În contextul în care mii de turiști se cazează anual pe Transfăgărășan la hotelul Posada-Vidraru, la cabana Cumpăna sau la cabana Capra, cele trei unităţi parte a aceluiași grup hotelier, actuala pandemie și condițiile impuse de autorități nu puteau să nu „încurce” socotelile respectivului investitor. Oferind servicii de patru stele, automat, încă de dinainte de pandemie în aceste spaţii de cazare erau condiții drastice de igienă. Efortul depus în aceste unități nu a fost unul care să încurce radical activitatea, fiind nevoie doar de câteva măsuri în plus pentru a fi respectate noile reglementări. Problema cea mai serioasă a celor trei unități turistice o reprezintă faptul că restaurantele moderne care deservesc aceste unități de cazare sunt momentan închise. Dacă până acum turiștii cazați aici luau masa la terasele acestor hoteluri, acest aspect se va schimba în perioada următoare, la munte vremea răcorindu-se mai devreme.
Am discutat cu Florin Onea, directorul hotelului Posada-Vidraru, și acesta ne-a spus oarecum necăjit: „În ultimele zile, la Capra au fost doar 12 grade. Sunt condiții inumane pentru a servi masa pe terasă. În curând va fi și mai frig. Avem în unitățile noastre servicii de servire în cameră, dar acestea numai pentru ocazii excepționale. Camerele, deși la standarde de patru stele, nu sunt prevăzute pentru luat masa între patru pereți. De aceea am investit foarte mult în restaurante mari, spațioase, în personal specializat. De ce ar mai veni oamenii la noi, doar să se cazeze?! Pe perioada verii a fost cum a fost, dar, în continuare, nu mai putem spune nimic.
Organizam regulat „team-building”-uri pentru firme mari, cu multe persoane, acum a căzut totul. Au fost anulate toate activitățile. Trebuia să începem rezervările pentru sărbătorile de iarnă, dar suntem blocați, nu avem nicio certitudine. În aceste condiții nu mai putem face nicio strategie de viitor. Dezvoltarea noastră a fost stopată, deși noi aveam alt plan, să creăm noi locuri de muncă. Nu mai puțin de zece angajări aveam în calcul pentru această perioadă… Acum totul a căzut.
Ca și în cazul teraselor, pentru restaurante trebuiau găsite niște reguli stricte, care să le ofere tuturor siguranță, și trebuie dat drumul la activitate. Nu există turism fără restaurante, pentru ce să plătească oamenii?! De 30 de ani lucrez în acest domeniu, am experienţa necesară și spun fără să greșesc: NU SE FACE TURISM SPUNÂND NU! Trebuie doar să găsim soluții”.
În altă ordine de idei, și grupul hotelier din care fac parte cele două unități de pe Transfăgărășan se va ralia protestelor inițiate de sindicatul hotelier, în acest sens activitatea fiind suspendată câte o oră, zilnic, în intervalul orar 17-18, cum a fost cazul zilei de ieri, ori de câte ori va fi nevoie, până când autoritățile centrale vor decide deschiderea restaurantelor.