Duminică după-amiază, Dispeceratul Salvamont a fost anunţat că pe un traseu montan din zona argeşeană a masivului Făgăraş a avut loc un accident şi că victima are nevoie de ajutor, fiindcă este în imposibilitate de a se deplasa. Apelul a fost dirijat către Salvamont Argeş, care a mobilizat echipele de intervenţie. Între timp s-a aflat că incidentul s-a produs în canionul Valea lui Stan, cel mai lung şi mai periculos din România, şi că este vorba despre o turistă din Italia, venită împreună cu un grup de 22 conaţionali.
Recuperată de colegi
Din cele discutate cu Ion Sănduloiu, directorul Salvamont Argeş, am reţinut că spre zona precizată au pornit trei maşini cu 12 salvatori montani din Piteşti şi Curtea de Argeş, precum şi o ambulanţă SMURD de la detaşamentul de pompieri din municipiul Basarabilor, care de altfel a sosit prima la intrarea în canion. Când au ajuns, salvatorii montani au constatat că victima, care alunecase şi căzuse pe stânci, fusese scoasă de colegi şi dusă la Spitalul Curtea de Argeş cu suspiciune de fractură de picior. Cu sau fără fractură, putem spune că italianca a scăpat ieftin şi avem în vedere că, în septembrie 2015, un ghid israelian în vârstă de 48 de ani şi-a pierdut viaţa luat de o viitură formată în canion chiar în timp ce salva un partener de grup.
S-au aventurat în necunoscut
Duminică după masă, turiştii italieni plecaseră pe o ploaie torenţială, apa deja crescuse, era pericol de viituri şi grupul s-a aventurat efectiv în necunoscut. Ion Sănduloiu chiar se arăta surprins şi nu-şi putea explica gestul turiştilor, cu atât mai mult cu cât condiţiile meteo erau total defavorabile unei asemenea ieşiri. Salvatorii au mers peste o oră pe jos până au ajuns la grup. În altă ordine de idei, grupul a fost nepermis de mare pentru o zonă atât de periculoasă. Stând de vorbă şi cu Nicolae Pleşiţă, şeful formaţiei Salvamont Curtea de Argeş, am reţinut că tot canionul a fost marcat şi amenajat cu scări metalice, lanţuri, cabluri, punţi de traversare fixate între versanţi peste cascade şi cursuri de apă etc, iar luna trecută au fost efectuate lucrări de completări şi reparaţii pe traseul care duce către poiana Călugăriţa, de unde se coboară spre barajul Vidraru.
Turişti fără echipament
„Această activitate am desfăşurat-o în toamna anului 2013, ca o necesitate pentru siguranţa turiştilor care oricum intrau în canion, chiar dacă nu existau marcaje şi repere. Problema cu care se confruntă salvamontiştii o constituie, după cum spunea şi colegul Sănduloiu, grupurile mari de turişti care se aventurează odată în canion, ignorând pericolele la care se expun. Ca să nu mai vorbim despre femei şi bărbaţi fără echipament, care vin încălţaţi în papuci şi adidaşi. Muntele are nişte reguli care trebuie respectate cu stricteţe, ştiut fiind că orice încălcare poate genera un accident cu consecinţe dintre cele mai grave”, afirma Nicolae Pleşiţă.
Se impune instituirea de restricţii
În ceea ce ne priveşte, oricât de bine au fixat salvamontiştii în stâncă scările, punţile, lanţurile şi toate celelalte elemente, orice alunecare în timpul urcării pe scară, la cablu ori lanţ urmată de cădere, poate antrena unul sau chiar mai mulţi dintre cei aflaţi mai jos. De aceea considerăm că, ţinând cont de creşterea apetenţei turiştilor pentru acest canion, de acum încolo ar trebui ca salvamontiştii şi jandarmii montani să patruleze şi în Valea lui Stan. Apoi ar trebui instituită o restricţie în sensul să nu se permită accesul în grupuri mai mari de cinci până la şase persoane, care să intre în canion doar cu echipament corespunzător la un interval de 30 – 40 de minute, aşa încât să nu se producă aglomerări pe traseu. Ar fi măsuri minimale pentru preîntâmpinarea producerii de evenimente nedorite.
Val. NICOLAU