea mai nouă angajată a companiei.
Evenimentul a fost adresat atât fetelor din programul Ucenic Electrician, care se pregătesc să le calce pe urme colegelor noastre, cât și celorlalți elevi interesați să descopere noi perspective și experiențe din acest domeniu. Aproximativ 70 de Ucenici Electricieni au luat parte la întâlnirea virtuală și au descoperit în vocile colegelor noastre un sprijin real, dar și o sursă de inspirație și consiliere în dezvoltarea lor profesională.
“Inovațiile și contribuțiile #lafeminin sunt prezente peste tot în jurul nostru, iar industria energetică nu reprezintă o excepție. Prin activitățile Ucenic Electrician la feminin, încurajăm cât mai multe femei să își împărtășească experiența în domeniu,astfel încât să inspirăm generațiile actuale în depășirea oricăror bariere care le împiedică accesul la profesiile tehnice. Pe măsură ce industria se transformă și pentru a rămâne în pas cu schimbările din jur, un mediu de lucru divers înseamnă posibilitatea de a avea acces la competențe și abordări cât mai variate, elemente esențiale pentru dezvoltarea către care tindem” – a declarat Doina Vornicu, COO CEZ România, în urma participării la eveniment.
Continuăm activitățile care aduc în prim plan reușitele femeilor în această industrie și rămânem un sprijin în clădirea unor cariere tehnice #lafeminin, cu scopul redefinirii profilului unui viitor profesionist din domeniu.
Direcția Comunicare și Marketing