Riscul de avalanşe fiind ridicat la munte, salvamontiştii argeşeni emit regulat avertismente pentru turişti. Traseele montane sunt închise, dar cu toate astea unii îşi riscă viaţa aventurându-se pe creste.
„Amatorism”
Ion Sănduloiu, şeful salvamontiştilor din Argeş, afirmă că mulţi turişti dau dovadă de amatorism, chiar dacă merg des pe munte şi au mai învăţat câte ceva despre confruntarea cu stâncile şi intemperiile.
„Habarniştii care fac pe zmeii ne amintesc de situaţii cumplite. Avem în memorie un relativ cunoscut alpinist, care a făcut «bâză» de colegii mei de la Cota 2000 Transfăgărăşan, că noi am dat risc de gradul 3, când uite ce zmeu e el şi noi cât suntem de fraieri. După jumătate de oră, aveam apel prin 112 despre o persoană decedată, zdrobită de gheaţă şi zăpadă. Era exact cel care ne miştocărise. Exemplele pot continua. Avem aceeaşi pasiune şi urâm să adunăm cu penseta cadavre de oameni tineri. Da, poţi merge pe muntele înzăpezit şi la o avertizare cu risc de avalanşă de gradul 5 şi vezi dacă supravieţuieşti. Dar, dacă îţi iese, nu înseamnă că noi suntem nişte fraierici, ci că ţi-a mai ieşit încă o dată. Când vorbim de trasee închise înseamnă că traseele alea nu mai există. Sunt sub zăpadă şi nu are niciun sens să încercaţi să găsiţi poteca, pentru că vă poate duce în zig-zag pe o faţă cu risc maxim. Pentru persoanele echilibrate, care nu caută să îşi sporească stima de sine pe Facebook, noi vom continua să afişăm avertizările Centrului de Prognoză care emite buletinul nivo în funcţie de stratigrafie, vânt, cantitate totală de zăpadă, cantitate proaspăt ninsă, temperatură, gradientul de temperatură etc.”, precizează Ion Sănduloiu.