Luni noapte, patrula de serviciu de la Baza Salvamont Argeş de la Cota 2000 a fost solicitată de colegii de la Salvamont Sibiu în sprijin pentru recuperarea din zona de creastă a doi turişti echipaţi de vară, care au avut mari probleme în Şaua Caprei.
A ignorat avertizările meteo
În ciuda avertizărilor meteorologilor, un tânăr de 22 de ani, din Sălaj, pornise pe un traseu dificil spre vârful Moldoveanu cu prietena sa. Pe drum, cei doi s-au întâlnit cu un alt cuplu şi împreună au hotărât să-şi continue traseul. Vremea s-a înrăutăţit însă rapid şi fiind îmbrăcaţi cu haine de vară, tinerii au hotărât să se întoarcă din cauza frigului pătrunzător, a viscolului şi a vizibilităţii reduse. Pe drum însă, băiatul de 22 de ani a alunecat şi şi-a rupt un picior la 2300 m altitudine. Înfruntând viscolul şi frigul pătrunzător, doi dintre turişti au ajuns la Cabana Bâlea Lac, unde au cerut ajutorul salvamontiştilor. Peste o oră le-a trebuit salvatorilor montani să ajungă la cei rămaşi pe munte, găsindu-l pe băiatul de 22 de ani în şoc hipotermic. Acesta a fost coborât la cabană, moment în care a intrat în stop cardio-respirator şi salvamontiştii au început resuscitarea. O ambulanţă a reuşit cu greu să ajungă la Bâlea, a preluat turistul şi l-a transportat la spitalul din Sibiu cu manevrele în curs de efectuare. La acţiune a participat şi o echipă de jandarmi montani de la Bâlea.
Erau îmbrăcaţi de vară
„Din păcate, în Făgăraş vremea s-a stricat, e frig, a nins, e vânt la Bâlea, stratul de zăpadă are 10 cm. Unul dintre turişti a alunecat, s-a lovit, ceilalţi sunt în regulă, au fost coborâţi la cabana Bâlea Lac, sunt ok. Le-a fost frig, dar au reuşit să coboare”, spunea Cristian Toma de la Salvamont Argeş. „A intrat în comă de la şocul hipotermic. Cei patru turişti erau foarte prost echipaţi, îmbrăcaţi de vară, nu aveau nimic de protecţie termică şi asta e o mare greşeală, inclusiv vara, să nu ai nimic mai gros la tine, indiferent cum se anunţă vremea. La 2000 m trebuie să fii echipat pentru orice, că acolo se schimbă vremea brusc. De la începutul lui septembrie în munte vine iarna. Nu este chiar ca în miezul iernii, dar pot să fie zile reci, cu ninsoare, frig, lapoviţă. Aşa că le recomandăm doar celor cu experienţă să urce”, a declarat Ion Sănduloiu, directorul Salvamont Argeş.
Nu a putut fi salvat
Turistul de 22 de ani a fost internat în stare critică, iar prognosticul medicilor a fost încă de la început rezervat. Din păcate, cu toate eforturile depuse, tânărul nu a putut fi salvat. El a decedat ieri-dimineaţă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu. Prietena lui este încă internată în spitalul precizat având hipotermie şi degerături, dar este în stare stabilă.
Tot luni noapte, alţi nouă turişti au solicitat intervenţia salvamontiştilor după ce au rămas blocaţi şi au dormit în maşini pe Transalpina. Aceştia au pătruns pe traseu seara după ora 23, în condiţiile în care drumul este interzis circulaţiei. Din fericire, în cazul lor nu a fost nevoie de intervenţia medicilor.